Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Jurnaliştii copy/paste, specie care se înmulţeşte la Vâlcea

La Vâlcea, ca mai peste tot în ţară, presa este eterogenă. În mod normal, există concurenţă, unii muncesc mai mult, alţii mai puţin, însă, în ultimii ani, fenomenul copierii materialelor fără citarea sursei a devenit deranjant. Majoritatea ziarelor şi jurnaliştilor din Vâlcea preiau informaţii fără să citeze sursa, lucru deloc măgulitor pentru ei.
De foarte multe ori, noi, cei de la Vocea Vâlcii, ne-am lovit de această situaţie şi, după ce i-am atenţionat colegial pe cei care au copiat, aceştia nu numai că nu au corectat situaţia, ba se mai dau şi cu coada pe sus. În fine, treaba lor! Fiecare are pasul lui şi fiecare pasăre pe limba ei piere.
În primul rând, ar trebui să ne respectăm între noi, jurnaliştii. Dacă noi nu ne acordăm respect, nici politicienii sau cei despre care scriem nu o vor face. De ce? Din simplu motiv că suntem în tabere adverse. E drept, nu trebuie să ne iubim, dar e musai să ne respectăm. Respect, care în presa vâlceană nu există!
Să o luăm metodic… În presa din Vâlcea, nu se practică citarea sursei, ci copierea, la nesimţire. Cel puţin două exemple recente îmi vin în minte. Colega noastră de la Adevărul, care a preluat informaţia publicată de noi despre doctorii şpăgari de la Drăgaşani, fără citarea sursei, informaţie oferită de noi ÎN EXCLUSIVITATE, după ce am reuşit să facem rost de referatul de arestare preventivă, şi nu de rechizitoriu, cum eronat Irinuca şi-a informat şefii de la Bucureşti.
Cel de-al doilea este cel puţin ilar. Colegii de la Info Puls, care se dau cel mai citit ziar din Vâlcea, au preluat de la noi informaţia cu procesul primarilor, în care noi am titrat, în mod INTENŢIONAT că Rădulescu i-a cerut lui Matei 100.000 de euro. Informaţia corectă era că daunele morale cerute sunt de 10.000 de euro. Dar, cei mai tari jurnalişti din Vâlcea au muşcat-o şi au copiat de la noi, evident, fără citarea sursei. Iar exemplele pot continua.
Nu acelaşi lucru îl putem spune despre site-urile şi ziarele naţionale. Informaţii de la noi au fost preluate de stiripesurse.ro, realitatea.net, ziare.com, antena3.ro, gandul.info, de fiecare dată cu citarea sursei. Deci, se poate!
Acest material nu se doreşte un atac la colegii de breaslă, ci un semnal către normalitate. Lăsând la o parte animozităţile, ar trebui să ne respectăm unii altora munca.