Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Analiză: Paul Dinu, despre sportul de masă

„Se tot vorbește despre reînvierea competiției Daciada, sub o noua denumire ,,NOUA DACIADĂ”, o idee foarte bună a M.T.S. Cred că această idee poate deveni realitate, dacă vor funcționa Asociațiile Sportive Școlare, întrucât, astfel se va putea conecta copilul de la țară la sportul de performanță.

Este dovedit faptul că activitatea sportivă din copilărie are un efect pozitiv asupra dispoziţiei de a practica sport la maturitate. Aşadar educaţia fizică şi sportul şcolar reprezintă o ocazie unică şi de nerepetat în formarea modului de viaţă sportiv al categoriilor de vârstă receptive.

Odată cu creşterea vârstei scade intensitatea sportivă. În trecut singura concurenţă a sportului a fost învăţatul, iar astăzi datorită multiplelor posibilităţi de petrecere a timpului liber (internet, jocuri pe calculator, televizor, cluburi etc.), elevii fac mai puţină mişcare.

Având în vedere, starea actuală a sportului din România, respectiv numărul foarte mic al celor care participă activ la activități sportive și imposibilitatea actuală de a lega copilul de la țară de sport, consider că, înființarea și punerea în funcțiune a Asociațiilor Sportive Școlare, este vitală pentru sănătatea populației și pentru viitorul sportului de performanță. Asociațiile Sportive Școlare pot și trebuie să fie motorul sportului de performanță, întrucât ele reprezintă principala bază de selecție din care să ne extragem viitorii campioni.

Există deja un număr semnificativ de Asociații Sportive Școlare înființate. Mai trebuie sprijinite școlile, care încă nu au înființat aceste asociații din motive de ordin material. Când eram director executiv al D.J.S.T.Vâlcea, am sprijinit școlile din județ prin acordarea de asistență juridică, pentru înființarea Asociațiilor Sportive Școlare. Practic, avocații direcțiilor județene pot da dată certă, pe actele de înființare care se depun la D.J.S.T., pentru eliberarea CIS-ului. În acest mod, școlile nu trebuie să plătească niciun ban și nici D.J.S.T.-urile, pentru că ele au contracte cu cabinetele de avocații.

După constituirea tuturor Asociațiilor Sportive Școlare, D.J.S.T.-urile trebuie să încheie parteneriate reale cu ISJ-urile și cu școlile din județ, prin care să organizeze acțiuni sportive pe diverse ramuri de sport. Dacă banii alocați activității sportive ai D.J.S.T., ai I.S.J. și ai consiliului local ar merge într-un oarecare procent spre aceste Asociații Sportive Școlare, atunci putem vorbi despre relansarea sportului românesc, despre sănătatea populației și despre viitorul sportului de performanță. Nu este normal, ca un Consiliu Local, să aibă o echipă de fotbal în divizia D, susținută din fonduri publice și să spună că nu poate susține sportul școlar din localitate sau sportul pentru toți, pentru că toți banii merg spre acea echipă… Asta trebuie să înceteze și aceste Asociații Sportive Școlare trebuie să fie susținute și de către consiliile locale.

Asociațiile Sportive Școlare au nevoie de bani pentru echipamente și materiale sportive, pentru deplasări etc. Acești bani pot proveni din bugetul școlii, de la I.S.J., de la Consiliul Local, din sponsorizări, din donații sau din cotizațiile lunare ale membrilor. Prin parteneriate încheiate cu D.J.S.T., consiliile locale, cluburi sportive, societăți comerciale, Asociațiile Sportive Școlare pot fi dotate cu echipamente și materiale sportive, pot primii gratuit servicii medicale, de transport, cazare, masă, vitamine etc.

Dacă, aceste Asociații Sportive Școlare vor funcționa, putem discuta și despre ,,Noua Daciadă”, întrucât pe lângă numărul mare de participanți activi la acțiunile sportive pe ramuri de sport, se vor dezvolta și bazele sportive, necesare desfășurării acțiunilor sportive. Dacă se vor dezvolta bazele sportive, putem vorbii și despre ,,Sportul pentru Toți”, întrucât oricine, în mod organizat, poate folosi aceste baze sportive. Aici vorbim fie de bazele sportive care aparțin școlilor, aflate în administrarea consiliilor locale, fie de cele din subordinea M.T.S.

După punerea în funcțiune a Asociațiilor Sportive Școlare, profesorii de Educație Fizică și Sport și/sau Antrenorii/Instructorii voluntari, pot începe selecția si pregătirea elevilor în diferite ramuri de sport, apărând ulterior echipele reprezentative ale școlii. După această etapă, se poate organiza ,,Noua Daciadă”, cu întreceri pe ramură de sport, organizate pe clase, pe școli, pe comune, pe orașe, pe județe, pe zone și pe țară.

Important este ca aceste competiții să fie dedicate elevilor nelegitimați pentru a se asigura egalitatea de șanse și implicit progresul elevilor. ONSS-urile de astăzi, sunt organizate cu toți elevii nelegitimați și legitimați, cu elevi care fac pregătire organizată și cu elevi care se prezintă direct la competiție, fără o pregătire prealabilă. Ce șansă au cei nelegitimați și fără pregătire în fața celor legitimați și antrenați ? Nu cumva, o înfrângere cu 30 la 0, îi demoralizează și implicit îi îndepărtează pe elevi de sport.

Elevii nelegitimați trebuie încurajați și ajutați să crească și să treacă în timp în rândul celor legitimați, iar ,,Noua Daciadă”, trebuie să fie o rampă de lansare către sportul de performanță. La faza pe județ, antrenorii cluburilor de performanță, pot să îi vadă și să îi selecteze pe viitori campioni, dintr-o largă bază de selecție.

Elevii/studenții legitimați pot să participe la Campionatele Naționale sau Internaționale Școlare/Universitare sau la cele organizate de către federațiile sportive naționale.

După absolvirea școlii, toți elevii care au fost legitimați, vor putea activa la cluburile de performanță, membre ale federațiilor sportive naționale.

Statistic vorbind, la această oră, din aproximativ 3.500.000 de elevi și studenți, avem puțin peste 12.000 de elevi și studenți legitimați. O cifră îngrijorătoare pentru sportul de performanță și pentru sistemul de național de sănătate.

Dacă vor funcționa Asociațiile Sportive Școlare, cu siguranță va crește cu mult, numărul elevilor/studenților legitimați și implicit baza de selecție a sportului de performanță.”

Antrenor Emerit si Maestru Emerit al Sportului, jr. Paul Dinu