Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EXCLUSIV rechizitoriu: Ionuţ Ionescu a picat în plasa DNA!VEZI interceptări INCENDIARE

Aşa cum v-am obişnuit, VOCEA VÂLCII vă prezintă în EXCLUSIVITATE rechizitoriul în ceea ce priveşte dosarul cauzei fostului director commercial de la APAVIL, Ionuţ Ionescu, dosarul fiind deja trimis spre soluţionare Tribunalului Vâlcea. Acest document este o lectură interesantă, mai ales interceptările din dosar, care atestă, fără putinţă de tăgadă că Ionuţ Ionescu şi denunţătorul său Bogdan Ionel se ştiau bine, ei întâlnindu-se de mai multe ori pe la restaurantele şi barurile din Râmnicu Vâlcea, unde discutau „afaceri”.

În intervalul septembrie 2014 – 08 ianuarie 2015 inculpatul Ionescu Ion, în calitate de funcţionar public, respectiv director comercial al SC APAVIL SA Vâlcea (societate comercială cu capital integral de stat, având ca acţionari UAT mim. Rm. Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea şi unităţile administrativ teritoriale din raza judeţului) a acceptat de la martorul denunţător Bogdan Ionel – reprezentant de fapt al SC HIDROPREST STEEL SA, promisiunea primirii în numerar a sumei de 10.000 USD în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, respectiv atribuirea preferenţială, prin achiziţie directă, de contracte de achiziţie publică de către S.C. APAVIL S.A. Vâlcea, în favoarea societăţii al cărei reprezentant este martorid denunţător.

În acelaşi context inculpatul a acceptat să-i fie remis un procent de 15% din contravaloarea plăţilor care urmau să fie efectuate de SC APA VIL SA Vâlcea în baza contractelor de achiziţie publică încheiate ulterior cu societatea martorului denunţător, din care să fie scăzută suma în numerar de mai sus, care reprezenta astfel un avans.

În baza acestei înţelegeri, inculpatul Ionescu Ion a primit efectiv de la martorul denunţător în perioada de mai sus sumele de 1.000 USD (septembrie 2014). 5.000 de lei (06.11.2014), respectiv 1.000 de euro şi 20.000 lei (08.01.2015 – când s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante), cu menţiunea că suma de 1.000 de euro a fost pretinsă expres de inculpat în ziua de 12.12.2014 pentru subordonata sa, Bogoslov Mirela – şef Birou Aprovizionare din cadrul SC APAVIL SA Vâlcea, cu intenţia de afi folosită tot interes personal.

II. Circumstanţele în care a fost săvârşită infracţiunea de luare de mită

La data de 07.10.2014, a fost înregistrat în evidenţa penală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova procesul verbal de consemnare a denunţului oral formulat de numitul Bogdan Ionel care a sesizat faptul că, spre sfârşitul lunii auşust 2014, prin intermediul numitei Boceanu Gabriela, director comercial în cadrul Hidroconstrucţia – Sucursala Muntenia, 1-a cunoscut pe inc. Ionescu Ion, despre care ştia că este director comercial în cadrul SC APAVIL SA Vâlcea.

Martorul denunţător Bogdan Ionel este reprezentant de fapt al SC HIDROPREST STEEL SA – CUI 32565470/10.12.2013, având ca acţionari pe Avram Luminiţa (sora sa) şi Călin Laura (concubina sa), derulând activităţi comerciale în interesul societăţii, deşi nu are mandat în acest sens (filele 448-453).

La iniţiativa martorului denunţător care era interesat să furnizeze bunuri/servicii către SC APAVIL SA Vâlcea, numita Boceanu Gabriela 1-a contactat telefonic pe inc. Ionescu Ion şi 1-a rugat să aibă o întâlnire cu acesta, solicitare care a fost acceptată.

După câteva zile, martorul denunţător Bogdan Ionel 1-a contactat telefonic pe inculpat la postul telefonic furnizat de numita Boceanu Gabriela, cei doi întâlnindu-se la terasa din faţa Hotelului „Sofianu” din mun. Râmnicu-Vâlcea.

La această întâlnire, Bogdan Ionel i-a prezentat inc. Ionescu Ion portofoliul SC HIDROPREST STEEL SA, i-a spus că este interesat să obţină contracte de livrare a produselor necesare SC APAVIL SA Vâlcea, iar pentru acceptarea unei viitoarr colaborări, i-a promis că-i va da un procent de 15% din contravaloarea acestor contracte.

Inc. Ionescu Ion a fost de acord cu propunerea avansată, i-a comunicat că va fi contactat telefonic de o doamnă de la „Aprovizionări” şi că i se va transmite ce demersuri trebuie să efectueze în continuare.

La plecare, martorul denunţător l-a condus pe inc. Ionescu Ion la autoturismul acestuia, marca Hyundai Santa Fe şi a lăsat în buzunarul portierei stânga fată un plic, care conţinea 1.000 USD, comunicăndu-i această sumă despre care a afirmat că „nu se pune la socoteală, fiind dată pentru cafea”. Suma de 1.000 USD a fost însuşită de inculpat, care i-a transmis lui Bogdan Ionel că este interesat de o astfel de „colaborare”.

În perioada următoare martorul denunţător a comunicat telefonic cu inculpatul, discutând iniţial despre necesarul de ţeavă zincată, sudată şi neagră, aproximativ 80.000 metri liniari, cantitate evaluată de Bogdan Ionel la suma de aprox. 200.000 de euro şi despre care a avut reprezentarea că făcea parte din necesarid SC APAVIL SA Vâlcea.

În baza acestor discuţii, inculpatul Ionescu Ion i-a transmis toate detaliile despre produsele solicitate la numărul de fax folosit de SC HIDROPREST STEEL SA, respectiv 0350/408.012, cei doi discutând ulterior detalii despre caracteristicile produselor şi oferta pe care urma să o transmită martorul denunţător.

În data de 01.10.2014, martorul denunţător s-a întâlnit cu inculpatul Ionescu Ion în staţia peco „Rompetrol” de la ieşirea din Vâlcea spre Drăgăşani şi i-a predat oferta privind materialele solicitate, cu excepţia a trei repere. Conform declaraţiei martorului Bogdan Ionel, confirmată de probele ulterior administrate, inculpatul a analizat oferta şi i-a confirmat că este dispus să o aprobe, în schimbul primirii de sume de bani necuvenite.

În acest context martorul denunţător i-a propus inculpatului ca, în afara sumei de 1.000 USD remisă anterior, să îi mai dea suma de 9.000 USD în perioada septembrie – octombrie 2014, iar ulterior, în funcţie de celelalte contracte încheiate între SC APAVIL SA Vâlcea şi SC HIDROPREST STEEL SA, să-i mai dea 15% din contravaloarea plăţilor efectuate, urmând ca cei 10.000 USD să reprezinte astfel un avans în numerar, pentru „sprijinul” pe care directorul comercial urma să i-1 acorde, conform prerogativelor funcţiei deţinute.

Inculpatul a acceptat promisiunea martorului denunţător, aspect care este confirmat de materialul probator administrat în cauză, inclusiv de procesul verbal de redare a convorbirilor telefonice efectuate între cei doi în perioada 30.09.2014 -01.10.2014, interceptate prin ordonanţa nr. 267/P/2014 din data de 30.09.2014 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, măsură confirmată prin încheierea nr. 221/02.10.2014, pronunţată de Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj în dosarul nr. 12668/63/2014 (filele 65-76).

