Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Spitalul Judeţean Vâlcea, amendat pentru fraudă în fişele pacienţilor

• Conducerea unităţii medicale contestă rezultatele controlului. 130 de pacienţi vor fi văduviţi de servicii medicale

Nerespectarea obliga-ţiilor prevăzute în contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea a atras o amendă de 185.000 lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Factura în roşu a fost deja emisă, suma urmând să fie redusă din bugetul alocat pe actele adiţionale semnate de CAS Vâlcea cu spitalul judeţean. Conducerea spitalului a contestat însă sancţiunea primită, un răspuns urmând să fie dat în această cauză la sfârşitul acestei luni.

Haos în fişele pacienţilor de la chirurgie şi urologie

Inspectorii Direcţiei Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă au constatat că Fişele de Observație Clinică Generală şi Foile de Spitalizare de Zi nu conţineau toate informaţiile privind pacienţii internaţi în spital. „Nu se consemnează integral setul minim de date la nivel de pacient: data externării, nr. FOCG sau FSZ corespunzător episodului de spitalizare curent, epicriza, monitorizarea zilnică a evoluţiei medicale, semnătura și parafa medicului curant și a şefului de secţie; nu sunt consemnate diagnosticele de internare și, la 72 de ore, nu sunt codificate explorările funcţionale, investigaţiile radiologice și alte proceduri terapeutice recomandate, examenele de laborator, rezultatele investigaţiilor medicale efectuate, etc; nu s-a regăsit, anexat la foile de observaţie clinică generală, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare”, se arată în raportul întocmit de inspectorii CAS. De asemenea, în raport se menţionează practica eliberării unor scrisori medicale care nu conţin în totalitate anumite date: motivele prezentării pacientului, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat, alte informaţii referitoare la starea de sănătate a asiguratului, tratamentul recomandat (în situaţia în care la externarea din spital a fost eliberată prescripţie medicală cu seria şi numărul acesteia). Secţiile cu cele mai mari deficienţe în completarea fişelor pacienţilor sunt: chirurgie generală şi urologie.

Medicii acuză lipsa de timp
voiculet
Personalul medical din spitalul judeţean a motivat în faţa reprezentanţilor CAS Vâlcea sosiţi în control că timpul este neîndestulător pentru completarea integrală a rubricilor din fişe. „Noi am tăiat deja factura pentru suma de 185.000 lei. Am purtat discuţii cu managerul unităţii şi cu personalul din secţiile în care am întâlnit cele mai multe deficienţe, la chirurgie şi urologie. Au motivat că lipsa timpului îi împiedică să completeze fişele. Cu toate acestea, cel puţin decontul de cheltuieli al pacientului putea fi completat şi de alte persoane decât de medici. Nu este o amendă care să blocheze activitatea în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Îşi vor lua salariile. Nu ştiu dacă ar fi fost normal ca sancţiunea să se îndrepte către cei vinovaţi. Rămâne la latitudinea managerului unităţii sanitare să decidă dacă va recupera suma de la personalul din subordine sau o va acoperi din bugetul lunar stabilit prin act adiţional la contractul cadru. SJU Vâlcea are un buget de 5,4 milioane lei lunar. Oricum, înţeleg că doamna Sălişte a optat pentru acoperirea sumei din buget”, explică directorul general al CAS Vâlcea, Ion Voiculeţ. Cu cheltuieli decontate pentru fiecare pacient în valoare de 1400 lei, în perioada următoare decizia managerului Georgeta Sălişte va văduvi 132 de pacienţi asiguraţi de dreptul de a se trata gratuit în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Anul trecut 10.000 de pacienţi asiguraţi care au depăşit plafonul numeric calculat în baza sumelor alocate prin Contractul Cadru încheiat între CAS Vâlcea şi SJU au trebuit să îşi plătească cheltuielile de spitalizare.

„Nu am luat nicio decizie. Aştept răspuns la contestaţie!”

Pentru managerul SJU Vâlcea, suma de 185.000 lei nu reprezintă mare lucru, aproximativ 3% din bugetul unei luni. Cu toate acestea, Georgeta Sălişte susţine că nu a luat nicio decizie privind modalitatea de acoperire a sancţiunii financiare, în acest moment aşteptând un răspuns la contestaţia depusă pe raportul întocmit de CNAS. „Este la latitudinea mea de a decide dacă acopăr suma din buget sau din veniturile celor care au greşit. Nu am luat însă nicio decizie. Am depus o contestaţie şi aştept răspuns. Nu toate aspectele sesizate în raport se adeveresc. În plus, nu se pune problema unei fraude. Pacienţii există. Şcoala naţională de Medicină a validat foile lor. Într-adevăr, sunt rubrici necompletate, dar la chirurgie şi urologie au fost foarte multe operaţii în ultimele luni. Spre sfârşitul acestei luni voi avea şi răspunsul la contestaţie”, a comentat Georgeta Sălişte, managerul SJU Vâlcea. Poziţia sa este susţinută şi de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. „Am semnat şi eu contestaţia depusă de doamna Sălişte. Nu mi se pare normal o astfel de amendă în condiţiile în care şi aşa avem deficit în finanţarea spitalului judeţean. I-am atras atenţia şi ministrului Nicolaescu cu privire la acest aspect. Aştept să văd cum va arăta noul contract cu CAS”, susţine preşedintele Ion Cîlea.