Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VICTORIE pentru avocatul Fieroiu: Fostul șef al RAR, Crăpătureanu, ACHITAT în dosarul cu fiul fostului ministru al Muncii Mariana Campeanu

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv marți, 19 februarie în dosarul fostului șef al RAR, vâlceanul Ovidiu Crăpătureanu și al fiului ministru al Muncii Mariana Campeanu, Flavius Cristian Campeanu, achitându-i pe cei doi de toate acuzațiile aduse de DNA. Ovidiu Crăpătureanu a fost reprezentat în instanță de avocatul Octavian Fieroiu, iar Flavius Câmpeanu de fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica.
Iată soluția magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție din data de 19 februarie 2019:
Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Câmpeanu Flavius Cristian împotriva deciziei penale nr. 491/A din data de 10 aprilie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II – a penală şi, în baza art. 443 alin. (1) Cod procedură penală ?i extinde efectele cu privire la inculpatul Crăpătureanu Ovidiu. Casează, în parte, decizia recurată ?i, rejudecând:
I. În baza art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. a) Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Crăpătureanu Ovidiu pentru infracţiunea de delapidare prevăzută de art. 295 Cod penal cu aplicarea art. 309 Cod penal ?i art. 5 Cod penal.
II. În baza art. 448 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Câmpeanu Flavius pentru complicitate la infracţiunea de delapidare, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 295 Cod penal cu aplicarea art. 309 Cod penal ?i art. 5 Cod penal. În baza art. 25 alin. (5) Cod procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Regia Autonomă – Registrul Auto Român. În baza art. 397 alin. (5) Cod procedură penală, menţine sechestrul asigurător instituit în cursul urmăririi penale prin Ordonanţele nr. 426/P/2011 din data de 17 mai 2013, asupra bunurilor apar?inând inculpaţilor Crăpătureanu Ovidiu şi Câmpeanu Flavius până la concuren?a sumei de 876.610 Euro (echivalentul în lei a acestei sume). Această măsură încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale recurate.
Dispune desfiinţarea formelor de executare emise în baza deciziei penale mai sus- menţionată. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurentul inculpat Câmpeanu Flavius şi pentru intimatul inculpat Crăpătureanu Ovidiu, până la prezentarea avocaţilor aleşi, în cuantum de câte 65 lei, rămâne în sarcina statului ?i se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 februarie 2019. OPINIE SEPARATĂ În sensul respingerii ca nefondat a recursului în casaţie şi obligării recurentului la cheltuieli judiciare către stat.

Prejudiciu de 1 milion de euro

Amintim că directorul Agenţiei Teritoriale ARR Vâlcea, Ovidiu Crăpătureanu, fost director general al Registrului Auto Român (R.A.R.), şi Flavius Cristian Câmpeanu, director tehnic în cadrul acestei instituţii, fiul ministrului muncii, Mariana Câmpeanu, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, respectiv complicitate la această infracţiune. Ei sunt acuzaţi că au prejudiciat statul român cu un milion de euro, prin vânzarea unui teren pentru construirea unui poligon

Schimbare de încadrare la Curtea de Apel București

Ovidiu Crapatureanu, fost director general al RAR și Flavius Cristian Campeanu, fost director tehnic în cadrul Registrului Auto Roman (RAR), au fost condamnați la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave, in dosarul legat de cumpararea unui teren supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.
Decizia a fost data de Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce initial Judecatoria Sectorului 1 îi condamnase pe cei doi la cinci ani și jumătate de inchisoare. Curtea de Apel Bucuresti a decis schimbarea incadrarii infractiunii de care era acuzat acesta, din abuz in serviciu in delapidare.
Curtea de Apel Bucuresti a mentinut prevederile Judecatoriei Sectorului 1 potrivit carora cei doi trebuie sa plateasca 876.610 de euro, reprezentand prejudiciul produs partii civile Regia Autonoma – Registrul Auto Roman.

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, in perioada 3 iunie – 16 septembrie 2008, Crapatureanu si Campeanu, sub pretextul construirii unui poligon de incercari autovehicule, au facut demersuri pentru achizitionarea unui teren de 536.140 metri patrati, situat in extravilanul comunei Roata de Jos, judetul Giurgiu, la un pret cu mult mai mare decat valoarea sa de piata, cauzand RAR un prejudiciu in cuantum de 1.076.509 de euro, reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie (1.179.508 de euro) si valoarea de piata a terenului (102.999 de euro) la data cumpararii.
Terenul a fost achizitionat prin incalcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vanzare bunuri imobile, la un pret de 2,2 euro/m2, in conditiile in care vanzatorul terenului anuntase public, prin mijloace de informare in masa, o oferta de vanzare a terenului la pretul de 0,75 euro/m2.
De asemenea, memoriul tehnic de realizare a poligonului, semnat de Flavius Campeanu, in calitate de director tehnic al RAR, „a fost intocmit nedocumentat si nerealist, atat din punct de vedere al costurilor de amenajare cat si al dimensiunilor.
Astfel, configuratia terenului pentru construirea poligonului a fost modificata de mai multe ori pentru ca, in final, sa corespunda cu suprafata de teren oferita spre vanzare”, se arata intr-un comunicat al DNA.
Procurorii sustin ca terenul a fost cumparat prin incalcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vanzare bunuri imobile, la un pret de 2,2 euro metrul patrat, in conditiile in care vanzatorul terenului anuntase public, prin mijloace de informare in masa, o oferta de vanzare a terenului la pretul de 0,75 euro metrul patrat.