Acasă Anchetă CORUPŢIE ÎN SĂNĂTATE! VEZI cum primeau medicii de la Drăgăşani mită în...

CORUPŢIE ÎN SĂNĂTATE! VEZI cum primeau medicii de la Drăgăşani mită în fiecare zi

Vă prezentăm în acest număr al publicaţiei noastre referatul cu propunerea de arestare preventivă în cazul celor doi medici de la Drăgăşani, Violeta Bică şi Cristina Orădan, referat întocmit şi dus în faţa instanţei de judecată de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Cerasela Ungureanu. Actele depuse la instanţă, prin care cei doi medici sunt acuzaţi de fapte de corupţie, sunt extrem de concludente. Nu este de neglijat faptul că medicul Violeta Bică primea mită zilnic şi nu de la o singură persoane, ci de la mult mai multe, ajungând la performanţa de a primi şpagă de la 10 pacienţi în sus. O parte din banii primiţi îi trimitea, ocazional, şi către medicul psihiatru Orădan, fără de care nu-şi putea exercita activitatea infracţională.
În toată această poveste apare şi un poliţist de la Rutieră, Marin Onuţ, care se pare că avea o relaţie foarte apropiată şi tandră cu medicul Violeta Bică, iar în rândurile de mai jos veţi putea citi o interceptare dintre cei doi. Mai mult, se pare că Onuţ era intermediarul dintre pacienţi şi doctorul corupt, el intermediind chiar şi primirea de către Bică, de la un pacient, al unui porc.
Cu toate probele procurorilor şi ale lucrătorilor DGA – Serviciul Judeţean Vâlcea (cei care au descoperit întreaga reţea infracţională), judecătorii Tribunalului Vâlcea au decis să le trimită pe cele două, Violeta Bică şi Cristina Orădan, în arest la domiciliu. Asta pentru că, chipurile, dintr-o dată cadrele medicale sunt „în vârstă şi bolnave” şi nu ar suporta o detenţie.

REFERAT cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, 22 aprilie 2015

„Examinând actele de urmărire penală efectuate în dosarul cu numărul de mai sus, privind pe inculpatele:
• BICĂ VIOLETA, cercetată pentru comiterea infracţiunii continuate de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (217 acte materiale), infracţiunii continuate de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 289 alin. 1 C.pen. comb. cu art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (trei acte materiale), infracţiunii continuate de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 132 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.
• ORĂDAN CRISTINA FLORINA, cercetată pentru comiterea infracţiunii continuate de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (8 acte materiale), infracţiunii continuate de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., infracţiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. comb. cu art. 132 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.
CONSTAT:
Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost sesizat de către Direcţia Generală Anticorupţie, în legătură cu comiterea unor fapte de corupţie de către agentul de poliţie Onuţ Marin, dar şi de către medicii Bică Violeta şi Orădan Cristina Florina din municipiul Drăgăşani. Din actele de urmărire penală administrate în cauză a rezultat următoarea situaţie de fapt:
Inculpata Bică Violeta a lucrat până la data de 01.02.2001 în cadrul Direcţiei Muncii Vâlcea, iar după acest moment a fost investită în calitate de medic expert în cadrul Casei de Pensii a Judeţului Vâlcea, prin transfer de la angajatorul iniţial. În perioada 2014 – aprilie 2015, dar şi anterior, aceasta a lucrat în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, în cadrul Cabinetului de expertiză medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei de Pensii a Judeţului Vâlcea, având ca principale atribuţii de serviciu, potrivit dispoziţiilor art. 71 şi urm. din Legea 263/2010 şi fişei postului, evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, prin examinarea clinică a solicitantului şi analizarea documentelor medicale, activităţi care presupun examinarea bolnavilor propuşi pentru pensionare de invaliditate, confruntarea stării clinice cu diagnosticul şi, pe baza acestor examinări, emiterea deciziilor de încadrare sau de neîncadrare în grade de invaliditate, cu recomandarea conduitei de urmat, până la data următoarei revizuiri, în scopul recuperării capacităţii de muncă.
De asemenea, inculpata mai are ca atribuţii de serviciu efectuarea revizuirilor medicale ale persoanelor pentru care a emis decizii de pensionare pentru invaliditate, la termenele de revizuire, dar şi verificarea modului în care asiguraţii respectă programele de recuperare a capacităţii de muncă, stabilite de aceasta cu prilejul emiterii deciziilor.
Inculpata Orădan Cristina Florina are calitatea de medic şef al Secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului municipal Costache Nicolescu din Drăgăşani, având ca atribuţii de serviciu, printre altele, examinarea bolnavilor la internare şi completarea foilor de observaţie, stabilirea diagnosticelor, stabilirea incapacităţii temporare de muncă, întocmirea formelor de externare ale bolnavilor, redactarea oricărui act medical în legătură cu aceste activităţi, completarea fişelor medicale pentru bolnavii care necesită trimiterea la comisia medicală pentru expertiza capacităţii de muncă, participarea la solicitare, la lucrările comisiei de expertiză a capacităţii de muncă.
Din actele de urmărire penală aflate la dosar a rezultat că pe raza municipiului Drăgăşani, dar şi a oraşului Bălceşti şi a zonelor arondate teritorial de aceste două localităţi, este de notorietate faptul că foarte multe persoane au obţinut pensii pentru incapacitate de muncă, în general, pe baza unor diagnostice medicale false, în schimbul unor sume de bani ori alte foloase pe care le-au remis medicului expert Bică Violeta, precum şi medicului psihiatru Orădan Cristina Florina.