În contextul acestei înţelegeri, privind obţinerea ilicită de sume de bani necuvenite în legătură cu exercitarea mandatului de director comercial în cadrul SC APAVIL SA Vâlcea, în data de 14.10.2014, inculpatul Ionescu Ion s-a întâlnit cu martorul denunţător la o terasă din zona centrală a mun. Rm. Vâlcea unde au discutat detalii despre cantitatea de ţeavă, despre procentul 15% oferit de Bogdan Ionel care s-a arătat dispus să îl majoreze dacă este necesar, despre suma de 9.000 USD promisă anterior de martorul denunţător şi despre modalitatea în care se va stabili suma pe care o va primi efectiv directorul comercial în baza contractelor de achiziţie publică care vor încheiate ulterior. De asemenea inculpatul i-a oferit martorului denunţător detalii despre acţionariatul SC APAVIL SA Vâlcea şi au stabilit să perfecteze minuţios detaliile „colaborării” ulterioare, convenind ca achiziţiile publice să fie efectuate prin cumpărare directă pentru a evita alte formalităţi mai restrictive. Convorbirea atestă faptul că inculpatul primise anterior o sumă de bani de la Bogdan Ionel (1.000 USD la care se face referire în denunţ şi declaraţiile date de martorul denunţător), discutându-se despre remiterea unei sume suplimentare de 9.000 USD.

Vor fi redate pasaje relevante cauzei, din procesul verbal încheiat în data de 29.10.2014, în care au fost transcrise, convorbirile ambientale din ziua de 14.10.2014 interceptate potrivit mandatului de supraveghere tehnică nr. 173/10.10.2014 (filele 92-104)

[…discuţii nerelevante cauzei]

IONESCU ION: Vreau apă! (se adresează altei persoane: Şi o brichetă să-mi dai, te rog frumos!) (discută la telefon cu o altă persoană) Auzi, să-mi dai şi mie schiţele de la ălea, cu… cu pvc. Păi cine le are? Cine-a făcut, măsurătorile ? Păi ce fac ei cu dimensiunile, mă?! Nu treb’e măsurat, cine le măsoară? Şi noi ce cumpărăm? Bă, când măsori fereastra, la tâmplăria de PVC nu e ca la aia de lemn mă…, o măsură, aia e! Din aluminiu o face? Păi şi-atunci ce treabă avem că… n-ai întrebat de ,…, (nu se înţelege)? Hai mâine dimineaţă cu ele la mine, hai dimineaţă cu ele la mine!)

BOGDAN IONEL: Nu e problemă şi cu asta, aşteptăm, nu e problemă!

IONESCU ION: Mâine dimineaţă!

BOGDAN IONEL: Da, aşteptăm, mi le daţi pe mail.

IONESCU ION: Trimit p-ăştia să măsoare…!

BOGDAN IONEL: Nu-i pro… nu-i, nu-i o pro…!

IONESCU ION: Păi nu iese, nu să-ncheagă!

BOGDAN IONEL: Dacă nu e bine, dacă nu e bine 15, mai punem 20.

IONESCU ION: La ce?

BOGDAN IONEL:… comisioanele ălea.

IONESCU ION: Nu, mă, nu!

BOGDAN IONEL: Bine.

IONESCU ION: Vin cam mulţi!

BOGDAN IONEL: Da?!

IONESCU ION: Da!

BOGDAN IONEL: Bine, cum zici matale, să fie bine!

IONESCU ION: La aia tre’ să mai umblăm un pic să ne mai uităm un pic pe ea.

BOGDAN IONEL: La oferta pe care v-am dat-o, nu?!

IONESCU ION: Da, da!

BOGDAN IONEL: Aşa! Eu în două, trei zile, trec pe la matale.

[…]

BOGDAN IONEL: Eu luni sânt la matale, că-mi intră ceva, îmi intră şi-ţi mai pregătesc 9000 de dolari.

IONESCU ION: Luni…, nu luni, marţi!

BOGDAN IONEL: Marţi, nu?! Că nu stau mult, câteva minute şi plec, că am, mai am şi-eu treabă!

IONESCU ION: Marţi vorbim!

BOGDAN IONEL: Da?!

IONESCU ION: Îî ţeavă recuperată!

BOGDAN IONEL: Da?!

IONESCU ION: … (nu se înţelege) ţeavă recuperată! … (nu se înţelege)

BOGDAN IONEL: Da!

IONESCU ION: Da!

BOGDAN IONEL: Da’ nu e nicio problemă, că ,…, (nu se înţelege) de care zaci matale, aia ţi le-aduc!

IONESCU ION: Nu,(nu se înţelege)!

BOGDAN IONEL: Şi dup-aceea, la facturi şefule, socotim exact cum stau lucrurile din tot! (după o scurtă pauză continuă) Oferta cum a fost aia de…?

IONESCU ION: Ţeavă?

BOGDAN IONEL: Da! Mai treb’e… .

IONESCU ION: Arată bună, da’ trebuie să umblăm un pic, atât ! Şi-ţi spun şi de ce e bună! Fiindcă ăia au cerut ceva şi toţi care-au dat oferte că nu mă feresc şi DAMILA şi… au luat altceva!

BOGDAN IONEL: N-au dat-o completă, nu?

IONESCU ION: Nu e un STAS, e o dimensiune. Zic: am vrut să le comparăm ,.şi ce p..la mea să comparăm bă, comparăm mere şi cu pere?

BOGDAN IONEL: Nu, eu am dat-o pregătită, punctual a fost, da!

IONESCU ION: Punctual, da, da’ un pic preţurile mari!

BOGDAN IONEL: Eu ce, ce v-am zis? E….

IONESCU ION: Putea să dea mai jos!

BOGDAN IONEL: Eu ce v-am zis la-nceput? […]

În continuare cei doi au discutat despre furnizarea unor materiale solicitate de către inculpat, cercetările ulterioare stabilind că achiziţia acestora a fost făcută în interesul SC RAGELI SRL, achiziţii care nu au legătură cu prezenta cauză penală şi care nu au fost avute în vedere la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

[…]

BOGDAN IONEL: Nu e, nu?! (nu se înţelege) aparţin de Consiliu Judeţean şefu, nu sau aveţi (nu se înţelege) cu ei!

IONESCU ION: 63% are primăria, 23% are Consiliu Judeţean şi restu’ ,…, (nu se înţelege).

[…]

BOGDAN IONEL: Serios, nu…! Serios, nu e! (se adresează altei persoane: Te sun eu puţin mai târziu? Dă-i actele alea, toate actele ce-i acolo! Da, da, da, bine!). Cu răbdare putem facem mult, da!

IONESCU ION: Cu răbdare, cu răbdare!

BOGDAN IONEL: Nu ne grăbim!

IONESCU ION: Nu, nu, cu răbdare! Că…

BOGDAN IONEL: Uşor… .

IONESCU ION:… avem timp!

BOGDAN IONEL: Cum, cum facem pe…, cumpărare directă, ă?

IONESCU ION: Da, da…… (nu se înţelese) că nu ne ducem în ălea că ilare rost!

BOGDAN IONEL: Că n-are r…, pregătim documente multe şi nu ne-ncadrăm, nu e…! Pregătim ,…. (nu se înţelese) nu, le dăm aşa, frumos, nu?!

IONESCU ION: Da, da, da! Şi cu ăştia, ştii, cu… care este treaba ,…, (nu se înţelege) de… .BOGDAN IONEL: Care?!

IONESCU ION: ,…, (nu se înţelege)

BOGDAN IONEL: Nu-i problemă!

IONESCU ION: Pe mine nu mă deranjează! […]

BOGDAN IONEL: Da! Da, da, aha ,…, (nu se înţelege)acolo, sus! Mai trimite un mail, mai aia, mai aia, rapid, ce-aveţi nevoie, rapid, nu mai stăm! Ce facem: alergăm să facem şi noi acolo ceva?

