În mediul rural, asistența socială este total greșit înțeleasă, căpătând o dimensiune electorală. Comunitățile sărace devin ţinte pentru candidaţii la diverse posturi publice, care defilează cu ajutorul la vedere și cer voturi la schimb. Cu toate acestea, există și primari care au terminat cu asemenea practici, asumându-și chiar riscuri electorale.
Primarul din Vâlcea care a avut curajul să se ia la trântă cu nesimțirea, tăind în în carne vie, este primarul din localitatea Șirineasa, Ion Bebe Streinu. Acesta a găsit ”moștenire” când a venit la primărie, 250 de persoane care beneficiau de bani pentru asistență socială.
”În 2015, când am preluat eu conducerea Primăriei Șirineasa, erau peste 250 de asistați sociali. M-am luat cu mâinile de cap când am văzut câți bani trebuia să le dăm trântorilor. Cu toate riscurile, pentru că apropiații mei m-au avertizat, am luat decizia de a tăia aceste forme de mită electorală, masă de manevră. Am făcut Revoluție în comună, dar nu-mi pare rău. Mi se pare normal să ai respect pentru banul public și să ajuți, ca și comunitate locală, acolo unde chiar este cazul”, ne-a declarat primarul Ion Bebe Streinu.
În prezent, la primăria Șirineasa, mai sunt doar 7 dosare de asistați sociali.
”În momentul de față, mai avem 7 dosare. Eu sunt cu plata la zi și în cazul persoanelor cu dizabilități. Mi se pare normal să plătim pentru a ajuta oameni bolnavi, cu grave probleme de sănătate, nu trântori care nu vor să muncească. Sunt o grămadă de locuri de muncă la Băbeni. Credeți că s-a înghesuit cineva?”, se întreabă retoric primarul Streinu, fost lider de sindicat, vicepreședinte al CNSRL Frăția Vâlcea.
La nivel na’ional, pentru cele 6 milioane de asistaţi social, statul cheltuieşte anual aproximativ 10 miliarde de lei. Mare parte se duc către copii și mame. Sume importante sunt alocate și persoanelor cu dizabilităţi – o zonă în care fraudele au fost frecvente. Indivizi perfect sănătoși au reușit performanța de a lua bani de la stat, cu sprijinul comisiilor.
Lasă un comentariu