Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Masa caldă de la cantină, UNICA ŞANSĂ a nevoiaşilor

Cantina de Ajutor Social din Râmnicu Vâlcea funcţionează aproape de capacitatea maximă, aproximativ 200 de persoane fiind servite cu o masă caldă în fiecare zi. Fluxul cel mai mare de persoane este în zilele când temperaturile scad sub zero grade. Oamenii spun că masa zilnică pe care o primesc gratuit este singura lor şansă de supravieţuire. În marea lor majoritate persoanele cu venituri mici vin şi îşi ia mâncarea acasă, în timpul celor şase ore de funcţionare. Puţini dintre ei preferă să servească cele trei feluri zilnice în spaţiul amplasat la cantină, de unde îşi procură hrana şi cele 24 de persoane fără adăpost găzduite în acest moment de Centrul Social de Urgenţă „Ioana” care funcţionează în aceeaşi clădire.

Alocaţia de hrană dublată de Primărie

Vestea bună pentru râmnicenii cu venituri mici care servesc masa la cantină este că norma de hrană s-a dublat, de la 6 la 12 lei. „Activitatea la Cantina de Ajutor Social începe la ora 6.30, atunci când se face mâncarea. Peste trei ore încep să vină oamenii să îşi ia hrana zilnică. Unitatea a funcţionat la capacitate maximă în timpul gerului, am avut şi 200 de oameni care au venit, şi acum avem în medie 190 de persoane. La noi vin oameni care sunt amărâţi, vă daţi seama, oameni care nu au ce să mânânce acasă. Vestea bună pentru nevoiaşi este că norma de hrană s-a dublat, a ajuns la 12 lei. Acum ne descurcăm bin,e practic este ca un meniu de la restaurant, cu trei feluri de mâncare, inclusiv desert. Azi, de exemplu, clienţii servesc o ciorbă a la grec, felul doi piure cu carne de porc la tavă, felul trei napolitane. Mai sunt şi incidente, mai vin şi oameni obisiţi dar asta este, trebuie să ne descurcăm, ne adaptăm la fiecare situaţie.”, ne-a declarat Gavril Ştefan Farkas, directorul Cantinei de Ajutor Social Rm. Vâlcea.

Primarul Matei, în inspecţie la cantină

Primarul interimar Gigi Matei a făcut o vizită la Centrul Social de Urgenţă „Ioana”, unde, la acest moment, se află găzduite 24 de persoane fără adăpost. Cu această ocazie, edilul-şef a discutat cu asistaţii Centrului şi a dispus rezolvarea cât mai urgentă a unora din problemele semnalate de aceştia. Totodată, primarul interimar a vizitat şi Cantina de Ajutor Social din imediata vecinătate – care funcţionează la capacitatea maximă de 200 de persoane servite cu o masă caldă în fiecare zi – interesându-se de calitatea mâncării şi solicitând rezolvarea unor aspecte negative sesizate.