Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Fotbalul juvenil vâlcean e pe drumul cel bun”

• Gabriel Mangalagiu e mulţumit de modul în care au decurs lucrurile la centrul de copii şi juniori după schimbarea acţionariatului de la CS Municipal • fostul mare fotbalist speră ca doi juniori să facă saltul în 2014 spre echipa mare

Lucrurile nu au mers tocmai bine la centrul de copii şi juniori al Clubului Sportiv Municipal în ultima perioadă. Tehnicienii erau tot mai nemulţumiţi de condiţiile bazei sportive dar şi de cele legate de salarii şi o parte dintre ei ameninţau că vor pleca. După schimbarea acţionariatului la gruparea din Zăvoi, lucrurile au revenit pe făgaşul normal, lucru confirmat şi de noul şef al centrului, fostul fotbalist, Gabriel Mangalagiu. Acesta speră ca la finalul sezonului cel puţin doi juniori să facă saltul spre echipa mare şi îi îndeamnă pe părinţi să îşi trimită copiii spre fotbal.

„Am găsit un colectiv bun de tehnicieni”

– Gabi, cum a fost anul 2013 pentru centrul de copii şi juniori de la CS Municipal?

– Eu am preluat acest centru de o jumătate de an, se ştie care a fost mutarea din fotbalul vâlcean, cu schimbul de acţionari între FC Damila şi CS Municipal. Aici am găsit un colectiv de tehnicieni destul de bun, copii buni şi mulţi şi asta este foarte important. În primul rând trebuie să ai la dispoziţie o masă de copii largă din care tu ca antrenor să poţi descoperi şi să poţi alege valorile. Una peste alta, sunt sigur că fotbalul vâlcean la nivel de copii şi juniori este pe drumul cel bun.

– Spui că ai găsit la CSM antrenori valoroşi. Erau nemulţumiţi din punct de vedere financiar?

– Ştiu că erau nemulţumiţi. Patronul nostru a încercat să rezolve pe cât se poate problemele rămase. Le-a rezolvat şi treaba a pornit iar acum merge din ce în ce mai bine. Sperăm la mai bine, normal.

– Fotbalul vâlcean nu a trecut printr-o perioadă foarte bună în ultimii zece ani. În aceste condiţii juniorii nu aveau perspective după trecerea la nivel de seniori. Prin apariţia noului CSM perspectivele sunt mai bune?

– Dacă ne gândim numai la CS Municipal se poate spune că sunt perspective. Dar vedeţi, juniorii pot ajunge greu direct spre CSM. În Vâlcea nu există din păcate o echipă în Liga a III-a. Exceptând pe FC Damila o altă echipă nu a putut avea o ascensiune rapidă. O altă formaţie din păcate nu este în acest judeţ. Mă repet, unui jucător la 18 ani îi este greu să poată face saltul direct la Liga a II-a, poate chiar direct la primul eşalon dacă noi vom promova.

– În aceste condiţii, cum îl convingi pe tatăl unui copil să-l lase la fotbal?

– În primul rând, trebuie spus faptul că s-au îmbunătăţit condiţiile la baza sportivă din Zăvoi. Dacă punem în calcul şi baza de la Oltchim putem spune că stăm bine din acest punct de vedere. Că e loc de mai bine e clar. De promis nu le putem promite părinţilor decât că vor avea un copil sănătos, va face sport şi acest lucru este cel mai important în viziunea mea. Mai departe este mult de muncă şi nu depinde numai şi numai de antrenori, de noi, ca juniorul să ajungă spre performanţă şi spre marea performanţă.

– Urmăreşti cu atenţie şi echipa mare a CSM-ului. Tu ai jucat multe meciuri în Divizia A. Ce părere ai de actualul nivel al fotbalului de eşalon inferior din România.

„Nivelul în Liga a II-a este scăzut”

– Mie mi se pare nivelul scăzut. Nu mă refer acum la CS Municipal ci la fotbalul de eşalon inferior în ansamblu. Meciurile din Liga a II-a seamănă un pic cu partidele de Liga a III-a de pe vremuri. Problema este mult mai adâncă şi mult mai mult discutată.

– Acesta să fie şi explicaţia faptului că vin puţini oameni la stadion, mai puţini decât speram şi ne aşteptam noi?

– Explicaţia nu o dau spectatorii dar un nivel scăzut aduce oameni puţini. Spectacolul nu există şi iubitorii de fotbal aleg alte locuri pentru a-şi petrece timpul liber.

– Ce îşi doreşte Gabriel Mangalagiu de la anul 2014?

– Îmi doresc foarte mult ca doi copii de la grupa de juniori A să ajungă în lotul CSM-ului, îmi doresc ca acest centru să se dezvolte pe principii sănătoase pe care le-am discutat deja cu cei care ne finanţează. Sprijinul îl avem, avem acum sprijin şi de la oficialităţile locale, ştiu că sunt şi alte discuţii în acest sens. Sper ca părinţii să îşi aducă copiii la centrul de copii şi juniori de la CSM. Sunt şi alte centre de juniori dar polul fotbalului este CSM şi aceasta trebuie să rămână. Oameni serioşi au pus umărul la dezvoltarea centrului şi, mă repet, condiţiile sunt bune şi vor deveni şi mai bune pe viitor.