Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primăriile vâlcene, la un pas de executarea silită

Primăriile vâlcene se află în acest moment la un pas de executarea silită sau de faliment.  Edilii localităţilor vâlcene înregistrează întârzieri la plata salariilor, a indemnizaţiilor pentru  asistenţii persoanelor cu handicap şi a ajutoarelor sociale. Valoarea sumelor restante se ridică  la peste 210 miliarde de lei vechi.Preşedintele Consiliului Judeţean, social-democratul Ion Cîlea, susţine că în cazul în care nu se va realiza o rectificare pozitivă a bugetului de stat pe anul 2010,  primăriile vâlcene vor fi obligate să-şi anunţe falimentul şi să  tragă obloanele.

Guvernul Boc a aruncat primăriile vâlcene în Evul Mediu. Angajaţii sunt obligaţi să facă voluntariat, în instituţii debranşate de la reţeaua de electricitate, comunicaţii şi căldură. Primarii nu au bani pentru plata salariilor angajaţilor şi a cheltuielilor cu energia electrică, încălzire, internet, telefonie şi poştă. Practic întreaga activitate a acestora a fost blocată de rectificarea negativă din vara acestui an când Guvernul a alocat judeţului Vâlcea doar 2.873,35 mld. lei din cele 3.157,0 mld. lei cerute.

În prezent, 16 primării din judeţul Vâlcea  înregistrează restanţe la plata salariilor, angajaţii s-au săturat şi ameninţă cu demisia sau procese în instanţa de judecată pentru neplata drepturilor băneşti.

Funcţionarii nu şi-au mai luat salariile de aproape şase luni de zile. Într-o situaţie disperată se găsesc funcţionarii primăriilor din Făureşti (6 luni), Lăcusteni (5 luni), Orleşti, Voiceşti, Mitrofani, Prundeni, Măldăreşti (4 luni), Suteşti, Oteşani (3 luni), Runcu, Ştefăneşti, Laloşu, Călimăneşti, Dănicei (2 luni). Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, social democratul Ion Cîlea, a declarat că suma totală a restanţelor la plata salariilor pentru funcţionarii din primării se ridică la 14,5 miliarde de lei vechi. Primarii ridică din umeri şi spun că nu au de unde să le dea, au sistat deja iluminatul public, telefonul şi  internetul. Mulţi dintre ei fac haz de necaz şi spun că vor coresponda cu instituţiile statului prin porumbei călători.

Asistaţii sociali, lăsaţi să moară de foame

Nici asistenţii persoanelor cu handicap nu stau mai bine, aceştia nu şi-au mai primit indemnizaţiile de aproape un an, valoarea acestora ridicându-se la 77,4 miliarde lei.

La această dată,  75 de primării vâlcene înregistrează restanţe cuprinse între o lună şi un an, cum este cazul asistenţilor  din localităţile Făureşti şi Roeşti, care nu şi-au mai primit indemnizaţiile  de 12 şi respectiv 9 luni. Cinci primării nu au acordat indemnizaţiile de 8 luni, 9 primării de 7 luni, 14 primării de 6 luni, 25 de primării de 5 luni, 11 primării de 4 luni, 8 primării de 3 luni, 5 primării de 2 luni, iar 6 primării de o lună de zile.

Alte 31 de primării se află în imposibilitatea de a acorda ajutoarele sociale şi cel de încălzire.

Beneficiarii de ajutor social din Buneşti şi Voiceşti nu şi-au primit indemnizaţiile de şapte luni, dar şi la Făureşti şi Stroeşti, de şase luni; Slătioara, Scundu, Berislăveşti şi Tetoiu, de cinci luni. Situaţii similare se regăsesc în  alte 23 de primării ale judeţului. Suma totală a restanţelor se ridică la 10 miliarde de lei vechi.

Angajaţii primăriilor renunţă la posturi

Ion Cîlea susţine că  Ordonanţa lui Boc, care prevede rectificarea pe minus, va avea consecinţe dramatice atât asupra activităţii administraţiilor din teritoriu, dar şi asupra angajaţilor.

„În următoarea perioadă ne putem aştepta la demisii în bloc a conducerilor primăriilor şi aparatului de specialitate din subordinea primarului. Nu este exclusă închiderea activităţii acelor primării care se află în imposibilitatea finanţării în continuare a cheltuielilor cu salariile, energia electrică, încălzit, poştă, telefoane, internet. Există riscul sechestrării bunurilor, atât ale primăriilor, cât şi ale angajaţilor acestora, ca urmare a imposibilităţii achitării ratelor scadente la împrumuturile contractate, care din lipsa resurselor financiare nu pot fi restituite la timp”,  a menţionat Ion Cîlea. Foarte mulţi dintre angajaţii acestor instituţii au la activ două, trei credite, în condiţiile în care salariile le-au fost diminuate cu aproape  40%. Luna trecută, după reţinerea creditelor, aceştia au plecat acasă cu 10 lei.

DANA NEDESCU