Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Judeţul Vâlcea nu va primi finanţare retroactivă pentru calamităţile înregistrate în 2014-2015

Instituția Prefectului – Județul Vâlcea a găzduit joi, 28 iulie 2016, de la ora 10, videoconferința organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu participarea domnului viceprim-ministru, Vasile Dîncu. La videoconferință au participat mai mulți primari din județul Vâlcea, dar și reprezentanți ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ai Direcției Agricole și ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Principalele subiecte ale videoconferinței au fost următoarele:

• Modificările apărute la Legea nr. 7/1996 cadastrului și a publicității imobiliare;

• Situația contractelor de finanțare încheiate sau aflate în procedurile premergătoare, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, aferente școlilor care nu dețin autorizație de funcționare;

• Alocarea sumelor necesare acoperirii pagubelor produse de inundațiile recente, înregistrate pe teritoriul unității administrativ-teritoriale;

• Măsurile ce trebuie luate la nivelul unităților administrativ-teritoriale pentru combaterea efectelor secetei.

• În cadrul discuțiilor, s-a pus accent pe importanța contractelor de finanțare privind procesul de cadastrare, unitățile adminstrativ-teritoriale având obligația ca în termen de 45 de zile să încheie aceste contracte de finanțare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. De asemenea, s-a subliniat faptul că primarii au obligația de a informa cetățenii despre modificările apărute în legea cadastrului și a publicității imobiliare.

La sfârşitul videoconferinţei, prefectul Radu Renga i-a adresat două întrebări viceprim-ministrului, Vasile Dîncu, în numele primarilor prezenţi.

“R.R.: De la Vâlcea dorim să punem o singură întrebare, care mi-a fost sugerată de domnii primari, adică de cei mai iubiţi dintre pământeni din Vâlcea, dacă documentaţia privind calamităţile din anii anteriori trimise către minister şi nefinanţate, pot fi reluate privind acoperirea pagubelor de atunci. Vă reamintesc că în 2014 şi în 2015 la nivelul judeţului nostru au fost pagube foarte serioase.

V.D.: Din păcate, în acest moment, guvernul nu poate onora şi cererile trecute. Operăm cu bugetul de anul acesta şi cu fondul de rezervă destul de greu, vă închipuiţi, din cauza multor calamitaţi care au avut loc anul acesta, şi din păcate nu putem onora cererile trecute. Pe cele din anul acesta, încercam să le onorăm cu celeritate.”

R.R.: Încă un subiect pe care doresc să-l abordez, este vorba de un liceu finalizat în oraşul Berbeşti, unde învaţă 1.400 de elevi. Ei învaţă încă în localul vechi, care trebuie demolat, pentru că noua construcţie nu are finanţare pentru utilităţi. Documentaţia, îmi spune domnul primar, este la Ministerul Dezvoltării.

V.D.: O să analizăm documentaţia. Am notat această cerere şi veţi primi un răspuns.”