IONESCU ION: (nu se înţelege)

BOGDAN IONEL: Nu, nu?!

IONESCU ION: Poate-n Bucureşti,,…, (nu se înţelege).

BOGDAN IONEL: E, da’ cu răbdare! Haideţi,…, (nu se înţelege)! […]

BOGDAN IONEL: Da?! (se adresează altei persoane: Haideţi ,…, (nu se înţelege). Vin înapoi să plătesc!

BOGDAN IONEL: …Şef!

IONESCU ION: Da!

BOGDAN IONEL: Rămâne de marţi?

IONESCU ION: Ne vedem marţi!

BOGDAN IONEL: Da?!

IONESCU ION: Da!

BOGDAN IONEL: (nu se înţelege) Vă trimit, vă trimit prima factură, da?!

IONESCU ION: Da!

BOGDAN IONEL: E bine, da? Sănătate!

Ulterior acestei întâlniri, în perioada 15.10.2014 – 28.10.2014, inculpatul şi martorul denunţător au discutat telefonic despre materialele achiziţionate de către Ionescu Ion pentru SC RAGELI SRL, la dosar fiind anexate procesul verbal de redare în formă scrisă a convorbirilor şi înscrisuri doveditoare în acest sens (filele 105-142).

În data de 06.11.2015, în jurul orei 13:00, inculpatul Ionescu Ion s-a întăln’ din nou cu martorul denunţător la un local din mun. Râmnicu-Vălcea, Bogdan Ionel având în posesie suma de 5.000 lei (fonduri proprii), compusă din bancnote având cupiura de 100 lei şi 50 lei, consemnate în procesul verbal ataşat la (filele 147-149).

Cei doi au discutat despre detalii privind necesarul de ţeavă solicitat, după care, din proprie iniţiativă, inculpatul a precizat că în curând o să fie aprobat planul de investiţii şi reparaţii al SC Apavil SA Vâlcea. pe care o să i-l prezinte martorului denunţător.

În continuare s-a convenit ca martorul denunţător să aleagă capitolele care îl interesează şi implicit produsele pe care le poate livra/lucrările pe care le poate executa pentru SC APAVIL SA Vâlcea, discutând în continuare despre procentul de 15% dih-valoarea contractelor de achiziţii, care urma să fie plătit directorului comercial.

Inc. Ionescu Ion a confirmat că planul la care se referă are ca obiect necesarul SC Apavil SA Vâlcea pentru anul 2015, exemplificând achiziţia de echipament de protecţie şi stabilind ca martorul denunţător să depună 3 oferte pentru contracte cu valoarea de maximum 30.000 euro, care să poată fi încredinţate direct, fără organizarea unei licitaţii publice.

În continuare, inculpatul a oferit detalii despre lucrările pe care le contractează şi execută prin intermediul S.C. RAGELI S.R.L., confirmând totodată că pentru SC Apavil SA Vâlcea au fost aprobate investiţii de 160 milioane euro, valabile începând cu anul 2015, nemaifiind încheiate contracte în cursul anului 2014.

În timpul discuţiilor, conform înţelegerii anterioare privind remiterea de sume de bani necuvenite (în numerar), martorul Bogdan Ionel i-a dat inculpatului suma de 5.000 lei, pe care i-a introdus într-un ziar şi i-a aşezat pe masă, în faţa lui Ionescu Ion, care şi-a însuşit banii, fără să-i numere, discutând în continuare despre procentul de 15% convenit, directorul comercial confirmând că este deschis la orice fel de colaborare şi stabilind să o nouă întâlnire în perioada următoare pentru a discuta concret cu necesarul SC Apavil SA Vâlcea în faţă.

Vor fi redate pasaje relevante cauzei, din procesul verbal încheiat în data de 18.11.2014, în care au fost transcrise, convorbirile ambientale din ziua de 6.11.2014, interceptate potrivit mandatului de supraveghere tehnică nr. 173/10.10.2014 (filele 150-166).

În ziua de 06-11-2014, la ora 12:54:00, IONESCU ION parchează autoturismul personal, marca HYUNDAI SANTA FE cu numărul de înmatriculare VL-06-FSM şi se îndreaptă către o terasă din municipiul Râmnicu-Vâlcea, unde îl aştepta BOGDAN IONEL:

BOGDAN IONEL: Ce faceţi? Tot respectu! IONESCU ION: Mă scuzaţi! Merg şi eu până la toaletă.

(pune pe masă cheile autoturismului, un pachet de ţigări şi o brichetă, după care se îndepărtează de masă şi revine după 2 minute) […]

BOGDAN IONEL: Am vorbit cu distribuitorul, cu oferta, să recapitulăm puţin, cu ţeava aia.

(în acest timp, Bogdan Ionel scoate dintr-o geantă aflată pe scaunul din dreapta sa o mapă din plastic în care se afla oferta HIDROPREST STEEL S.A. către S.C. APAVIL S.A. „în atenţia Dlui Dr. Comercial Ionescu” anexată la declaraţia martor din data de 05.11.2014)

IONESCU ION: De acolo vin.

BOGDAN IONEL: Da?

IONESCU ION: Îhî.

BOGDAN IONEL: Ţeava aia. Haideţi să vă spun exact acuma cum stau lucrurile.

IONESCU ION: Deci fii atent eu în două săptămâni…

BOGDAN IONEL: Da.

IONESCU ION: Maxim trei, o să aprob Planu de investiţii şi reparaţii.

BOGDAN IONEL: Da.

IONESCU ION: Al nostru, pe APAVIL. Si-o să ne uităm un pic pe el, amândoi…

BOGDAN IONEL: Da.

IONESCU ION: Şi, zici, bă, asta pot să fac eu.

BOGDAN IONEL: A pe APAVIL.

IONESCU ION: Vorbesc de APAVIL.

BOGDAN IONEL: Da.

IONESCU ION: Da… deci ca să ştii cum să…

BOGDAN IONEL: Da, am înţeles, da.

IONESCU ION: Da? Şi asta putem, asta putem, asta putem. Asta nu putem.

BOGDAN IONEL: Am înţeles. În două săptămâni.

IONESCU ION: Două-trei săptămâni.

BOGDAN IONEL: Am înţeles ce putem să livrăm pe APAVIL.

IONESCU ION: Da.

BOGDAN IONEL: Am înţeles. Eu am vorbit, eu am vorbit cu distribuitorul de la Bucureşti.

IONESCU ION: Da.

BOGDAN IONEL: Şi mi-a zis în felu următor: poa’ să mai îmi lase 10% discont…

IONESCU ION: Da.

BOGDAN IONEL: Pentru că nu e mare câştig. Eu am avut 60, 60, 65% am pus adaos.

IONESCU ION: Da.

BOGDAN IONEL: Nu vă mint cu nimic.

IONESCU ION: Da, da, ştiu că mi-ai zis.

BOGDAN IONEL: Pe care 15 trebuia să meargă la dumneavoastră, mai rămânea 45, 50.

IONESCU ION: Da.

BOGDAN IONEL: Plus 10, îmi rămâne şi mie 30, vă spun direct să nu fie nicio dis, discuţie.

IONESCU ION: Da, da.

BOGDAN IONEL: Acuma, eu vă las minus 10%…

IONESCU ION: Ihî.

BOGDAN IONEL: Ca să fie bine şi pentru mine şi pentru dumneavoastră şi pentru toată lumea.

IONESCU ION: Asta e aia pe care mi-ai dat-o?

BOGDAN IONEL: Da.

IONESCU ION: Sau e alta nouă?

BOGDAN IONEL: Nu, nu, aia pe care v-am dat-o.

IONESCU ION: Ca să pot discuta pe ea.

