Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Țigările electronice, interzise în spațiile închise, dar nu și în restaurante

Legea care interzice vânzarea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat minorilor, dar și folosirea acestora în unele spații închise a fost promulgată. Însă cei care vor să folosească astfel de dispozitive în restaurante, vor putea să o facă, iar medicii condamnă acest lucru.

Reprezentanții din domeniul tutunului subliniază că „Actul normativ NU interzice vapatul şi utilizarea tutunului încălzit la INTERIOR!”. „Utilizarea tutunului încălzit şi a vapatului NU sunt interzise în HoReCa”, adaugă aceștia.

„Ieri, presedintele a promulgat legea care interzice vânzarea ţigaretelor electronice către minori. Suplimentar, legea interzice utilizarea vapatului sau utilizarea produselor din tutun încălzit în ŞCOLI. Toate produsele cu tutun şi cu nicotină existente pe piaţa din România au fost definite şi interzise vânzării către MINORI. Totodată, în premieră, legea defineşte SĂCULEŢII cu NICOTINĂ precum şi interzicerea vânzării acestora către minori”, explică ei.

Fumatul țigărilor electronice este tot fumat

Medicii atrag atenția că folosirea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat este tot un fel de fumat. Mai mult decât atât, fumatul pasiv, chiar și în rândul țigărilor electronice, este nociv pentru organism. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“, a explicat de ce interdicția de a fuma în spațiile publice ar trebui să se aplice și în cazul dispozitivelor electronice de fumat și a celor de vapat.

„Pentru plămânul nostru, singurul aer care îi face bine este aerul curat. Orice conține aerul în plus, orice agent poluant, cu atât mai mult cu cât este produs în mod intenționat sau voluntar de către cineva, aduce o reacție din partea plămânului. Sigur că reacția nu este imediată, pentru multe persoane, care sunt mai sensibile sau care au astm, poate fi ca o reacție alergică, dar, în timp, orice particulă care intră în plămânul nostru va produce o reacție din partea plămânului, reacție care se cumulează, iar plămânul se vindecă prin cicatrici. Țesutul pulmonar care se pierde nu se mai recuperează. Atunci când ne gândim la aceste lucruri nu trebuie să ne gândim la momentul din viață în care suntem expuși, ci la viitorul pe care îl avem fiecare și la modul în care avem grijă de trupul nostru”, a precizat medicul Beatrice Mahler. Descrise ca variante mai sănătoase pentru fumătorii de tutun clasic, dispozitivele de vapat și țigările electronice au devenit foarte populare în rândul tinerilor și adolescenților. Ideea generală este că ele nu sunt atât de nocive.

„E anormal, din punctul meu de vedere, să permită utilizarea lor în interior. Este o falsă direcție, eu cred că este tot fumat, indiferent ce tip de dispozitiv folosim, chiar dacă nu are nicotină el întreține o dependență de gest, permite inhalarea în plămân a unor substanțe care sunt toxice, noxe, care, mai mult decât atât, au tot felul de aditivi și de gust și de miros, care nu au cum să fie pe termen lung sănătoși”, adaugă Beatrice Mahler.

Ce spune noua lege

Țigările electronice și dispozitivele de vapat nu mai pot fi utilizate în unitățile de învățământ, în mijloacele de transport în comun, în apropierea locurilor de joacă pentru copii, fie că acestea sunt în aer liber sau la interior, sau în spațiile închise de la locul de muncă.

Asta după ce o lege în acest sens a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Însă, în restaurante, baruri și cafenele, în HoReCa în general, acestea pot fi încă folosite. De asemenea, „de la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate”, precizează actul normativ.