Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 14 decembrie 2015

• Întreaga comunitate a localităţii Ioneşti, unde primar este celebrul Constantin Neagoe, priveşte consternată cum șeful administrației locale comite abuzuri peste abuzuri şi nimeni nu are curaj să-l tragă la răspundere. Ei toţi s-au aşteptat ca rezultatul controlului anual făcut de Curtea de Conturi a României – filiala Vâlcea să fie publicat şi să se dispună măsurile necesare. Dar nu s-a întâmplat așa, pentru că, spun consilierii locali, la întocmirea actului final, primarul şi-a adus un avocat pentru intimidarea celor doi inspectori și intimidarea a avut loc. Cunoscând profesionalismul celor de la Curtea de Conturi dar şi curajul lor, nu credem că frica este aceea care a impus tăcerea şi temporizarea măsurilor. Nu ştim ce sau cine se află în spatele lui Neagoe, dar sigur este cineva. Scapă mereu basma curată! Îndrăznim să mai dăm un test oficialilor vâlceni, instituţiilor statului puse să vegheze la respectarea legii şi îi întrebăm pe cei de la ITRSV – Vâlcea, dacă suprafaţa de teren pe care şi-a construit primarul cabana de vacanţă în pădure a fost scos din circuitul silvic şi dacă factorii responsabili ai județului au verificat existenţa autorizaţiei de construire în perimetrul silvic. Acum să vedem ce ne răspunde conducerea ITRSV…

• Corina Creţu la Bruxelles, comisarul european desemnat de România: a lipsit de la un sfert din şedinţele săptămânale ale Comisiei Europene, fuma în birou (deşi e complet interzis), îşi folosea angajaţii pe post de slugi, s-a dus în insula Reunion în delegaţie oficială şi a rămas acolo zece zile, în vacanţă cu soţul. Dimineaţa nu prea muncea… Luni, joi şi vineri, mai rar pe la slujbă. Opt din cei 19 angajaţi de la biroul ei au plecat, după 12 luni. Ne facem de râs. Realizați că madame Corina Crețu are un salariu de peste 13.000 de euro pe lună, are 18 angajați la cabinet (pe care pur și simplu îi folosește ca pe slugi, să îi țină casa) și gestionează 350 de miliarde de euro? Orice companie privată o dădea azi afară. Azi. Nu mai discutăm că nu prindea așa post. Dar Comisia Europeană ce va face? Va băga frumos scandalul sub preș. Tanti va rămâne călare pe un buget de 350 de miliarde, banii contribuabililor. Are și David Cameron dreptate: e nevoie urgentă de reformă, iar birocrații de la Bruxelles trebuie să răspundă efectiv în fața celor care-i plătesc. P.S: Si neam prost. La salariul ei, s-a dus în vacanță în Reunion, cu soțul, tot pe banii UE, a plătit doar un supliment de concediu din buzunar.

• Ne distrează ideea unor râmniceni de-ai noştri care şi-au făcut partide şi aşteaptă să fie înregistrate. Unul se numeşte „Partidul Vâlcenilor” şi altul „Vâlcea Turistică”. Apreciem ideea şi patriotismul local al autorilor, dar ne întrebăm de unde i-au voturi candidaţii acestor partide în Vâlcea? La”locale”, mai treacă meargă, se vor găsi o mână de electori ca să le dea votul, dar la „generale” votează cineva din Moldova, Ardeal, Regat sau din Oltenia candidaţii Olteniei de sub munte? La anul viitor, nu se vor găsi prea mulţi electori să voteze partide consacrate, darămite aceste partide locale… Să aşteptăm, să vedem şi să ne distrăm! Jocurile sunt făcute…

• Dorinţa tuturor vâlcenilor este ca de data asta CNADNR să-şi întoarcă faţa și spre judeţul nostru, aprobându-se punerea în operă a „variantei verzi” (adică pe lângă municipiul Rm.Vâlcea) a autostradei Piteşti-Sibiu. Vâlcenii au dorinţă dar nu au… putinţă. Cu o floare nu se adoptă varianta dorită de noi toţi. Floarea este deputatul Cristian Buican care se zbate ca peştele pe urcat pentru realizarea… fericirii noastre. Ceilalţi parlamentari vâlceni au băgat capul la cutie şi se fac că plouă. Nu-i interesează. Dar ce-i interesează, întrebăm noi? Salariile mărite, pensiile pantagruelice sau viitorul sub arşiţa Orientului? Aşa ne-a cântat nouă cucul, să vrem şi să nu putem iar grangurii ajunşi în vârful palmierilor să procedeze precum porumbeii, să se găinăţeze pe noi. Veţi vedea că iar va trece norocul pe lângă capitala noastră de judeţ şi, politicienii care ne sfidează, se vor uita în ochii noştri, ca nişte nevinovaţi. Lor să le fie bine. Ruşine!

• Nu conteneşte să mă uimească talentul miliţienilor de a strânge ban pe ban şi de a-şi construi case peste case, başca maşinile. De exemplu, doctor Tobă: are vreo cinci terenuri – în Ilfov, toate – un apartament în Bucureşti şi două case, din care una are suprafaţa declarată de peste 250 mp. Plus două maşini frumuşele (un 4X4 Nissan X Trail). El, bugetar de o viaţă, soţia inginer la o bancă, dar nu cu cine ştie ce salariu fabulos. Precis mănâncă covrigi, iar iarna fac frigul în casa aia mare. Sărăcuţii.

• Cam câte declaraţii în care se cerea suspendarea şefului statului aveam până la ora asta, dacă Băsescu se puca să îl plimbe prin Bucureşti pe candidatul partidului său la Primăria Capitalei, ca să-i facă ceva campanie? Măcar o emisiune Sinteza Zilei dedicată, cu toată floarea, de la Ciuvică la Abraham. Nu vreau să am gura spurcată, dar o candidatură a excepționalului Bușoi, susținută inteligent de Iohannis și Hellvig, ar putea avea ca rezultat final ca madame Firea să ajungă primar la București. În timp ce turma de oi de pe dreapta o va lua în toate direcțiile și-și va răspândi voturile, stânga va avea un unic candidat. Care va câștiga cu majoritatea simplă – și asta tot pentru că PNL și Iohannis au înghițit fără batistă propunerea PSD ca primarii să fie aleși dintr-un singur tur.

• Site-ul Pressone dezvăluie, sub semnătura Emiliei Șercan, că 250 de pagini din cele 390 ale tezei de doctorat a proaspătului ministru de Interne, Petre Tobă, „sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice”. Emilia Șercan e o autoritate în materie de descoperire a plagiatelor. Un prim pas către prăbușirea lui Gabriel Oprea din gloria din timpul verii a fost dezvăluirea Emiliei Șercan că lucrarea de doctorat a Generalului era suspectă de plagiat.

Spre deosebire de cazurile Victor Ponta și Gabriel Oprea, presa românească de ofițeri acoperiți și publicații sub acoperire ale Serviciilor Secrete a făcut ciocul mic în cazul Petre Tobă. Nu de alta, dar Petre Tobă era plagiatorul nostru!