Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu propune crearea unui sistem pentru preîntâmpinarea inundaţiilor

Prin intermediul unei interpelări, senatorul PNL Adrănel Cotescu îi solicită premierului Victor Ponta să-i comunice ce măsuri va dispune în calitate de premier pentru a remedia dezastrele produse de precipitaţiile abundente pe întreg teritoriul ţării şi pentru a preîntâmpina producerea unor consecinţe asemănătoare în viitor.

Senatorul Adrănel Cotescu vine şi cu soluţii, propunând ca, pentru preîntâmpinarea de tragedii în viitor, indiferent de prognozele meteo, să se proiecteze şi să se construiască la nivel macro un sistem adaptat reliefului zonelor predispuse la inundaţii: amenajarea şi consolidarea albiilor râurilor, construirea de diguri, regândirea sistemelor de dren şi a devierii cursului apelor care se scurg de pe versanţi.

„Precipitaţiile abundente din ultimele zile au afectat întreaga ţară şi în, special, judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Prahova, în care au fost inundate zeci de comune. Conform datelor oficiale făcute publice de Ministerul Afacerilor Interne, în aceste trei judeţe în care s-a instituit cod roşu, din cauza viiturilor puternice, au decedat patru persoane, iar alte 248 de persoane au fost evacuate.

Rezultatul fenomenelor meteorologice dezastruoase se întinde pe întreg teritoriul ţării. În judeţe aflate sub cod portocaliu au fost inundate zeci de mii de hectare de terenuri agricole, păşuni şi păduri, acestea urmând să aibă consecinţe economice grave ca urmare a recoltelor afectate. Din această categorie face parte şi judeţul Vâlcea pe care îl reprezint, unde 22 de localităţi au fost grav afectate de precipitaţiile abundente.

De asemenea, majoritatea judeţelor au rămas cu poduri, drumuri judeţene si comunale distruse, intr-un context in care, pentru Guvernul pe care îl conduceţi, din nefericire, alocarea de fonduri pentru reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii locale nu constituie o prioritate.

Cu toate că în ultimii ani, precipitaţiile abundente au continuat să afecteze întreaga ţară, în prezent, singurele măsuri dispuse de autorităţi constau doar în administrarea temporară a urgenţelor prin intermediul echipajelor de urgenţă; în tot acest timp, de la an la an, a crescut numărul peroanelor decedate şi al familiilor rămase fără gospodării după o viaţă de muncă” – se arată în interpelare.