Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NESIMȚIRE MAXIMĂ: În ultimul an pensiile speciale au crescut de 20 de ori mai mult decât pensiile obișnuite

Datele publicate de Casa Națională de Pensii ( https://www.cnpp.ro/web/guest/indicatori-statistici-pilon-i;jsessionid=VjQncTbRypHLLHfbQhw91FCHvrNdXxFZTyt2Zh70yHHXq5nvft3C!1851920655!1553161137681 ) relevă o creștere alarmantă a inechităților dintre pensiile normale și cele speciale. Astfel, în perioada februarie 2018 – februarie 2019, pensiile celor aproximativ 5 milioane de pensionari din sistemul asigurărilor sociale de stat au crescut în medie cu puțin peste 100 de lei, în timp ce pensiile speciale au crescut, în medie, cu peste 2.000 de lei. Aceleași date ne arată că în ianuarie 2019, comparativ cu decembrie 2018, creșterea medie a pensiilor normale a fost de doar 1 leu, în timp ce pensiile speciale au crescut în medie cu 160 de lei. Toate aceste exemple demonstrează faptul că actuala putere politică PSD-ALDE crește inechitățile dintre pensionarii normali și cei speciali, în total dispreț față de cei peste 5 milioane de pensionari ce își primesc pensia conform contributivității.
Reamintim opiniei publice că în luna februarie 2019, deputații PNL, Cristian Buican și Gigel Sorinel Știrbu, și senatorii PNL, Romulus Bulacu și Florin Cîțu, au depus la Parlament o inițiativă legislativă pentru abrograrea pensiilor speciale. În prezent, această propunere legislativă este în dezbatere la Senat. Prin această propunere, cei patru parlamentari PNL doresc îndreptarea inechităților și a discrepanțelor majore dintre pensionarii din sistemul public de pensii și pensionarii speciali. Partidul Național Liberal susține principiul ”pensie conform contributivității” și tocmai de aceea propunerea legislativă menționată prevede abrogarea tuturor prevederilor legale ce acordă pensii speciale pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
”În timp ce pensiile speciale au crescut în ultimul an în medie cu 2.000 de lei, pensiile obișnuite au înregistrat o creștere de doar 100 de lei. De la o lună la alta, statisticile Casei Naționale de Pensii ne arată că la orice leu câștigat în plus de pensionarii obișnuiți, pensiile speciale cresc cu 160 de lei. Aceste inechități reprezintă rezultatul politicilor publice promovate de PSD-ALDE în ultimii ani. În timp ce aproximativ 5 milioane de pensionari primesc creșteri modice, cei aproximativ 200.000 de pensionari speciali înregistrează creșteri de pensii spectaculoase. Aceste lucruri trebuie stopate urgent. PNL va repara toate aceste inechități, asta e angajamentul nostru! A declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.