Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EDUARD HELLVIG schimbă axele: Axa Washington – Berlin – Bucureşti

În urmă cu puţin timp, liberalul Eduard Hellvig, noul director al SRI, scria pe blogul său de europarlamentar că, în opinia sa, Prioritatea fundamentală a anului 2015 pentru România este ancorarea mai pronunţată şi activă a ţării noastre în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington – Berlin – Bucureşti.

De asemenea, Hellvig a identificat şi câteva dintre problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană, nominalizându-le fără echivoc.

„E evident că UE nu-şi mai poate permite ezitări şi dezbinări precum cele din prima parte a anului 2014, în faţa agresiunii ruse în Ucraina. Jocul pe mai multe voci e o vulnerabilitate la fel de mare pentru Europa ca şi lipsa în fapt, încă, a surselor alternative de aprovizionare energetică, în ciuda abordării tot mai intense a temei. Lumea occidentală este obligată, de provocările expansionismului rus, respectiv islamist, la întărirea rândurilor şi formularea unui răspuns coerent, ferm şi eficace. În faţa ameninţării Rusiei şi a posibilităţii generalizării haosului exploziv din Orientul Mijlociu, UE nu-şi mai poate permite nazuri de tip britanic ori grec, nici dezertări a la Budapesta sau joc dublu ca la Sofia, Roma ori Nicosia”.

Mai mult, Hellvig consideră că UE se confruntă cu un caz fără precedent, cel al premierului ungar Viktor Orvan, care reneagă ostentativ valorile liber-democratice ale Uniunii Europene.

„România şi UE se confruntă cu un caz fără precedent, al renegării ostentative a valorilor liberal-democratice de către regimul Orban. Ungaria tinde să devină un pericol pentru arhitectura europeană, un cal troian aflat tot mai mult sub influenţa Moscovei. Parteneriatul ruso-maghiar pune în pericol nu doar parteneriatul strategic româno-maghiar, tot mai gol de conţinut din cauza ostilităţii naţionaliste a Budapestei, ci şi interesele NATO şi UE în zonă. De aceea, consider că României, prinsă în cleştele acestei antante otrăvite ruso-maghiare, îi revine rolul principal în apărarea valorilor democratice şi al intereselor aliate în regiune”.