Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputat Vasile Cocoș: ”România este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj”

În urma informațiilor pe care le are de la București, deputatul Vasile Cocoș afirmă că țara noastră este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate pentru construcţia a trei spitale regionale. „Suma alocată spitalelor regionale din fonduri europene, mai precis din Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre Uniunea Europeană prevăzută în acordul de parteneriat şi în programul operaţional, la care se adaugă contribuţia României de 150 de milioane de euro. Ce a făcut Guvernul României? Pentru a putea finanţa spitalele ai nevoie de documentaţii tehnice. Pentru a realiza aceste documentaţii tehnice, începând cu studiul de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, maparea serviciilor necesare de sănătate în aceste spitale s-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii. Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar şi al celui de execuţie, pentru toate trei se ridică la suma 120 de milioane de euro. Este clar că, în momentul de faţă, România este pregătită să transmită Uniunii Europene, Comisiei Europene, studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale”, declară deputatul Vasile Cocoș.

„Cele trei spitale regionale – Iaşi, Craiova şi Cluj – se vor finaliza din fonduri europene etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează conform datelor furnizate de Banca Europeană de Investiţii 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua, până la concurenţa sumei medii de 450 de milioane de euro, se va merge pe construcţie şi dotare, 450 de milioane de euro medie per spital”, a mai declarat deputatul PSD de Vâlcea, Vasile Cocoș.