Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bugetarii de la Făureşti trăiesc din banii părinţilor pensionari

Cei 14 angajaţi de la Primăria Făureşti au ajuns să trăiască din împrumuturi sau din mila părinţilor pensionari. Ei nu şi-au mai primit salariile de-o jumătate de an şi sunt revoltaţi pentru că statul se foloseşte de banii lor în alte scopuri.

„Ne umilesc. Unde ne sunt lefurile, de ce nu ni le dau, ce fac cu ele? Statul este un patron care ne fură bani pur şi simplu în timp ce noi căutăm în fiecare lună alte şi alte persoane care să ne împrumute cu câteva sute de lei, să ne acoperim ratele la bănci”, spune agentul agricol al primăriei.

„Am atâtea datorii, încât nu mai ştiu ce să fac, de unde să iau şi cui să dau mai întâi. Am vorbit cu colegii şi o să ne băgăm concediu fără plată două luni să plecăm la muncă în Germania. Aici nu se mai poate”, se plânge contabila unităţii. După atâtea luni de întârziere a salariului, lucrătorii din primărie sunt năpădiţi de griji, nevoi şi nu mai au chef să muncească. Casierul primăriei, Adrian Turcitu, are 42 de ani şi lucrează de 21 de ani în primărie. „Vin fără niciun chef la muncă. Dimineaţa plec de acasă cu speranţa că poate astăzi îmi primesc leafa. Doar speranţa mă aduce la birou, sunt demotivat, dezamăgit şi disperat. Umilinţă mai mare ca asta nu cred că există. La vârsta mea am ajuns să trăiesc, împreună cu soţia şi cei doi copii, din pensia mamei mele. Acum două zile mi-a dat 50 de lei din care mai am 24 de lei”, spune cu revoltă în glas Adrian Turcitu, în timp ce scoate mărunţişul de prin buzunare. „Când îmi cer copiii bani, îmi vine să intru în pământ de ruşine că nu le pot da şi trebuie să-i trimit la bunica lor. Am 640 de lei salariu şi nici pe acela nu l-am primit de şase luni”, adaugă bărbatul.

Pune lacătul pe primărie

Zilnic, primarul le cere angajaţilor să mai reziste până pe 15 octombrie, dată la care este decis să pună lacătul pe primărie.

„Dacă nu se găseşte urgent o soluţie, sunt decis să închid primăria în octombrie. Rămâne doar secretarul pentru a elibera acte de moarte, restul angajaţilor îi trimit acasă. Nu mai are sens să îi chem la muncă fără să-i plătesc. Mi-a ajuns, nu mai suport. Eu, ditamai primarul de comună, nu am un leu în buzunar, îmi dau copiii când vin pe la mine câte 10 – 20 de lei”, susţine Ion Ţârvuică, primar Făureşti. Pe lângă salarii, primăria nu a plătit de zece luni nici ajutoarele sociale şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap. La contabilitate sunt facturi neplătite şi de doi ani. Pentru a aduce la zi toate datoriile  este nevoie de peste 600.000 de lei. Bani pe care numai Guvernul îi poate da la următoarea rectificare bugetară. Noi nu avem de unde, din taxe şi impozite venitul nostru anual este 170.000 de lei.

Fostul primar a cerut spor de vechime şi salariu de merit

Necazurile Primăriei de la Făureşti au început în 2004 când, prin referendum, s-au desprins patru din cele nouă sate şi s-a format o nouă comună, Diculeşti. Primăria nou înfiinţată a  avut impozite de colectat de la peste 80% din populaţie, în timp ce Primăria Făureşti deja colectase la aproape toată populaţia din localitate. „Pe lângă faptul că am colectat deja impozitele, şi deci, nu mai avem de unde lua bani, a trebuit să achităm şi o serie de datorii de peste 50.000 de lei, contravaloarea unor investiţii făcute în satele care au trecut la Diculeşti”, susţine primarul Ion Ţârvuică. Prăbuşirea financiară a culminat cu punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti a foştilor edili ai localităţii Făureşti,  viceprimarul şi primarul, prin care cereau plata sporului de vechime şi salariu de merit în intervalul 2000 – 2004. „Procesul s-a judecat în mandatul primarului care îşi cerea drepturile băneşti,  Sabin Cupareanu, care ulterior a ajuns primar la Diculeşti. Fiind direct interesat ca primăria să piardă procesul, el fiind primar, normal că nu a apărat interesele instituţiei. Hotărârea judecătorească a venit în mandatul său în 2004, însă nu a pus-o în executare. Executarea a trebuit să o pun eu în aplicare în 2005 în mandatul meu. A trebuit să le dau banii, 30.000 de lei. Şi de atunci nu reuşim să ne echilibrăm cu banii, avem găuri de acoperit”, spune Ion Ţârvuică.

Codruţa ALEXANDRU