BOGDAN IONEL: Da, exact. O mai discutăm 10%, facem discount că am vorbit cu distribuitoru, îmi face încă 10% discount.

IONESCU ION: Perfect.

BOGDAN IONEL: Nu mai câştig eu cât mai trebuia să câştig, dar să fie bine, toată lumea mulţumită.

IONESCU ION: Sigur.

BOGDAN IONEL: Să fie toată lumea mulţumită.

IONESCU ION: Da. Nu e vorba de nu mai câştigi tu, că se ajunge la toţi, asta e.

BOGDAN IONEL: Să facem să fie bine, să fie… să fie…

IONESCU ION: Să fie bine.

BOGDAN IONEL: Să fie bine.

IONESCU ION: Am înţeles.

BOGDAN IONEL: Şi, şi ce ziceţi dumneavoastră, că-n două săptămâni facem planul, strategia pentru APAVIL şi se facturează.

IONESCU ION: La anul viitor.

BOGDAN IONEL: Am înţeles, pentru 2000…, 2015.

IONESCU ION: 2015.

BOGDAN IONEL: Am înţeles. Anu ăsta nu facturăm nimic pe APAVIL.

IONESCU ION: Anu ăsta nu, nu mai am lucrări.

BOGDAN IONEL: Nu mai sunt lucrări, da.

IONESCU ION: Deci noi ce-am avut le-am încheiat.

BOGDAN IONEL: Da.

IONESCU ION: Că deja după 15 noiembrie nu te mai lasă ăştia să spargi străzi si ăstea.

BOGDAN IONEL: Acuma, da că mai e puţin, da e sfârşit de an.

IONESCU ION: Da.

BOGDAN IONEL: Sânt, sânt sume mari acolo c-aşa trei … vă spun- sincer.

IONESCU ION: Sânt, o să vedeţi. […]

BOGDAN IONEL: Nu iese nici motorina, nici, vă spun sincer că nu mă feresc de dumneavoastră. Şi cu RAGELI ăştia cine sânt ăştia, cine sânt?

IONESCU ION: RAGELI e firma mea cu care lucrez…

BOGDAN IONEL: A, e firma dumneavoastră, nu?

IONESCU ION: Da, unde e loc, e, îţi spun e loc, unde nu e…

BOGDAN IONEL: Da, da, da, nu-i problemă. îmi spuneţi, eu vă comunic, dom’le, ăstea le iau, cât putem… ; , :…………..’ , ‘

IONESCU ION: Da, da. (.scurtă pauză) Şi aia e altă socoteală.

BOGDAN IONEL: Am înţeles.

IONESCU ION: După un an de zile noi… începem să facem aprovizionare până-n sfârşitu lu ianuarie, da?

BOGDAN IONEL: Am înţeles. Pentru tot anu.

IONESCU ION: Mi le strâng, ăstea sânt ăstea-s contractele.

BOGDAN IONEL: Foarte bine, foarte bine.

IONESCU ION: Echipament de protecţie. Ăsta o să-1 scot, pă … şi-o să-ţi spun şi cum să facem cu el, da?

BOGDAN IONEL: Da. Cum facem, 3 oferte, tot aşa, nu?

IONESCU ION: Îhî

BOGDAN IONEL: 3 oferte, da, facem să fie procedura completă.

IONESCU ION: Da-ţi spun eu la vremea respectivă.

BOGDAN IONEL: Avem, avem de încredinţare directă, 30 000 de euro ne permite legea.

IONESCU ION: Da, da, ne permite legea, tocmai de aia zic.

BOGDAN IONEL: Nu că vorbim de bani bugetari.

IONESCU ION: Da, da.

BOGDAN IONEL: Aicia trebuie să ne-ncadrăm că-i…

IONESCU ION: Da, da, da.

BOGDAN IONEL: Nu e.

IONESCU ION: Dăm dracu…

BOGDAN IONEL: Dăm de belea şi ne…

IONESCU ION: Nu? Fac.

BOGDAN IONEL: Nu.

IONESCU ION: Ne-am nenorocit. Da unde e loc…

BOGDAN IONEL: Facem să fie 3 oferte, respectăm…

IONESCU ION: Îhî.

BOGDAN IONEL: Până-n 30.000 de euro.

IONESCU ION: Şi-o să-ţi mai dau chestii de ăstea cu care lucrăm noi, o să scoatem la licitaţii, avem 160 milioane de euro şi-o să-ţi mai dau eu din ăştia, din constructori să-i iei colaboratori…

BOGDAN IONEL: Da? Prestări? Pe prestări, nu? Sau…

IONESCU ION: Da, da.

BOGDAN IONEL: Da.

IONESCU ION: Da.

BOGDAN IONEL: E bine, e bine.

IONESCU ION: Da?

BOGDAN IONEL: Nu e problemă. Nu, ca să facem şi ceva ca să simţim ceva.

IONESCU ION: Sânt foarte multe.

BOGDAN IONEL: Da?
IONESCU ION: Foarte multe.

[…]

IONESCU ION: Da. Şi poţi să investeşti. Dacă nu poţi să mergi tu pă bursă, îţi dau ăştia ai mei de la firmă, de la RAGELI, sunt foarte multe, foarte multe sunt.

[…]

BOGDAN IONEL: Da? Da? La bulevardul Mărăşeşti acolo, nu?
IONESCU ION: La Mărăşeşti.
BOGDAN IONEL: Sunt bani mulţi aicia la…
IONESCU ION: Şi unde e loc, cum a fost la ţeavă, unde e loc, e loc, unde nu e loc, îţi spun.
BOGDAN IONEL: Da, da, da, nu, spuneţi-mi. Mie-mi spuneţi, nu e o problemă, înţelegeţi? Că la bugetari, cu banii, cu ăştia, cu APAVIL-u, acolo mai putem să ie mărim, să le facem…
IONESCU ION: Acolo-i altceva, acolo-i altceva.
BOGDAN IONEL: Dar dacă ziceţi că firma asta, RAGELI asta e a dumneavoastră, nu mai, aicia nu merge, mai…
IONESCU ION: Nu, ţi-am zis, unde e loc şi câştig şi eu puţin, facem.
BOGDAN IONEL: Nu, nu-i problema, spuneţi, nu e o problemă, spuneţi, domnu, BOGDANE, vreau, vreau pixu ăsta să mi-1 dai la un leu c-aşa vreau eu. Gata, şefu!
IONESCU ION: Nu, nu aşa.
BOGDAN IONEL: Nu, nu, nu!
IONESCU ION: Nu, aşa Bogdane. Mie-mi place să fiu corect şi cinstit.
BOGDAN IONEL: Şi eu la fel, dar pentru firma dumneavoastră, aveţi o urgenţă…
IONESCU ION: Dar dacă mi-a convenit, ţeava de exemplu, care mi-ai dat-o, am luat-o, da?
BOGDAN IONEL: Da.
IONESCU ION: Cu cât mi-ai dat-o.
BOGDAN IONEL: Da. da, da, da, am înţeles.
IONESCU ION: Dar la alaltă-ţi spun, bă, uite…
BOGDAN IONEL: Nu se poate.
IONESCU ION: Ce-am ofertat.
BOGDAN IONEL: Da, domle, am înţeles, trebuie să faceţi şi dumneavoastră un…
IONESCU ION: Da.
BOGDAN IONEL: Am înţeles acuma că nu sânt copil. Doamne fereşte, sânt… Fiecare avem, ştim ce-i de făcut.
IONESCU ION: Da, da, da.
BOGDAN IONEL: Că s-adună, bănuţ cu bănuţ s-adună, când suntem noi personal.
IONESCU ION: Asta e ideea.

[…]

BOGDAN IONEL: 10% îi mai las că 15 trebuie să dau la dumneavoastră, că vă spun clar că nu, să iasă toată lumea, am şi eu transport, am şi aia… Că plătesc în avans astea, nu termen, nu nimica, ca să-mi dea preţul ăsta bun că altfel nu-mi dă.

IONESCU ION: Da, da, da.
BOGDAN IONEL: Eu m-am dus astăzi că n-am putut să scot că nu ştiu cum să scot eu.
(Bogdan Ionel începe să numere sub masă de la 1 la 50 bancnote în cupiură de 100 lei si 50 lei, după care le introduce într-un ziar pe care îl avea pe masă şi îl înmânează lui Ionescu Ion, care fără să mai numere banii îl aşează pe masă, în stânga sa)
BOGDAN IONEL: Ia de aici 50 de milioane şi săptămâna viitoare să mai scot că n-am cum…
IONESCU ION: Da, stai uşor că nu…
BOGDAN IONEL: Da?
IONESCU ION: Da, stai liniştit, nu-ţi fă…Deci când, nu, nu săptămâna viitoare, când ne vedem să ne uităm pe ele.
BOGDAN IONEL: Da?
IONESCU ION: Da.
BOGDAN IONEL: Da, plecaţi.
IONESCU ION: Stai liniştit, nu-ţi fă…
BOGDAN IONEL: Da? Bine, să fie bine, să fie …, nu-i problemă. Că nu mai pot nici eu că mai am şi eu cheltuieli pe cash.
IONESCU ION: Nu da, nu, nu, nu! Că după aia vin ăştia şi te-ntreabă: ce faci, mă?
BOGDAN IONEL: Da, nici să scot aşa, abuziv că mai plăteşti cash, mai aşa…
IONESCU ION: Fereşte-te întotdeauna.
BOGDAN IONEL: Da?
IONESCU ION: Da. Am vorbit, am vorbit şi cu asta basta.
BOGDAN IONEL: Da, da, bine, noi am stabilit exact, ştim exact cât e pe facturi, e, socotim 15% cum trebuie, nu-i problemă.
IONESCU ION: Deci, nu-ţi fa…fără agitaţie şi fără nimic.
BOGDAN IONEL: Nu, eu vreau să fiu la…
IONESCU ION: După aia vin ăştia şi te-ntreabă: bă, da de ce ai scos?
BOGDAN IONEL: Exact, exact, să fie, eu vreau să fie totu…
IONESCU ION: Mai bine pâş, pâş, pâş, pâş!
BOGDAN IONEL: Avem, nu e problema.
IONESCU ION: Suntem aici, nu plecăm nicăieri.
BOGDAN IONEL: Da, eu sânt, eu vreau să facem treabă, da…
IONESCU ION: Sânt deschis la orice fel de colaborare unde ne…, ţi-am zis, peste două-trei săptămâni ne-ntâlnim şi ne uităm pe ele. Şi-mi spui, aicia pot, aicia nu pot.
BOGDAN IONEL: Vorbim de APAVIL, de…
IONESCU ION: Vorbesc de…
BOGDAN IONEL: Da, e foarte bine să mâncăm o pâine împreună, să găsim o soluţie pentru viitor.
IONESCU ION: Noi lucrăm acuma, deci pe programu ăsta 2016-2020, avem 160 de milioane.
BOGDAN IONEL: Da?
IONESCU ION: Da.
BOGDAN IONEL: Aoleu! Bani mulţi.
IONESCU ION: Nu e… E loc pentru toată lumea.
BOGDAN IONEL: Da.
IONESCU ION: Şi n-are rost să agităm.
BOGDAN IONEL: Da, domne, da.
IONESCU ION: Di colo aşa, di colo aşa, di colo aşa.
BOGDAN IONEL: Da, câte puţin, dar să fie…
IONESCU ION: Nu?
BOGDAN IONEL: Da. Nu, gata am înţeles cu Rageli am înţeles. Nu ştiam subiectul, acuma na… că nu ştiam.

[…]

BOGDAN IONEL: Dacă facem lucruri mari, cash-ul este, 20-30 000, nu se pune problema, da sunt lucrări mari, că aşa la 3 discuri 7 alea, ce să faci?
IONESCU ION: Discurile oricum ţi le iau.
BOGDAN IONEL: Nu-i problema, da, uitaţi-vă, eu aveam 48 milioane factură, vine 6 milioane, e… (râde)

[…]

IONESCU ION: Îhî. BOGDANE, păi ne auzim la un telefon.
BOGDAN IONEL: Bine, atuncia, lăsaţi că plătesc eu şi vorbim, da?
IONESCU ION: Mulţumesc!
BOGDAN IONEL: N-aveţi pentru ce! Vorbim, ne auzim, da?
IONESCU ION: Ne auzim.
BOGDAN IONEL: Tot respectul, numai bine!
IONESCU ION: Pa, pa, pa!

(Ionescu Ion se ridică de la masă luând cheile, pachetul de ţigări şi bricheta, bunuri pe care le-a avut la sosire, precum şi oferta şi ziarul în care se afla suma de 5000 lei, primite de la Bogdan Ionel şi se îndreaptă spre autoturismul personal, parcat în apropiere)
Urmare a celor convenite în data de 6.11.2014, martorul denunţător Bogdan Ionel şi inculpatul Ionescu Ion au avut o nouă întâlnire în data de 12.12.2014, în jurul orei 12.00, în incinta unui local din mun. Rm. Vâlcea, discutând detalii despre planul de achiziţii al SC APAVIL SA Vâlcea pentru anul 2015, inculpatul predăndu-i martondui denunţător un centralizator, intitulat „Program anual de achiziţii directe pe anul 2015 al SC Apavil SA Vâlcea „.
Inculpatul i-a solicitat martorului denunţător să îl analizeze şi să-i spună ce fel de achiziţii îl interesează, stabilind ca aceste contracte să fie atribuite prin încredinţare directă şi ca Bogdan Ionel să-i prezinte trei oferte de la trei societăţi diferite, pe care le-ar controla.
În acest context, Ionescu Ion i-a pretins martorului denunţător suma de 1.000 USD pentru a-i da „fetei de la aprovizionare, ca să aibă şi ea de sărbători” – numita Bogoslov Mirela (menţionată la rubrica 9 din centralizator), Bogdan Ionel confirmându-i că îi va da aceşti bani în perioada următoare. În realitate, astfel cum rezultă inclusiv din declaraţiile date de inculpat, suma de 1.000 USD a fost pretinsă tot în interesul său, Ionescu Ion neacţionând în nici un moment cu intenţia de a o remite subordonatei sale.
Discuţiile au vizat, în principal, materialele achiziţionate de Ionescu Ion, prin intermediul S.C. RAGELI S.R.L. şi, implicit, câştigul obţinut din aceste relaţii comerciale, cei doi convenind să stabilească după data de 05 ianuarie 2015, detaliile concrete privind atribuirea de contracte de achiziţii de la SC Apavil SA Vâlcea.
Vor fi redate pasaje relevante cauzei, din procesul verbal încheiat în data de 05.01.2015, în care au fost transcrise, convorbirile ambientale din ziua de 12.12.2014, interceptate potrivit mandatului de supraveghere tehnică nr. 173/10.10.2014 (filele 182-187).
În ziua de 12-12-2014, într-un restaurant din municipiul RM. VÎLCEA, începând de la orele 12:12 IONESCU ION discută cu BOGDAN IONEL, în mediu ambiental:

[…]

BOGDAN IONEL: îs răcit. Când începe când trece luna. în ianuarie, nu? în ianuarie, nu?
IONESCU ION: în ianuarie. Ia-le. le ai la tine si le…(moment în care îi predă programul anual de achiziţii directe pe anul 2015 al SC Apavil SA Vâlcea)
BOGDAN IONEL: Da. bun
IONESCU ION: Numai ce sânt achiziţii ia-le toate. Si-mi spui Ia ce te…
BOGDANIONEL: Da.
IONESCU ION: înhami şi…

[…]

BOGDAN IONEL: Ba da. Faza e pentru la anu. da am zis s-o luăm din vreme, asa… Da.
IONESCU ION: Să facem si alea…
BOGDAN IONEL: Da?
IONESCU ION: îmhî.
BOGDAN IONEL: E de muncă, nu? Şi nu o să fie probleme, nu?
IONESCU ION: Mulţumesc. Da
(are loc o discuţie cu o doamnă, despre probleme care nu interesează cauza)
BOGDAN IONEL: Am cerut exact ce este aicea, le adun, le plătesc, fac şi în ianuarie dăm. Dăm 200 euro…
IONESCU ION: înhî. Exact.
BOGDAN IONEL: Cum au fost discurile? Bune? V-au plăcut? Nu?
IONESCU ION: Înhî.
BOGDAN IONEL: Mă bucur , când am auzit că-i totul ok.
IONESCU ION:…
BOGDAN IONEL: Da.
IONESCU ION:… cu asta de la aprovizionare, (moment în care îi pretinde suma de 1.000 USD pentru Bogoslov Mirela)
BOGDAN IONEL: Spuneţi dumneavoastră
IONESCU ION: îmhî.
BOGDAN IONEL: cu procedura lor…
IONESCU ION: Aia-i complicată…

[…]

BOGDAN IONEL: Să vă trăiască! Când începeţi? Pe 12, 13, nu?
IONESCU ION: Nu, pe 5.
BOGDAN IONEL: Pe 5, nu?
IONESCU ION: Da. Pe 5.
BOGDAN IONEL: Pe 5, nu? Până se aranjează, până alea, alea… s-o mai schimba ceva.

[…]

IONESCU ION: Da, e bine, ok.
IONESCU ION: Păi aşa facem.

[…]

BOGDAN IONEL: Da, bine. Vă sun eu
IONESCU ION:Da.

Potrivit procesului verbal încheiat în 12.12.2014, martorul denunţător Bogdan Ionel a predat organelor de urmărire penală documentul dat personal de inculpatul Ionescu Ion – PROGRAM ANUAL DE ACHIZIŢII DIRECTE pe anul 2015 al SC APAVIL SA Vâlcea ” compus din 6 file (filele 181, 193-198).
Procedându-se la analiza acestuia s-a constatat că la poziţiile 1-239 sunt specificate necesarul de bunuri/servicii pentru funcţionarea SC APAVIL SA Vâlcea în cursul anului 2015,codificarea CPV, valoarea estimată a achiziţiei (în euro şi lei), procedura aplicabilă, sursa de finanţare, datele estimate pentru începerea şi finalizarea procedurii, precum şi persoana responsabilă de achiziţie, la finalul acestuia fiind enumerat şi directorul comercial, ing. Ionescu Ion printre personale care trebuiau să aprobe, prin aplicarea semnăturii, acest plan de achiziţii.
Rezultă astfel, fără nici un dubiu, că discuţiile dintre martorul denunţător şi inc. Ionescu Ion privind obţinerea de sume necuvenite au vizat exclusiv încheierea unor contracte de achiziţie publică între SC APA VIL SA Vâlcea si SC HIDROPREST STEEL SA, sumele de bani fiind promise, pretinse şi primite efectiv în legătură cu îndeplinirea mandatului de director comercial deţinut de inculpat şi prerogativele acestuia, astfel cum sunt enumerate inclusiv în Procedura Operaţională – Achiziţii Publice, document analizat în cadrul secţiunii I – filele 2-5.
În perioada următoare, potrivit celor consemnate în procesul verbal încheiat în data de 20.01.2015, în zilele de 06.01.2015 si 08.01.2015 martorul denunţător şi inculpatul au discutat telefonic şi au stabilit să se întâlnească în ziua de 08.01.2015 în incinta localului Crystal Palace din mun. Rm. Vâlcea (filele 371-374).
În prealabil, conform procesului verbal din data de 08.01.2015, anexat la filele 228-239, în vederea constatării infracţiunii flagrante, au fost puse la dispoziţia martorului denunţător Bogdan Ionel sumele de 1.000 euro, compusă din bancnot având cupiura de 50 de euro şi 20.000 lei compusă din bancnote având cupiura de 200 lei, 100 lei şi 50 lei, provenind din fondul special de flagrant pus la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, seriile bancnotelor fiind consemnate în cuprinsul procesului verbal.
De asemenea, bancnotele cu seriile 078A4523041, 085C5326674, 064B2197033, 067D0076520, 096D1034328, X83233565903 şi X74318083598 au fost tratate criminalistic prin menţionarea textului „MITĂ” cu culoare galben verzui fluorescent vizibil la lumina din gama ultravioletă.

