Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EVADAŢII au fost trimişi în JUDECATĂ! Autorităţile din VÂLCEA, la un pas să îi scape iar din mână

Cazul celor doi infractori care au reuşit să evadeze din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, din cauza unor poliţişti neglijenţi, a fost unul mediatizat şi comentat zile în şir. Acum, atât poliţiştii responsabili, cât şi infractorii evadaţi sunt traşi la răspundere. În cazul primilor, conducerea IPJ Vâlcea a început o anchetă, acuzându-i de neglijenţă în serviciu şi, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agenţii de poliţie riscă chiar şi excluderea lor din sistem. În ceea ce-i priveşte pe infractori, Daniel Cîrjă – 38 de ani şi George Culiman – 28 de ani, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de evadare, ei fiind arestaţi preventiv în alte cauze.

După cum bine se ştie, Daniel Cîrjă şi George Culiman au reuşit să evadeze din arestul IPJ Vâlcea în noaptea de 13 spre 14 aprilie a.c. Ei au fugit chiar din celula în care erau băgaţi, după ce au rupt o bară metalică dintr-un pat, au dislocat faianţa şi mai multe cărămizi din peretele exterior al clădirii, au forţat grilajul şi au făcut o gaură prin care au putut să iasă. Întreaga lor „escapadă” a fost filmată de camerele video din curtea interioară a Poliţiei Vâlcea, însă poliţiştii de la Centrul de Arest Preventiv se pare că erau preocupaţi cu altceva şi nu au observat nimic, nici măcar când evadaţii au sărit gardul spre Şcoala Generală nr. 4. Întreaga operaţiune de evadare a avut loc între orele 21.00 şi 03.30, iar poliţiştii au observat dispariţia infractorilor abia la ora 07.00 dimineaţa.
Sigur, imediat şeful IPJ Vâlcea, comisarul – şef Nicolae Sărdărescu, a instituit stare de urgenţă, a scos toate cadrele în stradă şi, astfel, au reuşit să prindă fugarii într-un timp relativ scurt.
Evadarea infractorilor Cîrjă şi Culiman nu rămâne însă fără urmări, pentru că atât poliţiştii neglijenţi, cât şi fugarii vor fi traşi la răspundere.

Poliţiştii vinovaţi riscă excluderea din sistem

Imediat după incident, la Poliţia Vâlcea a ajuns corpul de control al MAI şi al IGPR, autorităţile centrale făcând o anchetă, în urma căreia se vor lua măsuri dure. Ei bine, primii acuzaţi sunt poliţiştii care au fost de serviciu în acea noapte, ei fiind acuzaţi de neglijenţă în serviciu şi riscând chiar excluderea din sistem. Mai apoi, este posibil să mai cadă ceva „capete” din IPJ Vâlcea, iar gurile rele spun că cel mai probabil va cădea al şefului Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, comisarul – şef Ilie Vătafu. „Păcat că neglijenţa unor lucrători de poliţie a dus la producerea acestui eveniment. (…) În acest moment ne-am sesizat din oficiu pentru neglijenţă faţă de tot personalul de noapte de la Arest şi care aveau obligaţii de supraveghere şi verificare permanentă a camerelor. Poliţiştii au obligaţia ca la 15-20 de minute să deschidă vizeta şi să verifice fiecare cameră. Dacă făceau acest lucru, nu mai aveam niciun eveniment” – a declarat, imediat după incident, Nicolae Sărdărescu – inspectorul-şef al IPJ Vâlcea.