Poliţişti şi asistente – complici ai medicilor corupţi

S-a stabilit astfel că persoanele interesate în obţinerea, în mod nelegal, a unor astfel de pensii, au luat legătura, în general, cu inculpatele Orădan Cristina Florina şi Bică Violeta, precum şi cu alte persoane aflate în cercul de apropiaţi ai acestora, respectiv Iovănescu Vlăducu Maria, Botoran Violeta, Onuţ Marin, Blejan Dumitru ori alte persoane, acestea fiind, de altfel, persoanele care comunicau celor interesaţi valoarea sumelor ori bunurile ce urmau a fi remise către Bică Violeta si Orădan Cristina Florina, iar ulterior primeau de la aceştia sumele ori bunurile respective, pe care, la rândul lor, le-au remis către cele două inculpate.
Actele aflate la dosar au mai stabilit în mod indubitabil, că cea mai mare parte a sumelor de bani ori bunuri remise cu titlu de mită au fost predate inculpatei Bică Violeta, de către solicitanţi, în cabinetul medical, cu prilejul prezentării în vederea evaluării stării de sănătate, pe baza stabilirii unor diagnostice nereale de către Orădan Cristina Florina.
Din actele de urmărire aflate la dosar a mai rezultat că marea majoritate a persoanelor care beneficiază de pensii pentru incapacitate de muncă, urmare examinării de către Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, au fost diagnosticate, în mod nereal, cu afecţiuni psihice, pe baza documentelor medicale întocmite de Orădan Cristina Florina, ştiut fiind că în aceste situaţii o eventuală expertiză medico-legală ulterioară diagnosticării nu poate stabili dacă la momentul evaluării de către comisie afecţiunea a existat, în condiţiile în care astfel de afecţiuni pot avea caracter temporar.

