Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Existenţă de calvar

CHIN. Directorul executiv-adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, Roxana Radu,  ne-a dat detalii despre un caz cutremurător, petrecut în Mihăeşti. Potrivit spuselor şefului direcţiei, de curând, au primit o sesizare prin care li se aducea la cunoştinţă despre existenţa unui băiat, cu grave probleme psihice, care trăia la limita subzistenţei. Tatăl său, alcoolic, a cheltuit bruma de bani pe care au mai agonisit-o pe băutură, fără să-i pese că băiatul său trăieşte nemâncat zile întregi. În cele din urmă, angajaţii DGASPC au obţinut o ordonanţă preşedinţială pentru a putea să-l ia în grija statului pe copil.

La foarte scurt timp după ce au primit sesizarea, asistenţii sociali ai Direcţiei s-au deplasat la domiciliul lui Daniel Sterpu, tatăl băiatului, pentru a vedea dacă cele semnalate au sau nu suport în realitate. În momentul în care au ajuns acolo, şi-au dat seama că situaţia era cu mult mai gravă decât fusese ea povestită. Dănuţ, copilul lui Sterpu, locuia într-o cocioabă făcută din chirpici, compusă din patru camere, din care doar una era folosibilă. Mai mult, atunci când venea băut, tatăl său îi aplica corecţii fizice, motivând că nu ascultă sfaturile pe care acesta i le dă. Mizeria în care trăia această familie era de nedescris. Din spusele părintelui său, mama lui Dănuţ plecase de mai bine de zece ani din căminul conjugal pentru că nu dorise să se ocupe de creşterea şi educarea fiului său. În realitate, însă, aşa cum spun şi vecinii celor doi, femeia nu a mai putut suporta agresiunea fizică la care era supusă zilnic de soţul său. Cum-necum, după divorţ, bărbatul a reuşit să obţină tutela băiatului, deşi acest lucru, peste ani, s-a dovedit a fi o imensă greşeală.

Comportamentul absolut nepotrivit al tatălui faţă de Dănuţ a ajuns şi la urechile mamei sale, care a decis să-şi salveze copilul din mizeria de nedescris în care bărbatul îl condamnase să trăiască. Aşadar, a cerut autorităţilor încredinţarea băiatului, explicând şi motivele pentru care doreşte acest lucru: „Copilul este bătut zilnic, înfometat, neîngrijit, nespălat, plin de păduchi şi diferite boli de piele. Tatăl copilului îl ţine în condiţii inumane, izolat într-un coteţ de doi pe unu, uneori îl goneşte, alteori îi dă să bea băuturi alcoolice. Şi fostul meu soţ bea alcool, fiind un beţiv, lucru de asemenea confirmat de vecini. Nu am fost până acum să-mi văd copilul, pentru că am fost ameninţată de tatăl lui că mă omoară dacă mă vede acolo. I-a spus şi copilului că ne omoară pe amândoi dacă ne vede împreună. Băiatul meu, în prezent fiind ameninţat de tatăl său, nu poate spune nimic despre situaţia în care se află, dar când am reuşit să vorbesc ultima dată cu el mi-a spus că îl dă frecvent afară din casă. Când am trăit cu fostul meu soţ, o trimitea pe bunica lui la cerşit, iar dacă nu îi aducea destui bani, o chinuia cum voia el. Acum, că bunica a murit, el îl chinuieşte pe copilul meu”, susţine femeia.

Drama unui copil

La auzul acestor declaraţii înfiorătoare, aşa cum era şi normal, DGASPC Vâlcea a solicitat o ordonanţă preşedinţială pentru a putea să-l ia pe Dănuţ, dar s-a lovit de justiţie, care, în mod bizar, a cerut ca băiatul să fie adus la audieri, fără să ţină cont că acesta are grave probleme psihice şi că, mai mult, procedura legală este cu totul alta în astfel de cazuri. „Am avut sute, mii de asemenea cazuri. Atunci când am considerat că un copil nu mai poate să stea în sânul familiei, care reprezintă un pericol pentru el, în viitor, am solicitat o ordonanţă. Nu poate justiţia să ceară audierea unui copil abuzat de familie. Este absurd”, susţine Roxana Radu.

Deşi Dănuţ este abuzat psihic de ani de zile de tatăl său, cei din Primăria Mihăeşti susţin că habar nu aveau de acest caz, aflând de drama micuţului doar în momentul în care au venit cei de la DGASPC. Astfel, zilele trecute, o comisie mixtă formată din reprezentanţii Direcţiei de Protecţie a Copilului de la Vâlcea şi reprezentanţii Primăriei Mihăieşti au făcut o anchetă la faţa locului. Adelina Noroc, asistent social în cadrul DGASPC, spune că băiatul trăia în condiţii mizere şi că, iniţial a refuzat să fie dus într-un centru de plasament, spunând că se simte foarte bine alături de tatăl său. În cele din urmă, reprezentanţii direcţiei au reuşit să-l ia din mediul familial, pentru a-i oferi o existenţă mai bună. Roxana Radu ne-a declarat că în perioada care urmează, băiatul va fi consiliat psihic, datorită problemelor cu care se confruntă şi, de asemenea, se vor lua măsuri pentru începerea acţiunii de decădere din drepturile paternale ale tatălui.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU