Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Re… nașterea turismului vâlcean III

Reluăm așadar scurta trecere în revistă a situației actuale a  turismului din județul nostru, în fapt cea mai importantă, dar nefolosită integral, resursă a Vâlcii. După Vidra, Voineasa, Govora și Călimănești e normal să discutăm și despre Olănești. Având ape terapeutice vestite datorită recuperării uneori miraculoase a bolnavilor alergici și a celor cu afecțiuni renale, Olăneștiul n-a avansat nici el atât cât ar fi fost normal. E adevărat că s-au construit destule pensiuni și hoteluri mici (cele mai multe dintre ele fără o competentă analiză arhitectural-urbanistică) dar petrecerea timpului liber rămas după orele de tratament și exploatarea inteligentă a așezării geografice de excepție sunt, ca și la celelalte stațiuni, subiecte de care nu se preocupă nimeni din păcate. La scurt timp de la darea în folosință a SPA-ului din parc, acesta este deja „în opinia mea „depă șit și fizic și moral de parcă fondurile europene n-ar trebui gospodărite atent. De asemenea, nu șitiu să se fi rezolvat în vreun fel atât de controversata problemă a taxării consumului de ape minerale, de și trebuie să recunosc faptul că un control medical care să avizeze acest consum nu poate fi ignorat. Poate că se va găsi o cale de mijloc.

Am văzut vara trecută cum arăta Slănicul de Prahova și m-a apucat jalea gândindu-mă la omologa așezare vâlceană a  Ocnelor Mari. Sigur că exploatarea lipsită de rațiune a sării și semieșecul prăbu șirii controlate sunt motive de fond ale decăderii acestei stațiuni atât de căutată în perioadele trecute. Dar halul în care sunt menținute cele două șitranduri, incertitudinea care plutește asupra zonelor stabile sau periculoase face ca Ocnele Mari să fie ocolită de turiști din ce în ce mai mult. Câteva amenajări din jurul prăbu șirilor de teren ar putea transforma dezastrul ecologic într-o curiozitate turistică unică de mare atractivitate dacă aspectul general al orașului ar suferi o schimbare mai profundă. Primarul actual pare destul de bine intenționat și încearcă soluții de ie șire din criza profundă în care se află, stațiunea însă fără ajutor finaciar european, național sau județean lucrurile nu se pot îndrepta. Trebuie remarcată amenajarea multifuncțională a salinei principale dar cu o floare nu se face primăvară.

Ei, am făcut ce-am făcut și am ajuns în sfârșit la Râmnicu Vâlcea, metropola județului nostru. De ce ar fi atra și turiștii la Râmnic? Păi din cauza așezării lui central-geografice de unde poți ajunge lesne fie la Sibiu, fie la Craiova, ba chiar la București. Ar mai fi clima destul de blândă, vecinătatea cu cele mai importante stațiuni balneoclimatice din țară, apropierea de masive montane interesante cum ar fi Cozia, Lotrului, Parâng etc. Poți vizita cele 7 interesante monumente istorice de cult din oraș precum și mânăstiri vestite aflate la distanțe rezonabile: Dintr-un lemn, Govora, Bistrița, Hurez, Arnota, Frăsinei, Turnu, Stănișoara și încă multe altele. Pinacoteca de la Muzeul de artă nu e de lepădat, idem teatrele vâlcene, Filarmonica, bazele de agrement au dotări de excepție etc. etc. Așadar, fără a fi cea mai grozavă localitate turistică din țară (vedeți că am început să mă tem că voi fi iară și catalogat drept „bolnav de febra vâlceană”), Râmnicul are cu ce se lăuda din belșug. În concluzie, atracția turistică pe care o exercită sau o poate exercita Râmnicul merită atenția forurilor administrative? Oricât de cârcotaș ai fi nu poți răspunde decât DA! Dar această atenție presupune preocupare, cheltuieli, promovare și crearea unei atmosfere propice unei asemenea activități. Nu e suficient să declari electoral că ai înființat un centru de informare turistică. E nevoie stringentă de o piață publică unde poți găsi birouri de informații, ghiduri turistice concepute de specialiști, ghizi șicoliți, o mulțime de magazine artizanale, shuttle-buss sau mini-car pentru vizitarea operativă a punctelor de interes și multe, multe alte dotări. Poate că ar trebui chiar un Master Plan pentru întreaga zonă. Sau de o consultare publică foarte largă. În fine trebuie inițiat ceva și asta cât mai curând, altfel… vom asista în continuare neputincio și la falimentul unor industrii fără să încercăm să punem nimic în loc!

N.B.: Mii de scuze pentru lipsa cam îndelungată din paginile ziarului. Promit să nu mai fac!