Medici filaţi! Şpaga, un mod de viaţă…

În vederea stabilirii situaţiei de fapt, cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vâlcea, au fost puse în executare măsuri de supraveghere tehnică, inclusiv în spaţii private, din conţinutul cărora a rezultat că în perioada noiembrie 2014 – 15 aprilie 2015, cele două inculpate, dar şi persoanele implicate în activitatea infracţională realizată de acestea, au continuat să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu şi să primească sume de bani sau bunuri de la persoane care au solicitat încadrarea ori menţinerea gradelor de invaliditate, stabilindu-se următoarea situaţie de fapt:
• Din procesele verbale de descriere rezumativă a activităţilor desfăşurate în mediu ambiental, respectiv în incinta Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, în care îşi desfăşoară activitatea Bică Violeta, a rezultat că în perioada 23 februarie 2015 – 09 aprilie 2015, aceasta a primit de la un număr de 215 persoane, sume de bani cuprinse între 50 lei şi 200 lei, precum şi bunuri a căror valoare nu a putut fi cuantificată până în prezent, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, în general, cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.
– Astfel, din actele de urmărire penală aflate la dosar a reieşit că în ziua de 23 februarie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert ai asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 4 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani, iar de la o altă persoană a primit bunuri neidentificate până în prezent, toate acestea fiind primite în legătură cu atribuţiile de serviciu ale medicului Bică Violeta.
– În ziua de 24 februarie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 3 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani, iar de la alte două persoane a primit bunuri neidentificate până în prezent, toate acestea fiind primite în legătură cu atribuţiile de serviciu ale medicului Bică Violeta.
– În ziua de 25 februarie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 8 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 26 februarie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 6 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 27 februarie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 4 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 02 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 13 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 03 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 5 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 04 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 2 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 05 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 5 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 06 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 2 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 10 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 11 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 11 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 7 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 12 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 13 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de servicii ale acesteia.
– În ziua de 13 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 7 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 16 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 4 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 17 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 12 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 18 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 5 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 19 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 7 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 20 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 6 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 23 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 6 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 24 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la o persoană care s-a prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 30 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 10 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 31 martie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 5 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 01 aprilie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadru) Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 14 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 02 aprilie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 11 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 03 aprilie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 10 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.
– În ziua de 06 aprilie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 12 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, toate acestea fiind primite în legătură cu atribuţiile de serviciu ale medicului Bică Violeta.
– În ziua de 07 aprilie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 7 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani sau alte bunuri neidentificate până în prezent, toate acestea fiind primite în legătură cu atribuţiile de serviciu ale medicului Bică Violeta.
– În ziua de 09 aprilie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Bică Violeta a primit de la un număr de 14 persoane care s-au prezentat la cabinet, sume de bani şi alte bunuri, în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acesteia.

Poliţistul, porcul şi medicii corupţi…

• Din ansamblul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina şi Bică Violeta, dar şi din procesele verbale de descriere rezumativă a activităţilor desfăşurate în mediu ambiental, respectiv în incinta Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, a rezultat că în data de 05 martie 2015, Bică Violeta a remis o parte din sumele primite de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, medicului Orădan Cristina Florina, prin intermediul lui Cazacu Nicoleta, cu scopul ca aceasta să procedeze la întocmirea, chiar şi ulterioară, a documentelor medicale necesare a fi depuse la dosarele de pensionare pentru incapacitate de muncă, respective bilete de internare, fişe medicale, scrisori medicale sau referate cu propunere la pensionare, acte ce era necesar să fie întocmite de medicul specialist şi care au fost efectiv întocmite de Orădan Cristina Florentina, cele două colaborând în mod constant în acest sens, în condiţiile în care persoanele care au obţinut decizii de pensionare de la Bică Violeta, în marea majoritate a cazurilor, nu suferă de afecţiuni ori nu s-au prezentat efectiv la cabinet ori la medicul specialist.
• Din ansamblul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina, Bică Violeta şi Botoran Violeta, a rezultat că la începutul lunii decembrie 2014 (convorbiri telefonice purtate în data de 13 decembrie 2014), la indicaţiile lui Botoran Violeta, o persoană cunoscută cu pseudonimul Piticu (identificată ca fiind Ivan Nicolae) a remis către Bică Violeta suma de 200 lei pentru ca aceasta să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, prin modificarea gradului de incapacitate în care era încadrată persoana sus menţionată, respectiv prin trecerea din gradul 3 în gradul 1 de incapacitate, deşi actele medicale prezentate şi afecţiunea de care suferea, nu erau susceptibile de a se încadra în gradul sus invocat.
• Din actele dosarului a mai rezultat că în luna decembrie 2014, prin intermediul agentului de poliţie Onuţ Marin, inculpata Bică Violeta a primit un porc de la Ghiţă Constantin, din com. Laloşu, bun care, la indicaţiile inculpatului Onuţ Marin, a fost transportat la locuinţa deţinută de inculpată în oraşul Novaci, care a fost remis în schimbul obţinerii de către persoana sus menţionată, a pensiei pentru incapacitate de muncă.
• Din ansamblul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florina, interceptate şi înregistrate cu respectarea dispoziţiilor legale, a mai rezultat că în perioada 25 – 26 noiembrie 2014, aceasta, în calitate de medic psihiatru în cadrul Spitalului mun. Drăgăşani, a primit suma de 200 lei de la o persoană din mun. Tg. Jiu, în legătură cu eliberarea unei reţete de medicamente, act care intră în îndatoririle de serviciu ale acesteia.
• Din ansamblul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina şi Bică Violeta, dar şi din procesele verbale de descriere rezumativă a activităţilor desfăşurate în mediu ambiental, respectiv în incinta Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, a rezultat că la începutul lunii decembrie 2014 (respectiv până la data de 05 decembrie 2014 inclusiv), Bică Violeta a mai remis, în două rânduri, o parte din sumele primite de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, inculpatei Orădan Cristina Florina, prin intermediul lui Stroe Florin Liviu, cu scopul ca aceasta să procedeze la întocmirea documentelor medicale necesare a fi depuse la dosarele de pensionare pentru incapacitate de muncă, respectiv bilete de internare, fişe medicale, scrisori medicale sau referate cu propunere la pensionare, acte ce era necesar să fie întocmite de medicul specialist şi care au fost efectiv întocmite de Orădan Cristina Florentina
• Din procesele verbale de descriere rezumativă a activităţilor desfăşurate în mediu ambiental, respectiv în incinta Cabinetului de Expertiză Medicală, a rezultat că în ziua de 24 februarie 2015, la sediul Cabinetului s-a prezentat agentul de poliţie Onuţ Marin, ocazie cu care acesta a solicitat inculpatei Bică Violeta să procedeze la menţinerea incapacităţii de muncă şi evident, la menţinerea pensiei corelative, pentru o persoană cu numele Voinea, în lipsa examinării clinice a persoanei, în condiţiile în care persoana respectivă nu a fost prezentă la cabinet, cel mai probabil fiind plecată din ţară, decizia fiind emisă de inculpată cu încălcarea dispoziţiilor legale.
• Din ansamblul convorbirilor telefonice purtate de Petcu Gheorghiţa şi Orădan Cristina Florentina a rezultat că în perioada 21 -26 ianuarie 2015, suspecta Petcu Gheorghiţa a solicitat inculpatei Orădan Cristina să elibereze o adeverinţă ori un contract din care să rezulte că o cunoştinţă a acesteia, respectiv Nae Adelina, a efectuat practică ori a lucrat ca voluntar la secţia de psihiatrie a Spitalului mun. Drăgăşani, document care îi era necesar acestei persoane pentru a candida pe un post de asistent organizat în mun. Piteşti. Urmare cererii lui Petcu Gheorghiţa, deşi Nae Adelina, nu a desfăşurat niciun fel de activităţi în cadrul Secţiei de psihiatrie, Orădan Cristina Florentina a întocmit şi a remis, prin intermediul lui Diaconeasa Daniela, către Nae Adelina, un contract, înregistrat sub nr. 749/23.01.2015, prin care se atesta în mod nereal că persoana respectivă a realizat activităţi medicale în cadrul secţiei de psihiatrie a Spitalului mun. Drăgăşani.