Infractorii pot lua 3 ani de închisoare

Daniel Cîrjă şi George Culiman sunt foşti puşcăriaşi, care au la activ mai multe condamnări pentru furt. Culiman trebuia extrădat în Italia, peste 2 zile, pentru comiterea unor fapte de proxenetism, el mai fiind condamnat în 2007 şi pentru comiterea unor infracţiuni de furt. În ceea ce-l priveşte pe Cîrjă, el era arestat pentru furturi din locuinţe şi societăţi, mai având şi alte 4 condamnări tot pentru furturi.
În data de 16 aprilie 2015, cei doi au fost trimişi în judecată pe rolul instanţei Judecătoriei Râmnicu Vâlcea pentru o altă infracţiune, aceea de evadare din starea legală de reţinere sau de deţinere şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Încă o bâlbâială a autorităţilor…

Problema este că autorităţile vâlcene au fost pe punctul de a-l scăpa, încă o dată, din mână pe unul dintre infractorii evadaţi. Este vorba despre George Culiman, domiciliat în Băbeni, care, aşa cum spuneam, trebuia extrădat în Italia chiar în data de 16 aprilie a.c. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea nu s-au gândit însă că, odată extrădat în Italia, s-ar fi blocat procesul de evadare, ar fi intervenit prescripţia şi Culiman ar fi putut scăpa nepedepsit pentru infracţiunea de evadare. Aşadar procurorii nu au contestat extrădarea şi nici măcar nu au formulat o propunere de arestare preventivă în cazul celor doi.
Ca atare, cei care au luat atitudine, intuind pericolul, au fost cei de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Mai exact, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, magistratul Bogdan Mateescu, a formulat, în regim de urgenţă, o solicitare către Curtea de Apel Piteşti – Biroul Executări Penale, cerând să fie amânată extrădarea inculpatului George Culiman până la soluţionarea cauzei penale.

Judecătorul Mateescu a împiedicat extrădarea lui Culiman

Ca urmare a solicitării preşedintelui Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au decis să amâne extrădarea infractorului George Culiman până când procesul privind evadarea va fi soluţionat. Iată solicitarea şi motivarea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea: „(…) Prin sentinţa penală nr. 55/F, pronunţată, în dosarul nr. 205/46/2015, de către Curtea de Apel Piteşti, definitivă, s-a dispus admiterea cererii privind executarea mandatului european de arestare emis la data de 16.03.205 în dosarele nr. 1056/15 R.G.N.R. şi nr. 737/15 R.G.G.I.P. de autorităţile judiciare din Italia, respectiv Judecătorul de Investigaţie Ante-procesuală din cadrul Tribunalului din Monza, sub aspectul infracţiunii de trafic de persoane privind persoana solicitată Culiman George Laurenţiu. De asemenea, Curtea a hotărât emiterea de îndată a mandatului de arestare în vederea predării persoanei solicitate Culiman George Laurenţiu către autoritatea judiciară italiană, astfel încât administraţia locului de deţinere – Arestul IPJ Vâlcea – va primi şi reţine persoana solicitată Culiman George Laurenţiu, începând cu data de 9 aprilie 2015, înaintând instanţei dovada de executare a măsurii arestării, iar termenul prev. de art. 111 din Legea nr. 302/2004 republicată, va proceda la predarea acesteia către autorităţile judiciare italiene. Apreciem că în cauză, în temeiul art. 554 alin. 2 din C.P.P se impune sesizarea Curţii de Apel Piteşti cu o contestaţie la executare, întemeiată pe dispoziţiile art. 598 lit. C şi d din C.p.p., rap. la art. 58 din Legea 302/2004. Astfel, se impune amânarea predării persoanei extrădate până la soluţionarea cauzei penale menţionate mai sus, legiuitorul stabilind imperativ amânarea predării în cazul în care persoana extrădată este cercetată penal de către autorităţile judiciare române, până la soluţionarea cauzei penale. (…) A contrario, odată predată persoana astfel trimisă în judecată, procedura în prima instanţă în cauza penală, care face obiectul trimiterii în judecată, ar fi blocată sine die, cu riscul prescripţiei eventualei răspunderi penale, or tocmai evitarea acestei situaţii a stat la baza voinţei legiuitorului de edictare a art. 58 alin. 1 din Legea 302/2004″ – se arată în solicitarea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.