Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
12. Dinastia Clugrilor VII 2

Dinastia Călugărilor (VII) – Mănăstirile lui Frank Timiş, investiţie pe termen lung

Cele cinci mănăstiri construite de patronul de la Roşia Montană Gold Corporation devin asipratoare de donaţii de la moşneni

În afara legăturii cu călugărul exorcist Ioan Comăneci, Frank Timiş pare să îşi fi găsit şi un alt aliat în persoana deputatului PNL Cristian Buican. Misterios, acesta încearcă să pară neştiutor în privinţa sursei financiare care a dus la apariţia peste noapte a cinci mănăstiri şi schituri în zona de nord a judeţului. „Sunt sponsorizări venite de departe!”, susţine Buican. Ca prin minune, zona este considerată una intre cele mai bogate în resurse forestiere din regiune, iar la unele mănăstiri, localnicii au început deja să doneze din terenurile deţinute din moşi-strămoşi.

Buican, la curent cu se întâmplă în zona Brezoi

Misterios în ceea ce priveşte sursa sponsorizărilor venite din Australia, secretarul general al Camerei Deputaţilor, liberalul vâlcean Cristian Buican nu poate da înapoi în a spune că nu îl cunoaşte pe controversatul om de afaceri Frank Timiş. „Am fost la toate cele cinci sfinţiri de mănăstiri din zona de Nord. Este normal, doar sunt deputat pe colegiul respectiv. Sunt realizate din sponsorizări venite de departe. A fost o iniţiativă a părintelui Ioan. Pe părintele Ioan îl cunosc. Este dintr-o comună învecinată cu comuna mea natală. Da, şi Frank Timiş a participat la aceste sfinţiri. L-am întâlnit, nu era să îi întorc spatele omului. A fost prezent cu familia şi era însoţit de părintele Ioan. În Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei nu s-a luat în discuţie finanţare acestor mănăstiri pentru că se autofinanţează. Unele au achiziţionat deja câteva terenuri de la persoane din Racoviţa. Nu este exclus să obţină şi donaţii mai mari din partea obştilor de moşneni din zonă”, explică Cristian Buican.

Succesul afacerilor în domeniul exploatării lemnului nu ar fi o noutate pentru capii BOR, în condiţiile în care Patriarhul României, ÎPS Daniel şi-a construit un adevărat imperiu financiar încă de la începutul ascensiunii sale ierarhice. Reţeta aplicată: o fiscalitate aproape zero, în cazul averilor mănăstireşti şi, o indulgenţă aproape criminală a autorităţilor, în aplicarea prevederilor Codului Silvic.
12. Dinastia Clugrilor VII 3

Consilierii arhiepiscopali, în necunoştinţă de cauză

La Arhiepiscopia Râmnicului, consilierii din umbra „eminenţei cenuşii” PS Episcopul Emilian Lovişteanu par confuzi în ceea ce priveşte scopul final al apariţiei celor cinci mănăstiri înghesuite pe văile împădurite din munţii Vâlcii. Consilierul arhiepiscopului, pr. Constantin Matei are în portbagajul discursului replica – «Nu cunosc!» folosită ca lait-motiv. „Nu s-a discutat problema siguranţei financiare a acestor mănăstiri. Se vor autofinanţa. Nu cunosc dacă au primit terenuri donaţii de la localnicii din Racoviţa. Nu cunosc dacă vor spori potenţialul turistic monahal al judeţului. Cea de la Gruiul Lupului va avea cu siguranţă un cămin de bătrâni. Nu cunosc dacă celelalte vor folosi chiliile sau bolniţele în acelaşi scop sau se vor deschide turiştilor/pelerinilor. Nu cunosc dacă Frank Timiş a fost influenţat în alegerea aceste zone de către părintele Ioan. Dacă i se spune părinte înseamnă că a absolvit o şcoală teologică. Nu cunosc unde a absolvit. De fapt, nu cunosc multe despre activitatea părintelui Ioan”, ne lămureşte buştean preotul Matei.

În zonă opozanţii politici ai liberalului Buican privesc asocierea dintre biserică şi Frank Timiş ca pe o afacere ce îşi va arăta adevărata faţă în viitor. „Nu pot să îmi dau seama de scopul acestei asocieri neobişnuite, dar cu siguranţă este o investiţie pe termen lung. Este neobişnuită pentru că se întâmplă rar sau deloc să vezi că un om de afaceri ridică mănăstiri într-o zonă de care nu îl leagă nimic şi nu ridică una sau două, ci chiar cinci dintr-un foc. Din cunoştinţele mele, Frank Timiş nu a achiziţionat terenuri în zona de nord a judeţului. Asta nu înseamnă că nu putea să facă acest lucru prin interpuşi. Da, avem şi la Voineasa, la Obârşia Lotrului o astfel de biserică. Nu am auzit până acum să fii primit donaţii de la localnici”, explică viceprimarul din Voineasa, pedelistul Giani Man.