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina şi Botoran Violeta, a rezultat că la sfârşitul lunii noiembrie 2014 (convorbiri telefonice purtate în data de 29 noiembrie 2014), la indicaţiile lui Botoran Violeta, Dîrleci Talida luliana a remis către Orădan Cristina Florentina suma de 50 lei pentru ca aceasta să îi elibereze un act medical care intră în atribuţiile de serviciu ale acesteia.
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina şi din procesele verbale de descriere rezumativă a activităţilor desfăşurate în mediu ambiental, respectiv în incinta Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, a rezultat că în luna martie 2015, Blejan Dumitru a remis în două etape, suma totală de 800 lei către Orădan Cristina Florentina, iniţial suma de 400 lei, iar în data de 17.03.2015, diferenţa de 400 lei, pentru ca aceasta să procedeze, în calitate de medic psihiatru, la întocmirea unor documente medicale necesare emiterii deciziilor de pensionare de către Bică Violeta.
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina şi din procesele verbale de descriere rezumativă a activităţilor desfăşurate în mediu ambiental, respectiv în incinta Cabinetului de Expertiză Medicală a capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, a rezultat că în data de 05 martie 2015, Măciuceanu Dan a remis o sumă de bani sau bunuri, către Orădan Cristina Florentina, pentru ca aceasta să procedeze, în calitate de medic psihiatru, la întocmirea unor documente medicale necesare emiterii deciziilor de pensionare de către Bică Violeta.
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina, a rezultat că în data de 26 noiembrie 2014, aceasta a primit bunuri şi bani de la o persoană neidentificată până în prezent, cunoscută sub numele de Vali, în legătură cu îndeplinirea unui act care intră în atribuţiile de serviciu ale acesteia, persoana respectivă cerându-şi chiar scuze medicului pentru întârzierea remiterii bunurilor ori banilor.
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina, a rezultat că în data de 17 noiembrie 2014, la solicitarea lui Nedelcu Sorin, Orădan Cristina Florentina a procedat la întocmirea, în fals, a unui bilet de internare şi unui referat cu propunere la pensionare, pentru Nedelcu Corneliu, acte care au fost ulterior depuse la Cabinetul de expertiză medicală, în scopul încadrării/păstrării gradului de incapacitate de muncă al acestuia, în condiţiile în care persoana respectivă nu a fost spitalizată niciun moment la secţia de psihiatrie şi nici nu a fost examinată de către medicul psihiatru.
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina, a rezultat că în data de 19 februarie 2015, la solicitarea lui Bleotu Mimi Lorelei, Orădan Cristina Florentina a procedat la întocmirea, în fals, a unui referat cu propunere la pensionare, pentru aceasta, deşi susnumita nu suferă de niciun fel de afecţiuni, act care a fost ulterior depus la Cabinetul de expertiză medicală, în scopul încadrării/păstrării gradului de incapacitate de muncă al acesteia, în condiţiile în care persoana respectivă nu a fost examinată de către medicul psihiatru.
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina şi Stroe Florin Liviu, a rezultat că în data de 13 noiembrie 2014, la solicitarea lui Stroe Florin Liviu, Orădan Cristina Florentina a procedat la modificarea diagnosticului stabilit în actele medicale întocmite anterior pentru Şerban Maria Magdalena, depuse la Cabinetul de expertiză medicală, din „schizofrenie” în „schizofrenie afectivă”, diagnostic care se încadra în codurile de diagnostic necesare emiterii deciziei de încadrare/menţinere a incapacităţii de muncă;
• Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de Orădan Cristina Florentina, în data de 24 martie 2015, a rezultat că aceasta a întocmit, în fals, bilete de internare pentru două persoane care nu au putut fi identificate până în prezent, persoane pentru care a emis şi reţete medicale, fiind anunţată de reprezentantul unei farmacii că a emis aceste reţete pentru persoane care figurau, în acelaşi timp, internate la secţia de psihiatrie a Spitalului Drăgăşani, ipoteză în care tratamentul se asigură de unitatea spitalicească. Din actele dosarului a rezultat că, în realitate persoanele respective nu se aflau internate, biletele de internare fiind emise numai cu scopul de a fi depuse la dosarele de pensionare, în scopul îndeplinirii condiţiilor necesare emiterii deciziilor de către medicul Bică Violeta.
• Din ansamblul materialului probatoriu aflat la dosar a rezultat că marea majoritate a deciziilor de pensionare ori menţinere în grad de incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor, au fost emise de Bică Violeta cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, pe baza unor documente medicale întocmite în fals de către medicul psihiatru Orădan Cristina Florentina.
Astfel, actele de urmărire penală au stabilit că peste 90% dintre persoanele care beneficiază de pensii pentru incapacitate de muncă, urmare examinării de către Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, au fost diagnosticate, în mod nereal, cu afecţiuni psihice, ştiut fiind că în aceste situaţii o eventuală expertiză medico-legală ulterioară diagnosticării nu poate stabili dacă la momentul evaluării de către comisie afecţiunea a existat, în condiţiile în care astfel de afecţiuni pot avea caracter temporar.

Medicul Bică căuta microfoanele procurorilor prin birou

(…) În urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică a rezultat că începând cu data de 06.04.2015, Bică Violeta a devenit suspicioasă cu privire la posibila sa supraveghere audio de către organele de urmărire penală, motiv pentru care şi-a achiziţionat o nouă cartela telefonică prepaid, cu un nou număr de apel, cu scopul de a nu îi mai putea fi interceptate şi înregistrate convorbirile telefonice, dar şi-a luat şi alte măsuri pentru a se asigura că în lipsa sa nu au acces alte persoane în spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea.
De asemenea, începând cu data de 06.04.2015, Bică Violeta a verificat în mod repetat, mobilierul şi alte obiecte din biroul în care îşi desfăşoară activitatea, pentru a se asigura că nu sunt montate dispozitive de supraveghere audio, însă cu toate acestea, a continuat să primească sume de bani de la pacienţi, dar şi să avertizeze persoanele prezente în cabinet, că face obiectul unor măsuri de supraveghere, prin arătarea unei coli de hârtie format A4, pe care se afla menţiunea „AVEM MICROFOANE”, care a fost identificată în cabinet cu prilejul percheziţiilor domiciliare.
Deşi nu a reuşit să identifice, în spaţiul respectiv, dispozitivele activate de organele de urmărire penală, în data de 15 aprilie 2015 aceasta a hotărât să solicite ajutorul unei persoane specializate care dispune de tehnică necesară scanării spaţiului respectiv, pentru identificarea unor dispozitive de ascultare, susţinând că ştie în mod sigur că are montate astfel de dispozitive în cabinet.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că toate aceste informaţii au ajuns la cunoştinţa lui Bică Violeta, după data de 03 aprilie 2015, cu prilejul audierii sale, inculpata declarând că a fost încunoştinţată despre aceste activităţi de supraveghere, de către un bărbat a cărui identitate nu o cunoaşte.
Tocmai ca urmare a demersurilor inculpatei, de a căuta, în mod repetat dispozitive de înregistrare în cabinet, s-a procedat, la data de 15 aprilie 2015, la dezactivarea acestor dispozitive de organele de urmărire penală pentru a se asigura conspirativitatea activităţilor desfăşurate.
Analizând ansamblul materialului probatoriu aflat la dosar a rezultat că, în decursul timpului, până în prezent, cadre medicale din municipiul Drăgăşani, respectiv inculpatele Orădan Cristina Florina şi Bică Violeta, în legătură cu alte persoane, au creat o adevărată reţea bine pusă la punct, ce avea ca scop pensionarea medicală pe motive psihice sau alte afecţiuni medicale, pe baza unor acte medicale false, totul în schimbul remiterii unor sume de bani.
O parte dintre inculpaţi racolau persoanele dornice de pensionări medicale frauduloase, restul se ocupau de obţinerea ori întocmirea actelor medicale ce atestau un diagnostic fals, de strângerea sumelor de bani ce trebuiau împărţite cu medicul expert şi medicul psihiatru, al căror rol în reţeaua infracţională era încadrarea ori menţinerea gradului de invaliditate al pensionatului respectiv.
(…) Inculpatele au săvârşit acte materiale de ordinul sutelor (inclusiv inculpata Orădan Cristina Florina cu privire la care numărul real al faptelor comise se va stabili după audierea tuturor persoanelor pentru care a eliberat acte medicale depuse la cabinetul de expertiză medicală), starea de pericol social fiind dovedită de numărul foarte mare al pensionărilor medicale frauduloase pe baza unor acte medicale false şi în schimbul remiterii unor sume de bani către membrii reţelei infracţionale.

Convorbire între medicul Bică şi poliţistul Onuţ: „…numai golani şi săraci!”

Aruncând o privire de ansamblu asupra întregului material probator, se poate concluziona că acest cabinet de expertiză medicală a capacităţii de muncă Drăgăşani, funcţiona ca o adevărată societate comercială, scopul pentru care inculpatele Bică Violeta şi Orădan Cristina, se prezentau la serviciu nefiind, în principal, acela de a îşi îndeplini sarcinile de serviciu, ci acela de a obţine venituri în mod fraudulos, relevantă fiind în acest sens o convorbire telefonică purtată la data de 19.11.2014, orele 17:21:45 de către Bică Violeta cu inculpatul Onuţ Marin, astfel:

„OM: – Ce mai…. azi la serviciu?
BV: – La serviciu …. mare lucru, nu…. slăbuţ, aşa… numai golani şi săraci! Cine mai bântuie!? Mai bântuie … asta … Mari, ăia de la Nevăzători, care are …. cred … afaceri mari.
OM: – Puiu meu …
BV:…..în rest, nu prea! Astăzi ne cam lăsară în pace….
OM: – Ce?
BV: – Azi ne lă … cam lăsa… bineînţeles, trimisă Dan de la Orleşti nişte ălea…, zi!… aşa… zero lei, zero bani…
OM: – Îhî.
BV: – S-o fi gândit că şi noi nu … dar avem şi noi nevoie de câte ceva.
OM: – Păi, şi voi i le făcurăţi?
BV: – Nu! Nici nu le-a scos Liviu, nici el nu vrea să le mai facă… nu i le facem, până la urmă”

Bică şi-a recunoscut vina, Orădan nu vrea să dea declaraţii…

(…) Cu ocazia audierii, inculpata Bică a recunoscut, în parte, comiterea faptelor. Inculpata Orădan Cristina Florina nu a înţeles să dea declaraţie în cauză. Din extrasul fişelor de cazier judiciar rezultă că inculpatele nu au antecedente penale. Faptele comise de către inculpatele Bică Violeta şi Orădan Cristina Florina, în împrejurările descrise mai sus, întrunesc, în drept, elementele constitutive ale infracţiunii continuate de luare de mită, (…) infracţiunii continuate de complicitate la luare de mită, (…) (trei acte materiale), infracţiunii continuate de abuz în serviciu (…), pentru Bică Violeta şi ale infracţiunii continuate de luare de mită, (…) (8 acte materiale), infracţiunii continuate de fals intelectual (…), infracţiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu, (…) pentru Orădan Cristina Florina, fapte pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea la 3 la 10 de ani.
Pentru toate aceste fapte s-a dispus, prin ordonanţele cu nr. 798/P/2014, din datele de 16 aprilie 2015, 17 aprilie 2015 şi 20 aprilie 2015, extinderea urmăririi penale şi efectuarea, în continuare, a urmăririi penale faţă de Bică Violeta, Onuţ Marin, Orădan Cristina Florentina, Botoran Violeta, lovănescu Vlăducu Maria şi Ştirbu Elena Roxana, precum şi schimbarea încadrării juridice pentru acestea prin reţinerea dispoziţiilor referitoare la concursul de infracţiuni ori infracţiunea continuată, iar prin ordonanţa din data de 21 aprilie 2015 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.
(…) Avându-se în vedere toate aceste considerente şi ansamblul materialului probatoriu aflat la dosar, singura situaţie de fapt care se poate reţine în mod evident, în cauză este cea descrisă anterior, cu concluzia certă a comiterii faptelor de către inculpatele Orădan Cristina Florina şi Bică Violeta, în modalitatea descrisă anterior. Faţă de aceste aspecte apreciem că în speţă, există suficiente probe temeinice de vinovăţie a inculpatelor Bică Violeta şi Orădan Cristina Florina, de natură să conducă, în acest stadiu procesual, la concluzia prealabilă şi provizorie, că inculpatele au săvârşit faptele descrise mai sus, cu respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, astfel că una din cele două condiţii impuse de dispoziţiile art. 223 alin. 2 C.pr.pen. este pe deplin îndeplinită.
(…) Faţă de toate aceste fapte, împrejurări şi situaţii, care în ultima instanţă caracterizează gravitatea faptelor şi pun în evidenţă periculozitatea inculpatelor, faţă de modalitatea concretă în care acestea au comis faptele, descrisă mai sus, considerăm că sunt întrunite condiţiile legale pentru luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatele Orădan Cristina Florina şi Bică Violeta, existând probe temeinice că lăsarea în libertate a acestora prezintă stare de pericol pentru ordinea publică. Întrucât inculpatele au comis mai multe infracţiuni de corupţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, apreciem că lăsarea inculpatelor în libertate prezintă un real pericol pentru ordinea publică şi, de asemenea, în interesul bunei desfăşurări a procesului penal şi finalizarea cercetărilor, existând chiar riscul ca inculpatele să influenţeze martorii ori ceilalţi participanţi la activitatea infracţională, se impune luarea măsurii arestării preventive.
• PRIM PROCUROR ADJUNCT, Cerasela Ungureanu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.