Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Virusomania tâmpește România

Știrile care vin din China sunt tot mai alarmante în ceea ce privește noul virus gripal descoperit acolo. Însă, în România, în loc să tratăm, la nivel public și informațional, această situație cu responsabilitate și discernământ, se titrează cât mai senzațional cu putință astfel încât să producă panică în rândul populației. ”Suntem ameninţaţi de un nou virus ucigaş?” ”Există riscul unei noi pandemii?” ”ALERTĂ MAXIMĂ! trei orașe din China au fost evacuate” și aș mai putea continua așa la nesfârșit.
Pentru România riscurile sunt infinit mai mici pentru că nu avem zboruri directe spre China. Deocamdată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor în provincia Hubei din China, însă cei care totuşi ajung acolo şi au probleme pot suna la Ambasadă, respectiv la Consulatul României din Hong Kong şi Shanghai. Noua ameninţare face parte din familia de virusuri care au provocat Sindromul Acut Respirator Sever şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu, care au ucis peste 1.400 de persoane.
Mare dreptate mai are și doctorul Streinu Cercel când spune că ”nu știu cum se face că de fiecare dată se sperie de gripă când vine sezonul de gripă. Rugămintea mea e să se sperie prin luna martie-aprilie în așa fel să facă demersurile pentru ca în toamnă să aibă vaccin”. Da! Chiar așa, ce-ar fi să ne speriem prin aprilie, să ne vaccinăm, iar când vine iarna să nu mai intrăm în panică?
De asemenea, Streinu Cercel mai arată că trendul acesta al „testelor antigripale” nu este chiar tocmai cel mai potrivit în astfel de situații, în condițiile în care o persoană chiar poartă un virus gripal. Explicația? Cei care se duc la spital să facă teste pentru a vedea dacă suferă sau nu de gripă, nu fac decât să răspândească viroza sau chiar gripa, în eventualitatea în care aceasta există deja în organismul lor.
Revenind la ceea ce se întâmplă în China, trebuie să ținem cont de sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății, care, deși nu a recomandat restricţii de călătorie, a recomandat vigilență pe toate aeroporturile lumii. Așadar, cuvântul este VIGILENȚĂ, nu PANICĂ!
Așa că înainte să închidem aeroporturile, să ne baricadăm în casă sau mai știu eu ce le-o mai da unora prin cap, ar trebui în primul rând să ne vaccinăm, să ascultăm de sfaturile unor oameni avizați, care chiar știu despre ce vorbesc.