Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Condamnat definitiv, Tudor Pendiuc și-a dat demisia din poziția de consilier onorifc al primarului Gutău

Fostul primar al Piteştiului timp de 22 de ani, Tudor Pendiuc, condamnat definitiv, zilele trecute, la doi ani cu suspendare pentru o asfaltare ilegală, şi-a dat demisia din funcţia de consilier personal al primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Tudor Pendiuc a primit o condamnare cu suspendare de doi ani în dosarul asfaltării unei străzi către casa fostei sale secretare, Carmen Lis. Aceeași pedeapsă a primit-o și Mircea Braniște, șeful ADP Pitești. Prin sentința definitivă a Curții de Apel Pitești, Pendiuc spune adio unei noi candidaturi pentru o funcție în administrația publică. Asta deși mulți îl vedeau deja câștigător în bătălia din 2020 pentru Primăria Pitești.

MIRCIA GUTĂU: Pedeapsa primită de domnul Tudor Pendiuc este mult disproporţionată faţă de faptele astfel sancţionate

Prin intermediul unui comunicat de presă, primarul Mircia Gutău a anunțat că Tudor Pendiuc și-a dat demisia din poziția de consilier al primarului:
”Încep prin a anunţa că domnul Tudor Pendiuc şi-a dat demisia din poziţia de consilier al primarului: în contextul actual, chiar dacă nu există o interdicţie privind exercitarea unor astfel de atribuţii, domnia sa a luat această decizie din dorinţa de a nu aduce prejudicii de imagine Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea.

Consider – atât din perspectiva de edil-şef, cât şi din punctul de vedere al unui simplu cetăţean – că pedeapsa primită de domnul Tudor Pendiuc este mult disproporţionată faţă de faptele astfel sancţionate: domnul Pendiuc nu şi-a făcut decât datoria ca primar şi a intervenit în modernizarea unei zone care avea urgentă nevoie de investiţii. Dar sentinţa trebuie respectată şi, drept urmare, am acceptat demisia dlui Pendiuc din funcţia de consilier personal al primarului municipiului.

Nu însă înainte de a-i mulţumi public pentru eforturile depuse de domnia sa de când a fost numit în această funcţie şi până în prezent. Domnul Tudor Pendiuc a fost motorul unor iniţiative complexe, care au implicat deopotrivă trudă şi inteligenţă, muncă de birou, dar şi nenumărate drumuri făcute la ministere şi agenţii ale statului. Proiectul transferului celor 24 de hectare ale fostei unităţi militare de la Vlădeşti în patrimoniul municipiului este acum aproape de finalizare datorită domnului Pendiuc. Tot domniei sale i se datorează, în bună măsură, şi obţinerea unei importante finanţări de la Ministerul Culturii pentru evenimentele culturale desfăşurate anul trecut în municipiu sub genericul Centenarului Marii Uniri. Iar lista poate continua cu multe alte reuşite, în obţinerea cărora competenţa domniei sale a fost un factor determinant. Sunt convins că domnul Tudor Pendiuc are în faţă un viitor profesional deosebit şi că orice firmă va fi norocoasă să îl aibă drept consultant. Eu îi urez mult succes în tot ceea ce va alege să facă pe mai departe!”, arată primarul Mircia Gutău.

Interceptat din greșeală de DNA

Fostul primar al Piteştiului timp de 22 de ani, Tudor Pendiuc a fost interceptat „din greşeală“ de procurori atunci când discuta cu Carmen Lis, secretara sa, despre faptul că a asfaltat, pe banii statului, drumul prin pădure care ducea la casa ei. Anchetatorii îl interceptau pe primarul acuzat de corupţie într-un alt dosar în care, în noiembrie 2014, a şi fost reţinut. Practic, porţiunea de teren pe care s-a asfaltat drumul nu făcea parte din domeniul public al Piteştiului.
Interceptarile sunt din luna septembrie 2014, iar in noiembrie 2014, procurorii DNA l-au retinut pe Pendiuc pentru luare de mita si abuz in serviciu in dosarul „Publitrans”.
Cand s-a dat drumul la asfaltarea drumului, primarul i-a cerut sefului ADP sa trimita special la fata locului un om care sa verifice stadiul de intarire a asfaltului turnat: „Ia ziceti-mi si mie: pan’ la ce ora trebuie tinut…blocat drumu’ ala?”.
„Au terminat, inteleg a… pana pe la ora cinci, au terminat… Macar vreo doua ore. Pa la sapte, asa…”, era prompt Braniste.
Pendiuc discuta si cu prietena si subordonata sa, Elena Carmen Lis, beneficiara acestui drum. Tanara era suparata, „sunt nervoasa de nici nu va puteti imagina”, pentru ca unul dintre vecini era nemultumit de calitatea lucrarii: „E… doamna Carmen, ca la romani. Se putea mai bine, da’ de! Asa… e la romani”, i-ar fi reprosat femeii un vecin care stia pentru cine a fost asfaltat drumul.
Aceasta nu s-a putut abtine si i-a aruncat carcotasului: „Pai, domne, dumneata stii ca aici am facut treaba asta si c-aici era… aici este privat si ca trebuia sa platim din buzunar ca sa facem treaba asta? Si io’: E gratis ca sa nu mai inoti in pamant, prin pamant si… si spui ca era loc de mai bine?. Na! Prostii! Prostii baltii! (…) Da, ma, iubitu’, ma. Da, ma, iubitu’ si daca nu m-a enervat asta, ma, iubitu’, ma. Ma iubitu’, cum poti fi atat de bou? Acum nu schimb eu oamenii, ca nu asta mi-am propus, sa m-apuc sa-l educ”, i se plangea Carmen Lis primarului Pendiuc.

„Lasa-i dracu’, nu te mai enerva”

„Eu i-am spus doar: Bai, domnu… dumneata stii cine, ca… cine a facut asta? Domne, io’ am facut treaba asta. Si asta… este facuta… moca (gratis in argou – n.r.) . Moca, daca stii ce e aia, moca. Pai cum, mai, cum poti dumneata sa spui cand a… ca nu este bine facut cand dumneata inoti prin pamant, pana intri a… pa treptele casei?”, povestea furioasa femeia.
„Iubarita, lasa-i dracu’ nu te mai enerva, fir-ar ai dracu’ de prosti, ca nu merita sa te enervezi. Asta e… un pacate amarate ca daca… statea dracu’, avea cizme pe acolo, n-avea pantofi. Da-i dracu’. Iubire, nu te s… Da-i dracu’… Ce-or zice, or zice. Bine ca e facut acolo, bine ca s-a rezolvat. Acuma… mai vedem si cu partea ailalta si gata… cu intrarea cu… (neinteligibil) „, era impaciuitor Pendiuc.