Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Cîlea îl face outsider pe pedelistul Jurcan

CONTRE. Contracandidaţi în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean Vâlcea, pesedistul Cîlea şi pedelistul Jurcan îşi aruncă săgeţi otrăvitoare prin intermediul presei. Acuzat că nu drămuieşte corect fondurile judeţului, actualul preşedinte al CJ Vâlcea îi dă o replică dură liderului democrat, susţinând că „simte că în bătălia care se anunţă, el se va afla în postura jenantă de … outsider, adică fără nicio şansă de reuşită. Asta, însă, nu-i dă dreptul să arunce cu noroi în cel care-l va îngenunchea la apropiatele alegeri locale”.    

Campania pre-electorală se dovedeşte a fi destul de dură, politicienii vâlceni începând deja cu acuzaţii şi jigniri. Cel care a dat tonul războiului electoral a fost nimeni altul decât liderul PDL Vâlcea, Dorel Jurcan, care l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, pesedistul Ion Cîlea, că împarte banii judeţului nesăbuit şi pe criterii politice doar pentru a „părea băiat bun”. Frustrarea democrat – liberalului este oarecum de înţeles, el fiind aruncat în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean Vâlcea, deşi se ştie bine faptul că şansele sale sunt extrem de mici. Din păcate, declaraţiile sale critice au fost demontate punct cu punct de social-democratul Ion Cîlea, care i-a trimis chiar şi un raport recent al Curţii de Conturi, care arată negru pe alb că fondurile judeţului Vâlcea sunt cheltuite cât se poate de corect. „Pentru liniştea patosului său de acuzator, îi propun senatorului Dorel Jurcan un singur lucru: să citească ultimul Raport al Curţii de Conturi în care este analizat cu maximă rigoare modul cum au fost gestionate bugetele instituţiilor şi administraţiilor publice din ţară. Iar dacă va rupe din preţiosul său timp şi va citi raportul, îl rog să urmărească şi să reţină câteva lucruri esenţiale: la Consiliul Judeţean Vâlcea nu s-a semnalat niciun caz pe linia Legii achiziţiilor publice, în sensul atribuirii cu dedicaţie a unor contracte; în calitatea mea de ordonator de credite, am respectat întrutotul normele de administrare şi gestionare a patrimoniului; n-am acceptat niciodată să plătim lucrări la tarife mai mari decât cele legale ba, dimpotrivă, am urmărit cu insistenţă să reducem cheltuielile la acest capitol; nu am aruncat pe apa sâmbetei niciun leu din fondurile alocate de la bugetul statului etc. Îl mai informez pe senatorul Dorel Jurcan că acţiunile de control ale instituţiilor abilitate s-au încheiat fără acte de imputaţie, tocmai pentru că au găsit situaţia financiară, gestiunea banului public, a patrimoniului şi toate celelalte lucruri în regulă” – susţine Ion Cîlea.

 Atac la portocalii

În declaraţia sa, Dorel Jurcan a afirmat la un moment dat că „o vulnerabilitate a lui Cîlea în judeţul Vâlcea este chiar modul în care a cheltuit banii”. Pesedistul din fruntea Consiliului Judeţean Vâlcea, simţindu-se jignit, nu a rămas dator cu un răspuns, susţinând că oricum fondurile primite de la Guvernul PDL au fost extrem de mici şi cu toate acestea banii au fost repartizaţi întotdeauna în funcţie de necesităţi. Ion Cîlea îi recomandă lui Jurcan să se informeze înainte să vorbească. „Cât priveşte drămuirea fondurilor amputate în fiecare an de Guvernul portocaliu pe care îl susţine cu atâta fervoare, îi mai amintesc criticului meu că banii nu au fost repartizaţi niciodată pe ochi frumoşi sau pentru a câştiga bunăvoinţa şi simpatia primarilor. Cotele de repartiţii au ţinut seama de fiecare dată de cererile exprese pentru stingerea unor datorii, pentru contribuţia la cofinanţarea unor proiecte sau cu alte destinaţii bine argumentate de primari, respectând cu sfinţenie, în toate cazurile, prevederile art.33, al.3, lit.b din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale. Sunt foarte curios dacă, după ce va citi documentele recomandate şi după ce va consulta Legea 273/2006, domnul Jurcan va mai găsi surse de apărare a acuzaţiilor sale nefondate şi răutăcioase. Până la urmă, trebuie să-i recunosc şi să-i înţeleg situaţia penibilă în care l-a pus partidul din care face parte împingându-l în competiţia electorală pentru mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, deşi simte că în bătălia care se anunţă, el se va afla în postura jenantă de … outsider, adică fără nicio şansă de reuşită. Asta, însă, nu-i dă dreptul să arunce cu noroi în cel care-l va îngenunchea la apropiatele alegeri locale” – mai spune preşedintele Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU