Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vreţi un număr de înmatriculare preferenţial? Îi puteţi verifica disponibilitatea online

Pentru a veni în ajutorul persoanelor care îşi cumpără maşini şi vor un număr de înmatriculare preferenţial, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus la dispoziţie un serviciu online cu ajutorul căruia poate fi verificată pe loc disponibilitatea numărului.

Serviciul poate fi găsit pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul MAI (http://www.drpciv.ro/info-portal/plateAvailability.do).

Persoanele interesate trebuie să aibă un cont de utilizator pe site. Pentru crearea unui cont nou nu aveţi nevoie decât de o adresă de e-mail validă şi o parolă cu o lungime de 6-15 caractere. Odată ce aţi terminat înregistrarea şi aţi validat contul, puteţi intra în el pentru a folosi serviciul de verificare a disponibilităţii numerelor de înmatriculare.

În pagina serviciului trebuie să completaţi primul câmp cu numărul de înmatriculare pe care vreţi să-l verificaţi şi al doilea – cu codul de securitate afişat în poza de sub el. Numărul de înmatriculare trebuie să fie scris fără spaţii între caractere, de exemplu: VL28BAU.

Sistemul vă va informa imediat dacă este sau nu disponibil numărul şi va trimite şi pe e-mail-ul contului informaţiile cerute.

De obicei, numerele de înmatriculare sunt atribuite la rând, în ordine crescătoare, însă, contra-cost, proprietarii pot cere şi un număr de înmatriculare contra-cost. Pentru atribuirea unui număr preferenţial se achită suplimentar tariful de 45 lei, pentru păstrarea unui numar atribuit anterior se achită tariful de 30 lei. În funcţie de forma plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, acestea pot costa: Placa tip A, forma dreptunghiulară – 20 lei; Placa tip B, forma pătrată – 23 lei; Placa tip C, pentru motociclete – 17 lei.