Proiectul de lege privind codul silvic dă bătăi de cap firmelor care activează în domeniul forestier, multe dintre ele fiind obligate să se reorienteze sau să falimenteze
Dezbaterea organizată de senatorul Dan Niţu, la Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, pe marginea noii legi a codului silvic a dat ocazia celor implicaţi în domeniul forestier să-şi spună punctul de vedere şi să vină cu propuneri pe marginea noii legi. Unul dintre cei mai mari exploatatori de masă lemnoasă din judeţul Vâlcea, Virgil Covercă, care este administratorul firmei ForestCov SRL, consideră că multe dintre prevederile noii legii sunt dezastroase pentru industria din domeniu.
„Ne ocupăm cu prelucrarea lemnului, cherestelei şi zicem noi că suntem cea mai mare firmă din Vâlcea în domeniu forestier. Am ajuns la o capacitate de 6.000 m.c. de che-restea. Totul merge spre export, anul trecut am adus la bugetul de stat o sumă importantă zicem noi circa 22 mi-lioane USD din această prelucrare a lemnului. Spuneaţi dvs. mai înainte că vor veni să facă prestări de servicii sau vor fi obligaţi cei care azi cumpără lemn, face exploatarea şi îl prelucrează, iar apoi îl revinde. În domeniul forestier lucrează azi circa 1 milion de oameni, care nu au utilaje cu care să lucreze. Pentru ceea ce se cere în noua lege le trebuie utilaje performante. Se mai ridică o problemă: ce facem noi, cei care avem fabrici, dacă nu o să mai avem posibilitatea să ne cumpărăm masă lemnoasă şi să avem o ritmicitate pentru a putea da de lucru oamenilor. Ce se doreşte, de fapt? Până acum, Direcţiile Silvice aveau dreptul să exploateze 10% din suprafaţă, restul scoteau la licitaţii, unde participam şi noi. Noul cod prevede ca Direcţiile să exploateze 100% masa lemnoasă şi nouă să ne vândă buşteanul. Cu ce să exploateze Direcţiile că n-au utilaje, vă întreb? O să se blocheze tot sistemul, iar noi ne ducem în cap. La firma mea, eu am angajaţi circa 600 de muncitori. Aceşti oameni vor rămâne pe drumuri. Va trece o perioadă de 5 – 7 ani până când noi, fabricile vom putea să beneficiem de masa lemnoasă scoasă la vânzare în condiţiile acestui nou cod silvic.
Cine îmi dă mie banii care i-am investit în fabrică, peste 30 de milioane de euro am investit, am şi datorii în bănci, eu nu am ştiut că statul român, unde noi plătit impozite şi taxe cu vârf şi îndesat, schimbă legile de la o zi la alta. Vorbiţi cu doamna mi-nistru, dacă se pricepe aşa de bine, ca Romsilva să facă pe lângă exploatare şi prelucrare, şi fabrică de mobilă. Să devină Romsilva SRL. Noi ştim aşa de pe vremea lui Ceauşescu: cineva face plantaţii şi îngrijeşte pădurea, alţii fac exploatarea, alţii prelucrarea, alţii mobila şi aşa mai departe.
Sunt de acord că şi noi putem usca lemnul pentru a aduce mai mulţi bani României, eu deja mi-am adus uscătoare. Sunt de acord să mergem pe o prelucrare mai adâncă, dar mobilă noi nu suntem pregătiţi să facem şi nu avem cui să vindem. Fabricile mari de mobilă lucrează pe PAL şi MDF.
Dacă această lege se va aproba, eu mă simt nevoit, o să las pe drum aceşti oameni angajaţi, o să dau în judecată statul român să-mi dea banii pe fabrică sau s-o vând Direcţiei Silvice. Ce să mai fac cu ea? După USG, am cei mai mulţi oameni angajaţi” – a spus Virgil Covercă.
Lasă un comentariu