Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Niţu a organizat dezbatere pe noul Cod Silvic

DISCUŢII. Dezbaterea pe tema Legii noului cod silvic, organizată de senatorul Dan Niţu, la Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, săptămâna trecută, a creat vii controverse în rândul participanţilor. Au răspuns invitaţiei senatorului Niţu mai mulţi factori implicaţi în domeniul forestier, care au punctat dezavantajele noii Legi ce se vrea promulgată.

Din discuţiile de la dezbatere a reieşit că dacă codul silvic iese în această variantă, el va dezavantaja toate părţile implicate în domeniul forestier. Dacă legea trece şi de camera decizională, adică cea a deputaţilor vor avea de pierdut deopotrivă şi obştile de moşneni şi asociaţiile din domeniu, şi Direcţiile Silvice, dar şi cei care exploatează masa lemnoasă. Deciziile aberante incluse în noul cod silvic ar avea la bază principiile ministrului Lucia Varga că trebuie să respirăm un aer curat. Dumneaei nu ia calcul şi varianta că dacă dă în cap întregii industrii, s-ar putea să nu mai respirăm deloc.

Senatorul Dan Niţu şi-a notat conştiincios toate propunerile venite de la participanţi, promiţând că le va expune în Parlament. „Vreau să cunosc direct de la dvs. cum facem să descurajăm furturile din păduri şi să avem o exploatare controlată, în ce măsură sunt pregătite firmele din Vâlcea să facă faţă acestor schimbări, dacă au utilajele necesare, dacă modificările vor crea locuri de muncă sau dimpotrivă, ce impact o să aibă asupra preţului, ar mai fi problema retrocedărilor, precum şi restricţionarea concesiunilor făcute de Romsilva, limita fiind la 49 de ani. Mă interesează şi dacă ministerul de finanţe are personal specializat de a controla proprietatea” – a spus senatorul PNL, Dan Niţu.
13. Senatorul Niεu a organizat dezbatere pe noul Cod Silvic2
Nicolae Barbu: „Domnule senator, cred că aţi întârziat”

Luând cuvântul, preşedintele Asociaţiei Forestierilor, Nicolae Barbu, i-a atras atenţia senatorului Niţu că s-a trezit cam târziu cu dezbaterea, legea fiind la capitolul „Definiţii” în Senat. „Punctul meu de vedere prezentat în această consfătuire este următorul: Cred că aţi întârziat. Hotărârile s-au luat deja. Marţi mai aveţi doar capitolul definiţii. Dezbaterea trebuia făcută acum o săptămână. V-o spun în calitate de preşedinte al Asociaţiei Forestierilor. Legea nu mai e în Senat. Va fi în Camera Deputaţilor (CD). Noi va trebui să ne concentrăm pe comisia care funcţionează în CD ca să clarificăm aceste necazuri. Problemele sunt exact aşa cum au fost prezentate de colegii mei, fără rezerve. Important este să înţeleagă şi doamna ministru Varga, primul ministru a înţeles la Bistriţa cum stau lucrurile. Ne-a promis atunci că ne va sprijini să-l bage în Parlament. Codul trebuia să apară prin ordonanţă de urgenţă. Am scăpat atunci. Sper ca de data asta să nu fi venit la colivă. De 30 de ani, de când lucrez eu în domeniu, nu au fost în aceeaşi barcă atât silvicultura, cât şi exploatarea. Noi am fost în divergenţă. De data asta, în faţa necazurilor, suntem uniţi. Apreciez această întrunire foarte mult, dar vreau să văd ceva concret” – a precizat Nicolae Barbu.