1

Aurora Gherghina se implică în acţiunile caritabile din judeţ

IMPLICARE. Aurora Gherghina este una dintre doamnele care, de-a lungul timpului, s-a remarcat în societatea vâlceană atât prin activitatea meritorie pe care a depus-o în diferitele funcţii de conducere a unor importante instituţii din Vâlcea, cât şi prin acţiunile sale caritabile sau prin cele politice. În cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, Aurora Gherghina ne-a mărturisit că este membru al organizaţiei de femei a PSD Vâlcea, însă ar renunţa oricând la politică dacă şi-ar da seama că nu mai poate ajuta vâlcenii nevoiaşi din funcţia pe care o ocupă.

Rep.: Sunteţi cunoscută în judeţul Vâlcea ca o persoană care a ajutat mulţi vâlceni nevoiaşi. Ce acţiuni caritabile aţi întreprins în ultima perioadă?

Aurora Gherghina: În ultima perioadă am avut câteva acţiuni împreună cu colegele mele de la organizaţia de femei a PSD Vâlcea în localităţile Scundu şi Rm. Vâlcea. De sărbători, împreună cu colegele de la serviciu, am strâns ajutoare şi le-am dus la un cămin de copii din municipiu. În rest, au fost acţiuni de suflet de-ale mele, la anumite persoane pe care le ajut de fiecare dată şi a devenit deja o tradiţie pentru mine. Cea mai mare realizare a mea în această ultimă perioadă este că am reuşit să găsesc o fetiţă ce a fost abandonată în spital şi pe care eu am botezat-o în anul 2004. Între timp, am aflat că fetiţa nu a fost de fapt abandonată, ci s-a născut la doar 6 luni şi nu avea decât 800 de grame, ea nefiind înregistrată la naştere, iar mama a plecat din spital. Cei de la Maternitate au crezut că fetiţa a fost abandonată, dar familia s-a întors peste câteva luni de zile şi au luat-o. Acum am regăsit fetiţa, după ani de zile şi ţinem legătura. Este un copil superb care acum stă cu familia în localitatea Mateeşti. Acum încerc să mă apropii de câteva fundaţii care au preocupări pentru copiii cu autism. Îmi doresc foarte mult să văd cu ce probleme se confruntă astfel încât să avem o iniţiativă parlamentară, cu ajutorul colegilor mei deputaţi şi senatori de la PSD. Sper ca în momentul în care viaţa politică va intra în normal, să putem face mai mult. Aşa punctual, sigur că este foarte important să te duci să ajuţi un copil, o familie sau un bătrân, sunt lucruri pe care le tot faci la fiecare pas, dar nu este suficient. Ţin foarte mult la păstrarea demnităţii şi a celor care sunt în situaţii dificile. Faptul că ne ducem şi presa scrie că am ajutat pe Ionescu sau pe Popescu îmi creează o stare de rău, mă deprimă. Prefer să mă duc să văd care sunt problemele oamenilor şi să încerc să îi ajut, la modul de a avea un venit lunar, un drept pe care-l merită ca cetăţeni ai acestei ţări şi care le conferă, aşa cum spuneam, demnitate. Degeaba mă duc eu şi alţii ca mine de sărbători să le dăm ajutoare, pentru că ei au nevoie zilnic de alimente şi de haine.

Rep.: Sunteţi reprezentant al Fundaţiei Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual Focus în judeţul Vâlcea. Spuneţi-ne mai multe despre activitatea dvs. de acolo…

A.G.: Am încercat să popularizăm problema cu Internetul şi să-i facem pe copii să conştientizeze de pericolele de pe Internet. Acţiunile au fost întreprinse cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Rep.: Nu credeţi că iniţiativele dvs. caritabile s-ar face mai bine auzite dintr-un post de consilier judeţean? Veţi candida pentru o funcţie publică la alegerile locale din 10 iunie 2012?

A.G.: Deocamdată eu ocup o funcţie publică la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea, funcţie care nu-mi permite să candidez la niciun post de consilier local sau judeţean. Respect legislaţia indiferent dacă este bună sau rea. Nu este incompatibilă însă calitatea de membru al organizaţiei de femei a PSD Vâlcea. Bine, oricum nu mă pasionează politica şi aş renunţa chiar şi mâine la ea dacă mi-aş da seama că din această postură nu pot ajuta oamenii sărmani. Revenind însă la legislaţie, pot spune că eu am un punct total diferit. Toată lumea vorbeşte de depolitizarea instituţiilor, dar nimeni nu vorbeşte de profesionalizarea politicului şi a politicienilor. Dacă facem distincţia între politic şi profesionişti, atunci politicul este cel care dictează şi în privinţa legilor. Atunci, corpul experţilor oricât ar fi el de profesionist, dacă o lege nu este bine ticluită, ce poate face cu ea? La noi, în ultima perioadă, s-a înţeles că politician este cel care lipeşte afişe şi prin profesionist cel care lucrează în administraţie sau în alt domeniu. Dacă îmi aduc bine aminte, cred că o pornisem mult mai bine în anii ’90 când toate partidele se lăudau că au foarte mulţi profesionişti. Acum însă lipitorii de afişe, chiar dacă nu au o profesie, sunt băgaţi peste tot în administraţie. De aceea, cred că am ajuns acum în situaţia în care suntem.

Rep.: Cum vedeţi desfăşurarea alegerilor locale din acest an? Pe cine vedeţi câştigător?

A.G.: Cred că va fi o bătălie mare şi nu ştiu cine va fi învingătorul. Din interiorul USL-ului pot spune că vom ajunge cu toţii la un consens şi vom învinge problemele care apar în mod firesc. Disensiuni sunt în toate alianţele şi este normal ca fiecare să vrea să-şi tragă cât mai mult pentru el. Important este să fie destul de inteligenţi şi să nominalizeze candidaţi care într-adevăr au şanse mari.

Rep.: Veţi milita pentru promovarea femeilor în funcţii de conducere în cadrul PSD-ului la alegerile locale din vara acestui an?

A.G.: Sigur, eu tot timpul am avut lucrul acesta în vedere şi mi-aş dorit foarte mult să fie mai multe femei implicate în politică, dar, aşa cum am spus, vreau mai multe profesioniste. Avem suficiente exemple în ultima perioadă când au fost promovaţi femei şi tineri care au făcut mai mult rău ideii de a promova femei şi tineri.

Rep.: Cu atâtea activităţi caritabile, cu munca politică şi cu serviciul de la Finanţe, mai aveţi timp şi pentru dvs.? Ce îi place doamnei Aurora Gherghina să facă atunci când nu face politică? Are anumite pasiuni, hobby-uri, talente ascunse?

A.G.: Da, îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoasă şi le pot face pe toate. În afară de faptul că am două zile când am grijă de mine, adică fac sport pentru a mă ţine în formă, îmi place foarte mult să mă plimb, să ascult muzică, merg la spectacole sau plec la fata mea care s-a mutat cu serviciul în Germania, ocazie cu care mă plimb şi mă relaxez.

CLAUDIA STANCIU