Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tristă țară: Alegem între Dăncilă și Iohannis, iar polițiștii iau bătaie de la infractori cu pistoalele în mână

Tristă țară! Trăim în România în care trebuie să alegem între Dăncilă și Iohannis. Dezbaterile de la distanță ale celor doi candidați ne-au arătat că la capitolul democrație am involuat vizibil, în ultimii 5 ani. Pe de o parte, am avut o Viorica Dăncilă la Parlament, care, timp de două ore și jumătate a fost supusă tirului întrebărilor jurnaliștilor. A spus și tâmpenii, însă marți seara Vasilica a fost în forma ei maximă. Ea s-a adresat propriului electorat și a punctat! Toate mesajele transmise de candidatul Dăncilă au fost îndreptate către oamenii de stânga din țara asta. Nu vreau să încep să fac catalogări ori să pun etichete, nu acesta este rolul jurnalistului. Rolul celui care face presă este să pună întrebări LIBER și să observe. Nu să facă pe lupul moralist, să-și dea ochii peste cap sau să lege cu lanțuri pentru susținerea unei idei sau a unui principiu.
Și pentru că am ajuns aici, aș vrea să-mi exprim părerea și despre dezbaterea domnului Klaus Iohannis. Control total! Dezbaterea s-a desfășurat conform unui scenariu prestabilit și nimeni nu a ieșit din cadru. Marii jurnaliști ai vieții, cei care au avut privilegiul de a se afla pe lista vieții, au picat la acest examen.
În schimb, KLaus Iohannis a punctat ca un adevărat învingător. A avut răspunsurile la el, a moderat întâlnirea, cu grație și umor, aș putea spune, pe alocuri. La fel, domnul Iohannis s-a adresat propriului electorat și a avut mesaje ferme către susținătorii USR, PMP și ALDE. Pe tot parcursul dezbaterii, Iohannis s-a purtat ca un învingător. Știe că nu are contracandidat, știe că victoria sa este incontestabilă pentru că Viorica e prea slabă și că forța PSD-ului nu mai e ce era pe vrea lui Năstase și a lui Ponta, care, amândoi au pierdut în turul II în fața candidatului dreptei, Traian Băsescu.
Trăim în țara în care polițiștii iau bătaie cu pistoalele din dotare asupra lor. Zilele trecute, doi polițiști din Vâlcea au fost agresați sever de un clan de rromi din Călina, Prundeni. Detalii revoltătoare ies la iveală din scandalul anului care zguduie din temelii Ministerul de Interne, un colos care este nereformat de 30 de ani.
Sunt curioasă dacă vom auzi măcar vreun cuvințel despre acest caz, calificat de specialiști drept cel mai grav incident cu polițiști petrecut vreodată, din gura celor doi candidați la președinție. Fuga de răspundere, de dezbatere, fuga de asumare iată unde ne-a adus. Trăim în țara în care oamenii care trebuie să facă legea sunt bătuți, înjurați, scuipați, câteodată și uciși. Păi dacă polițiștii au parte de un asemenea tratament din partea infractorilor, ce să mai vorbim despre oamenii de rând? Cine ne mai apără pe noi, cei care plătim taxe și impozite în țara asta, în condițiile în care polițiștii se tem să intervină de teama represaliilor la care sunt supuși de forurile superioare?
De ce credeți că cei doi polițiști din Vâlcea au tras 9 focuri de armă în aer? Polițiștilor le-a fost teamă să tragă cu arma în cei pe care-i urmăreau și au tras în sus. Tot așa procedează aproape toți polițiștii care, la un moment dat, sunt nevoiți să apeleze la armă. De ce? Pentru că știu din experiențele colegilor lor că riscă să fie târâți în anchete, acuzați de te miri ce și atunci preferă să se pună în pericol. Așa cum au făcut-o și cei doi tineri polițiști din Vâlcea.
Una din provocările noului ministru de interne ar fi întărirea autorității polițistului în fața infractorului. Acum lipsa de autoritate a oamenilor legii iată că poate conduce chiar la tragedii. Niciun mare ștab, care s-a perindat pe la conducerea Ministerului de Interne, nu a încercat să întărească poziția polițiștului, drepturile infractorilor fiind, astfel, mai presus decât cele ale cetățenilor care respectă legea, dar mai ales, mai presus decât ale polițiștilor.