Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 17 iulie 2014

• Bombiţele săptămânii • Dr. Ponta a reuşit o chestie şi mai tare decât toţi şi, cu siguranţă, va lua premiul Nobel pentru inginerie genetică • Ne-am păstrat cu dârzenie însuşirile strămoşeşti descrise de Herodot • Mircea Diaconu a devenit un jucător important, al patrulea experiment reuşit al poveştii „victimă a sistemului băsist” • Suntem blestemaţi să nu uităm trecutul apropiat

• Bombiţele săptămânii: • Ioana Petrescu spune că a intrat la Harvard pe locurile pentru romi. • De fapt, a terminat Universitatea Hanvard 2000 din Găeşti. • După ce au văzut înregistrarea cu Ioana Petrescu la Cotroceni, sute de studenţi de la Harvard s-au transferat la Spiru Haret: „Per total taxele sunt mai mari, dar măcar înveţi ceva, nu ca Ioana Petrescu”. • Asta explică totul! Conducătorul de Doctorat al Ioanei Petrescu la Harvard a fost Victor Ponta. • Ioana Petrescu va fi primul ministru din lume care va pune impozit pe IQ. Nu ştie ce-i ăla, dar a auzit că mulţi au… atunci de ce n-ar avea şi statul? • Şi-a făcut şi poze ca să elimine orice îndoială că a fost la Harvard. În studioul de alături, Nicuşor Constantinescu elimină orice îndoială că e în spital. • Lucrarea ei de doctorat se numeşte „Tendinţe în manichiura pisicilor birmaneze şi trenduri de fashion la bichoni maltezi”. • Băsescu n-a fost foarte dur cu ea, chiar dacă a văzut ce pregătire slabă are: „Eu o am pe Eba, înţeleg cum e să ai în familie o persoană cu probleme cognitive”. • A fost colegă de bancă cu Dan Şova şi copia de la el. • Momentul ei de glorie la Harvard a fost când a devenit mascota echipei de baschet a Universităţii. • Când era mică îşi petrecea vacanţele la bunici, la Olteniţa: „Bunicul Nelu şi buna Nina mă învăţau cum să devin un proletar destoinic şi îmi spuneau basmul cu Lenin cel voinic şi redistribuţia merelor de aur”. • Se laudă că a învăţat de la Gigi Becali cum se rezolvă lucrurile „pe partea economică”. • Când ai trecut lucrarea „Mărimea contează: Antreprenori şi Instituţii” la studii ştiinţifice, la ce să te aştepţi?

• Dr. Ponta a reuşit o chestie şi mai tare decât toţi şi, cu siguranţă, va lua premiul Nobel pentru inginerie genetică. Sub înaltul patronaj al domniei sale, Prim Ministrul României, la Institutul de Inginerie şi Cercetări Genetice Intact S.A (dom’) profesor doctor Voiculescu a reuşit să micşoreze creieraşele la 7,4 milioane de români până la un nivel absolut neglijabil, păstrând capacităţile motoare ale subiecţilor, astfel încât aceştia, deşi nu mai gândesc, pot merge, mânca, defeca şi vota. Mă gândesc că pe undeva Băsescu l-a salvat pe Ponta de multe ori, nedifuzând şedinţele între ei doi. Dacă făcea asta de acum 2 ani, Ponta era deja amintire până acum. E un pic prea târziu, între timp Antena 3 a spălat mai mult de 40% din creierele din România.

• Ne-am păstrat cu dârzenie însuşirile strămoşeşti descrise de Herodot. De aceea noi suntem condamnaţi să stăm la coada lumii şi să fim de râsul ei. „După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrânt. Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi. La ei, la traci, trândăvia este un lucru ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă”.

• Doctoratul la o universitate de renume (Harvard, Stanford, …) nu garantează că absolventul are şi o pregătire intelectuală solidă. Bazele viitorului intelectual se pun în gimnaziu şi în liceu; diploma de doctor, oricât de lungă şi lată ar fi, nu poate acoperi lipsuri educaţionale (şi comportamentale!) de bază. Când te afişezi cu un discurs de tip aspirant bacalaureat la Liceul Metaloglobus, nu mai ai nici o scuză. Ar promova Ioana Petrescu „bac”-ul în forma lui actuală? Studiile sub „conducerea ştiinţifică a unui mare economist” pot garanta patalamaua, dar mult mai greu calitatea.

• Nu necunoaşterea termenilor din limbajul economic de la Bruxelles l-a blocat pe premier la consultările de luni de la Cotroceni pus în faţa acronimului MTO (prescurtare de la The medium-term budgetary objective, n.red.), ci pronunţia preşedintelui. Aşa şi-a explicat Victor Ponta astăzi public mimica şi replica rapidă „Poftim?” la remarca preşedintelui Traian Băsescu „Avem şi MTO-ul”. „MTO-ul. Mai înseamnă vreo şase miliarde. Cinci la şase miliarde”, a completat Băsescu. În faţa ziariştilor care i-au semnalat că de Băsescu l-a băgat puţin „în ceaţă”, Ponta a arătat astăzi, în replică, spre accentul preşedintelui atunci când vorbeşte în engleză. „Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de România prin Tratatul pe care Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor României, însă limba engleză a domniei sale mă duce întotdeauna în confuzie, recunosc. Poate nu ştiu eu destul de bine engleză sau poate are dânsul un accent special”, a replicat Ponta. Explicaţia premierului a fost urmată însă de o probă a cunoştinţelor sale pe care i-au propus-o jurnaliştii după festivitatea de absolvire de la Academia de Poliţie la care a participat. Astfel, întrebat dacă poate defini MTO-ul, Victor Ponta a răspuns, plecând, că poate să pună exact care sunt obligaţiile României în baza Tratatului de Stabilitate şi Creştere Economică.

• Mircea Diaconu a devenit un jucător important, al patrulea experiment reuşit al poveştii „victimă a sistemului băsist”, după Oprescu, Becali şi Arafat. El e marele pariu câştigat de Antena 3 împotriva tuturor, chiar şi împotriva lui Ponta. Este dovada că sistemul politic nu e soluţia. Udrea, Predoiu, MRU, Diaconescu şi Antonescu au ieşit din cursa prezidenţială. Rămân Iohannis şi Macovei. Macovei devine o opţiune serioasă pentru prezidenţiale.

• Suntem blestemaţi să nu uităm trecutul apropiat. Crin Antonescu, 10 februarie 2010, Congresul PNL: „Din punct de vedere strategic, trebuie spus foarte clar: ori noi, ori ei. Adrian Năstase, în 2003, a vrut să desfiinţeze PD pe cale administrativă, folosind uneltele puterii. Şi am protestat atunci pentru că nu era democratic. Eu doresc să desfiinţez PD pe cale politică şi democratică, nu administrativă. Ţara asta trebuie să rămână cu două partide mari, unul de dreapta, PNL, al doilea partid de stânga, care e probabil PSD, nu mă interesează, dar pe dreapta asta e strategia, pe asta o propun, pe asta o asum”. Alianţele nu contează la prezidenţiale. Unificarea dreptei salvează doar scaune.