Flagrantul

Potrivit procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante, încheiat în data de 08.01.2015 (filele 240-269), în jurul orei 11:25, martorul denunţător Bogdan Ionel a venit la locul întâlnirii stabilit cu inculpatul, respectiv la Hotelul – Restaurant Crystal – Palace, situat în Râmnicu Vâlcea, str. Râureni, nr.14, judeţul Vâlcea, deplasându-se cu autoturismul Mercedes cu numărul provizoriu IF 067005, pe care 1-a parcat în curtea interioară a localului public, după care a intrat în incinta restaurantului.
Trei minute mai târziu, la locul întâlnirii a sosit şi inc. Ionescu Ion, cu autoturismul Hyundai Santa Fe, înmatriculat sub numărul VL-06-FSM, pe care 1-a parcat în stradă, în faţa localului, după care a intrat în incinta restaurantului, unde s-a aşezat la aceeaşi masă la care se găsea denunţătorul.
Ulterior, la orele 11:49, denunţătorul Bogdan Ionel şi suspectul Ionescu Ion au ieşit din localul public şi s-au deplasat în curtea interioară a hotelului-restaurant, intrând în autoturismul denunţătorului.
După circa două minute, suspectul Ionescu Ion a coborât din autoturismul denunţătorului şi a parcurs curtea interioară a localului public, ieşind în stradă.
În momentul în care s-a apropiat de autoturismul său, în temeiul art.293 C.p.p., s-a intervenit în vederea constatării infracţiunii flagrante.
După stabilirea identităţii inculpatului, acestuia i s-au adus la cunoştinţă drepturile prevăzute în C.p.p. şi infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală împotriva sa, la întrebările organelor de urmărire penală, acesta confirmând că s-a întâlnit cu un anume Bogdan Ionel în incinta localului susmenţionat.
Fiind întrebat dacă a primit de la Bogdan Ionel vreo sumă de bani, inc. Ionescu Ion a declarat că a primit, cu titlu de împrumut, de la acesta suma de 20.000 lei şi 1.000 euro şi că întâlnirea au stabilit-o telefonic, despre susnumit precizând că 1-a cunoscut prin intermediul doamnei Boceanu de la Hidroconstrucţia.
Cu ocazia percheziţiei corporale au fost identificate şi sumele de 1.328 lei şi 5 euro, fonduri proprii ale inculpatului, care au fost ridicate în vederea cercetărilor.
Fiind întrebat ce reprezintă cele şase file format A4, ce conţin menţiuni sub formă tabelară, inc. Ionescu Ion a declarat că este un proiect de achiziţii al S.C. APAVIL SA VÂLCEA ce urmează a fi aprobat pentru anul 2015, că este al său şi că 1-a primit de la denunţătorul Bogdan Ionel, fără a oferi detalii despre ce reprezintă însemnările sub forma literei X, aplicate olograf în dreptul mai multor repere din coloana 1.
Fiind întrebat expres, inculpatul a negat că ar mai fi primit vreo sumă de bani, respectiv 5.000 lei de la Bogdan Ionel, în luna noiembrie 2014.
Ionescu Ion a confirmat că, în calitatea sa de director comercial al S.C. APAVIL SA Vâlcea are atribuţii privind încheierea de contracte comerciale, menţionând că semnează aceste contracte, după derularea procedurii de achiziţie publică.
În continuare, conform mandatelor de percheziţie domiciliară nr. 7 şi 8 din data de 07.01.2015, emise de Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj, au fost efectuate percheziţii domiciliare la locul de muncă şi locuinţa inculpatului.
Conform proceselor verbale ataşate la filele 273-274, 285-287 au fost ridicate în vederea cercetărilor contractul de mandat al directorului comercial Ionescu Ion şi anexele la acesta (10 file identificate la biroul acestuia) precum şi suma de 125 euro (identificată la locuinţa acestuia).
Potrivit procesului verbal de redare a convorbirilor purtate în mediu ambiental între martorul denunţător şi inculpat în data de 08.01.2015, Bogdan Ionel a confirmat că a venit pregătit cu sumele promise, respectiv 1.000 de euro pentru subordonata inculpatului şi 20.000 lei pentru Ionescu Ion, după care i-a prezentat acestuia programul de achiziţii predat în data de 12.12.2014 şi comunicându-i că a bifat rubricile de care este interesat.
Nu au fost dezbătute în detaliu opţiunile martorului denunţător, însă inculpatul i-a confirmat că nu vor fi probleme cu atribuirea contractelor pe care le doreşte, urmând să îi transmită, prin e-mail, invitaţii pentru depunerea de oferte de la trei societăţi controlate de acesta, asigurându-1 şi că va discuta personal cu directorul general al S.C. APAVIL S.A., dacă va fi necesar.
Nu a fost avansată o sumă maximă cumulată a contractelor pe care martorul denunţător ar fi dorit să-i fie atribuite, însă inculpatul i-a confirmat că societatea are foarte mult de lucru, convenind să discute pe parcurs aspectele legate de procentul de 15% convenit anterior.
S-a discutat de asemenea despre calitatea produselor care ar trebui să fie livrate, despre efectuarea plăţilor, inculpatul dând asigurări că acestea se efectuează la 30 de zile şi că despre faptul că achiziţiile publice nu vor fi publicate în SEAP, deoarece procedura ar fi complicată şi greoaie, urmând să se efectueze achiziţii directe pe bază de oferte, procedurile efective urmând să debuteze din luna februarie 2015.
În acest context inculpatul a primit de martorul denunţător „program anual de achiziţii directe pe anul 2015 al SC Apavil SA Vâlcea” bifat de acesta din urmă la rubricile achiziţiilor de care era interesat, pentru a-i facilita acestuia atribuirea contractelor, în conformitate cu îndatoririle sale de serviciu.
Ulterior acestor discuţii, care au durat aproximativ 20 minute, inculpatul şi martorul denunţător au mers spre autoturismul acestuia din urmă, Bogdan Ionel spunând că acolo ar avea sumele de 1.000 de euro şi 20.000 lei. După ce au urcat în autoturism, martorul denunţător a numărat suma de 1.000 euro compusă din bancnote având cupiura de 50 euro, şi i-a înmânat-o inculpatului, spunându-i că reprezintă suma pe care i-a solicitat-o pentru fata de la „Aprovizionare”.
Imediat, în aceleaşi circumstanţe a fost remisă inculpatului suma totală de 20.000 lei, compusă din bancnote având cupiura de 200 lei, 100 lei şi 50 lei, Ionescu Ion însuşind-şi sumele de mai sus, pe care le-a introdus în ambele buzunare ale hainei, fiin<5 identificate cu ocazia percheziţie corporale detaliată mai sus. Vor fi redate pasaje relevante cauzei, din procesul verbal încheiat în data de 09.01.2015, în care au fost transcrise, convorbirile ambientale din ziua de 08.01.2015, interceptate potrivit mandatului de supraveghere tehnică nr. 173/10.10.2014 (filele 327-336).
IONESCU ION: Dă-mi şi mie un ceai.
BOGDAN IONEL: Da! Cum merge treaba? Aţi început? Gata?
IONESCU ION: Poftim?
BOGDAN IONEL: Merge munca?
IONESCU ION: îmm! Mârâială aşa.
BOGDAN IONEL: Da?

[…]

BOGDAN IONEL: ………… Eu m-am hotărât aşa, am venit pregătit şi pentru fată, 1000 de euro să-i dau la fată şi 200 pentru matale. Să văd exact cât am în maşină acolo, să ştiu exact.
IONESCU ION: Te-ai uitat pe ălea?
BOGDAN IONEL: Da. M-am uitat exact, staţi să-mi iau şi agenda că eu sânt mai…

[…]

BOGDAN IONEL: Uite, eu am bifat aicia, şefu, tot ce este.
IONESCU ION: Îhî.
BOGDAN IONEL: Vedeţi, am bifat aici tot, tot ce este, da?
IONESCU ION: Da.
BOGDAN IONEL: Îî… material exact. Acuma, cum vrei să fie? De calitate sau mai… chinezării de asta, mai…? Eu spun exact ca să ştii mata.
IONESCU ION: Vorbim.
BOGDAN IONEL: Vorbim, nu?
IONESCU ION: Despre ce…
BOGDAN IONEL: Tot ce e bifat, da. Tot ce e bifat.
IONESCU ION: Dă-le la mine.
BOGDAN IONEL: Da. Eu mi-am bifat exact şi sânt…

[…]

BOGDAN IONEL: Cum facem cu ofertele? Vă dau oferta? Cum îmi faceţi?
IONESCU ION: Aşa.
BOGDAN IONEL: Cum?
IONESCU ION: Eu te sun, tu-mi trimiţi ofertele.
BOGDAN IONEL: Da? Mă sunaţi dumneavoastră, îmi daţi invitaţie, îmi daţi totul, nu?
IONESCU ION: Da.
BOGDAN IONEL: Invitaţie-mi daţi, pe mail, nu?
IONESCU ION: Da, invitaţie.
BOGDAN IONEL: Şi pă… la, la calitate când o… vedem noi cum facem, nu?

[…]

BOGDAN IONEL: Da. Aici e mai… Mai trebuie să mai dăm la cineva? Pe aicia? La, la general, la cineva?
IONESCU ION: O să vorbesc eu cu el.
BOGDAN IONEL: Da?
IONESCU ION: Îl chem lângă mine la servici.
BOGDAN IONEL: Da? Ştii matale ce ai de făcut acolo.

