Acasă Justiție ADRIAN SEVERIN: DNA violează dreptul românilor de a alege liber

ADRIAN SEVERIN: DNA violează dreptul românilor de a alege liber

Percheziţiile procurorilor DNA, care au descins vineri la mai multe adrese din Capitală, inclusiv la sediul PDS, din partea căruia candidează Marian Vanghelie, sunt catalogate de Adrian Severin drept o violare a dreptului românilor de a alege liber.

Percheziţiile au vizat verificarea listelor de semnături pentru susţinerea candidaturii lui marian Vanghelie pentru primăria sectorului 5, existând suspiciuni rezonabile, în opinia anchetatorilor, că Vanghelie a fost ajutat de oameni din primărie, foştii lui subalterni, să le strângă.

„DNA violează dreptul românilor de a alege liber. DNA încearcă să explice motivul descinderilor de ieri, 6 mai 2016, la mai multe adrese, printre care și sediul de campanie al Partidului Dreptății Sociale (PDS). Ni se spune, astfel, că ar exista suspiciunea folosirii unor “informații nedestinate publicității” în scopul întocmirii listelor de semnături atestând sprijinirea depunerilor unor candidaturi, printre care vizată este cea a domnului Marian Vanghelie (candidat la funcția de primar al Sectorului 5 – București). Şefii DNA au bănuit că, pentru a ști de unde să pornească la strângerea semnăturilor, unii funcționari de la primării (principala vizată fiind cea a Sectorului 5, unde primar fusese dl Vanghelie), suspecți a fi și militanți ai PDS, au luat adrese de pe listele cu cetățenii care beneficiază de diverse ajutoare sociale, s-au dus la adresele indicate acolo și le-au solicitat acestora să susțină înscrierea pe listele de candidați la alegerile locale a unor membrii ai amintitului partid. Persoanele solicitate sunt, deci, reale, semnăturile lor sunt autentice iar solicitarea de semnături din ușă în ușă este legală. Aceasta au confirmat prin hotărâri definitive – ignorate acum de DNA – instanțele judecătorești.

Ce ar fi atunci ilegal? Ilegal ar fi faptul că ușile la care s-a bătut au fost luate din informațiile primăriei care nu aveau caracter public. Cine a furnizat acele date? Cum dl Vanghelie este suspendat din funcția de primar și nu mai avea acces la ele, vizați sunt funcționarii primăriei, fără a se ști care anume. Există vreun indiciu că lucrurile așa au stat? Nu. Există doar bănuiala procurorilor că așa s-ar fi putut să se întâmple. Este o asemenea suspiciune rezonabilă? Pentru cei care îi împart pe oameni în infractori deja prinși și infractori neprinși încă, este. Poate fi, însă, o asemenea suspiciune rezonabilă și în sensul legii, care cere și ceva dovezi materiale pentru a permite acțiuni de umărire susceptibile a afecta drepturile și libertățile celor urmăriți? Nu! Cel puțin nu într-un stat democratic”, a scris fostul europarlamentar pe blogul personal.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.