Acasă Actualitate Restricții relaxate la Râmnicu Vâlcea

Restricții relaxate la Râmnicu Vâlcea

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară astăzi, 23 aprilie 2021, au adoptat noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a modificării ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 24/2021, începând cu data de 25 aprilie a.c., ora 00:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Facem precizarea că, începând de astăzi, 23 aprilie a.c., în localitățile în care rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 a scăzut în această săptămâna sub 3,5/1.000 de locuitori, circulația persoanelor este permisă fără restricții până la ora 22:00, iar programul de funcționare a magazinelor/centrelor comerciale este până la ora 21:00.

În prezent, în județul Vâlcea, sunt opt localități (Glăvile, Gușoeni, Popești, Grădiștea, Lădești, Voicești, Prundeni, Șușani) care au o rată de incidență cuprinsă între 4 și 7,5/1.000 de locuitori, acestea urmând să aplice restricțiile prevăzute în H.G. nr. 432/2021, respectiv închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18:00 și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00 – 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aceste măsurile își încetează aplicabilitatea atunci când incidența cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

În alte șase localități (Oteșani, Tomșani, Amărăști, Bărbătești, Bunești, Călimănești) se înregistrează rate de incidență cuprinse între 3 și 4/1.000 de locuitori, potrivit prevederilor în vigoare, restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc din aceste localități urmând să suspende activitatea cu publicul. Facem precizarea că, în conformitate cu adresa INSP/CNSCB nr.19941/2020 și a HCNSU nr. 60/17.12.2020, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își pot desfășura în continuare activitatea cu publicul dacă vând bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri.

În localitățile Fârtățești, Sinești, Titești, Muereasca, Voineasa, Râmnicu Vâlcea, Horezu, Drăgășani, Drăgoești, Budești, Roșiile, Lăpușata, Ocnele Mari, Ștefănești, Bujoreni, Malaia, Brezoi, Măldărești, Băile Olănești, Păușești-Măglași, Galicea, Dăești, Măciuca, Stănești, Boișoara, Bălcești, Costești, Dănicei și Băbeni, localități care înregistrează rate de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 30% din capacitatea spațiului.
În celelelalte 46 de localități din județ rata incidenței cumulate este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc urmând să funcționeze la 50% din capacitatea spațiului disponibil.

Menționăm că în cazul localităților cu incidență sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcționare a magazinelor și centrelor comerciale este în intervalul orar 05:00 – 21:00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este permisă, fără restricții, în intervalul orar 05:00 – 22:00, pe tot parcursul săptămânii.

Totodată, mall-urile din județ au obligația să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de 4 metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.
De asemenea, precizăm că, indiferent de rata de incidență, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activității în intervalele orare anunțate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu și operatorii de transpot organizat de persoane, care pot funcționa și în afara acestor intervale orare.
Indiferent de rata incidenței, în intervalele orare cu restricții, deplasarea în afara locuinței este permisă în baza declarației sau adeverinței de serviciu doar în următoarele situații:
– interes profesional
– asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente
– tranzitarea localității, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei
– îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude
– persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.

Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de astăzi, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în săptămâna 25.04 – 01.05. 2021, autoritățile locale, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. nr. 432/2021 în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea.
Hotărârea CJSU Vâlcea de astăzi poate fi consultată pe site-ul ISU Vâlcea: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/HCJSU/HCJSU%202021/HCJSU%20nr.24%20din%2023.04.2021.pdf

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.