[…]

BOGDAN IONEL: Da, aşa este. Când începem? Când începem să achiziţionăm cum…?
IONESCU ION: În februarie.
BOGDAN IONEL: În februarie începe în plin, da? Am pus echipament de protecţie, ce mai este acolo şi vedem Ia calitate ce este şi vedem exact. O să v-aduc 3 firme, 3 mailuri aşa cum am discutat. O să fie totu…
IONESCU ION: O să trebuiască să trecem nişte date la primu proiect şi hai sedăm drumu la achiziţie.
BOGDAN IONEL: A, să terminaţi cu ce mai aveţi dumneavoastră de…
IONESCU ION: Avem pă ISPA de plătit. Numai puţin până… să vedem …
BOGDAN IONEL: Să văd dacă m-a sunat fata, cum o cheamă să ştiu exact?
IONESCU ION: MIRELA…(Bogoslov)
BOGDAN IONEL: MIRELA, da, să ştiu eu exact, nu? Să ştiu cum să nu…
IONESCU ION: Haideţi să nu…
BOGDAN IONEL: Da? MIRELA, da, am înţeles. Şi plăţile cum se fac, şefu?
IONESCU ION: La 30 de zile.
BOGDAN IONEL: La 30 de zile. Nu mai facem pă SEAP, nu mai, fără SEAP, nu mai că nu merge.
IONESCU ION: Nu, nu, nu. Ăstea-s pă încredinţări directe ce ţi-am dat.
BOGDAN IONEL: Da, până-n 30 000 de euro, da. Săptămâna… Eu săpt… am văzut că e…
IONESCU ION: Unde?
BOGDAN IONEL: Pe necesaru respectiv. Da, este. Vă rog să mă scuzaţi pentru că de sărbători n-am mai putut s-ajung…………

[…]

BOGDAN IONEL: Mai linişte, mai stabilitate aici de când… Acolo e, vă cunoaşte multă lume acolo, şefii. Acolo nu putem să discutăm deloc, da. La SOFIAN acolo, vă cunoaşte… Atuncia la decizii nu mai vorbim cu… Matale vorbeşti cu cine e, nu să mai stau eu de decizia… Ce să facem? Poftim? U… în stânga, acoîo, şefu! Înainte şi… SEAP-u ăsta te omoară, şefu, nu faci nimic, o mie de proceduri, o mie de discuţii, o mie de…
IONESCU ION: Site-u ăla… îţi dai seama? […]
BOGDAN IONEL: Da? Ce să facem? Cu răbdare, cu răbdare, uşor, n-avem ce să facem.
IONESCU ION: Mergem?
BOGDAN IONEL: Da, mergem pân la maşină să vă dau ce trebuie să vă dau şi… Staţi să plătim. Maşina-n spate? Păi eu o am în spate, mergem la… Să plătim. Cât e? (…) Şi tot, total. Mergem pe aicia că putem. 16, da? Uitaţi aici, mulţumesc! Poftiţi, şefu! Urcaţi, urcaţi în… (moment în care cei doi se urcă în autoturismul martorului denunţător)
IONESCU ION: Ăsta ce e, ML-u, ML-u?
BOGDAN IONEL: ML-u. … două, tri, patru, cinci, şase, şapte, opt, nouă, zece, pentru fată 1000 de euro, 200 de milioane pentru matale… (inculpatul primeşte sumele de 1.000 de euro şi 20.000 lei de la martorul denunţător pe care le introduce în buzunarele hainei)
IONESCU ION: Şi ne auzim. O zi bună!
BOGDAN IONEL: Ne auzim! Aşa, cu, cu…
IONESCU ION: Trimiţi ălea pă… Invitaţiile.
BOGDAN IONEL: Îmi trimiţi invitaţiile şi vezi, vorbeşti şi mata cu un, cu domn director…
IONESCU ION: Ăhă.

[…]

Săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în circumstanţele expuse este confirmată în totalitate de procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice şi ambientale autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de declaraţiile martorului denunţător, de înscrisurile anexate la dosar, de procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante, de procesele verbale de percheziţie domiciliară precum şi de declaraţiile date de Ionescu Ion în calitate de suspect/inculpat.
Inculpatul lonescu Ion a recunoscut circumstanţiat săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, confirmând faptul că are atribuţii directe în legătură activitatea comercială a SC APA VIL SA Vâlcea şi procedurile de achiziţii publice derulate, astfel cum rezultă din contractul de mandat şi documentele analizate la secţiunea I, filele 2-5.
Inculpatul a negat însă primirea sumei de 1.000 USD cu ocazia primei întâlniri avute cu martorul denunţător, probele administrate în cauză, respectiv declaraţii de martor şi conţinutul convorbirilor ulterioare confirmând însă primirea acesteia.
Deşi a încercat să avanseze ideea că sumele de bani promise şi primite efectiv de la martorul denunţător nu ar avea legătură cu atribuţiile sale de serviciu, reprezentând comisioane pentru intermedierea încheierii unor contracte între SC HIDROPREST STEEL SA şi alţi agenţi economici, materialul probator administrat în cauză demonstrează, fără nici un dubiu, că acestea au fost promise/pretinse/date exclusiv pentru încheierea unor contracte de achiziţie publică între SC APAVIL SA Vâlcea şi SC HIDROPREST STEEL SA, în legătură directă cu îndeplinirea mandatului de director comercial deţinut de inculpat şi prerogativele acestuia.
Deşi iniţial discuţiile au vizat un necesar de ţeavă al altui agent economic (despre care Bogdan Ionel a avut în permanenţă reprezentarea că urma să fie achiziţionată de SC APAVIL SA Vâlcea), este evident că înţelegerea dintre martorul denunţător şi inculpat a avut drept obiect încheierea ulterioară de contracte de achiziţie publică cu SC APAVIL SA Vâlcea, inculpatul recunoscând de altfel că sumele de 5.000 lei, 20.000 lei şi 1.000 de euro au fost primite exclusiv în acest scop.
De asemenea inculpatul a recunoscut că a acceptat promisiunea remiterii unui procent de 15 % din contravaloarea contractelor pe care le-ar fi încheiat ulterior societatea administrată în fapt de martorul denunţător precum şi faptul că, în ziua de 12.12.2014 a pretins efectiv suma de 1.000 USD pentru subordonata sa Bogoslov Mirela, în realitate aceşti bani urmărind să-i folosească în interesul său personal. (….)

Date privind persoana inculpatului

Inculpatul Ionescu Ion este în vârstă de 47 de ani, căsătorit, având doi copii minori, acesta nefiind cunoscut cu antecedente penale. ( fila 297 )
În cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut circumstanţiat săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Urmează ca instanţa de judecată să aibă în vedere circumstanţele săvârşirii infracţiunii de luare de mită şi implicit uşurinţa cu care a acţionat inculpatul în vederea obţinerii de sume de bani necuvenite, uzând de funcţia de decizie (director comercial) deţinută în cadrul unei societăţi comerciale cu capital integral de stat.
Activitatea infracţională a inculpatului trebuie privită şi în contextul mai larg al necesităţii combaterii corupţiei şi al încercării de a preveni şi combate orice act prin care se aduce atingere bunei desfăşurări a activităţii oricărui funcţionar public, cu atât mai mult a unor persoane care deţin şi funcţie de decizie în cadrul unor instituţii publice/societăţi cu capital de stat.

(…)

DISPUN:
I. Trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului IONESCU ION – fiul lui Ion şi Ana Maria, născut la data de 02.01.1968 în mun. Rm. Vâlcea, domiciliat în mun. Râmnicu Vâlcea, str. Apusului, nr.24, jud. Vâlcea, având reşedinţa în mun. Rm. Vâlcea, str. Ştirbei Vodă, nr. 382, jud. Vâlcea, actualizat comuna Vlădeşti, sat Vlădeşti, nr. 347, jud. Vâlcea, CNP 1680102384194, posesor al CI sena VX nr. 498174, cetăţenia română, căsătorit, având doi copii minori, director comercial la SC APAVIL SA Vâlcea, necunoscut cu antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art.6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 289 alin. 1 C.p.
II) Clasarea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, prev. de art. art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 290 alin. 1 C.p.
III) în temeiul art. 330 C.p.p. rap. la art. 207 alin. 1-4 C.p.p., solicităm judecătorului de cameră preliminară:
1) Menţinerea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Ionescu Ion, temeiurile care justificat luarea acestei măsuri subzistând în continuare, aceasta fiind necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi implicit pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal.
(…)