Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dispar două licee din Vâlcea! Primarul Gutău explică decizia de eficientizare a învățământului vâlcean

Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ și Liceul Oltchim din Râmnicu Vâlcea nu vor mai exista din toamna acestui an, iar cei peste 1.400 de elevi vor fi mutați în alte unități școlare. Decizia a fost luată de Consiliul Local Vâlcea, în ședinta din 14 decembrie 2017, și a primit avizul conform al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, pe 15 decembrie 2017. Potrivit Hotărârii nr. 491 prin care se aprobă rețeaua școlară se menționează ca în spațiile Liceului Tehnologic „Henri Coandă“ din Vâlcea să se mute Liceul de Arte „Victor Giuleanu“. În acest fel se va rezolva o problemă stringentă a celor de la Arte, deoarece liceul primise avertisment scris de la ARACIP să-şi mute activitatea în alte locaţie din cauza spaţiului foarte mic. De asemenea, o parte din elevii liceului Oltchim din Râmnicu Vâlcea se vor muta la Liceul Energetic.

În locul Liceului de Artă se mută clasele mici de la Mircea cel Bătrân

După decizia din Consiliu Local, o parte din sindicaliștii din învățământ, dar și consilierii locali din Opoziție au criticat decizia Executivului, acuzându-l chiar pe primarul Mircia Gutău de interese imobiliare. Primarul Mircia Gutău a explicat pentru psnews.ro că decizia privind reorganizarea Liceului Oltchim și a Liceului „Henri Coandă” s-a bazat pe necesitatea eficientizării (în special prin retehnologizare) celor două unități de învățământ, precum și pe nevoia eliminării normelor didactice fictive, care apăreau doar în scripte.

„S-a votat restrângerea activității la două licee. Noi am împărțit clasele în mod formal, pentru că împărțirea propriu-zisă o va face inspectoratul. Așa prevede legea: eu fac doar structura. Am văzut că gradul de ocupare nu depășește 80-85% la celelalte licee și am rămas cu două imobile goale. Într-unul dintre imobile (cel de la Liceul Mecanic 1, din nord), vreau să duc Liceul de Artă, care este supraaglomerat. Am primit toate anunțurile scrise că începând cu 2018, nu poate fi autorizat acolo locul respectiv. Și atunci vom muta Liceul de Artă (un liceu foarte bun) în locul Liceului Mecanic. Acolo le vom crea condiții cum trebuie, pentru că Liceul Mecanic 1 este un liceu foarte mare. Iar în locul Liceului de Artă (care este foarte aproape de Liceul Mircea cel Bătrân), voi încerca să duc – la solicitarea conducerii Liceului Mircea cel Bătrân – de la clasa 0 până la clasa a IV-a, pentru că acești copilași trebuie feriți de cei mari, care îi lovesc când ies în pauză… Știți cum e la școală. Și atunci trebuie separați. Astfel, rezolvăm în același timp două probleme.

Este normal să fac un inventar al tuturor liceelor tehnologice din municipiu și să vedem gradul lor de ocupare. Gradul lor de ocupare nu depășește 50%-60%. Liceul Oltchim are două internate, sală de sport, săli de clasă, cantine. Eu, care vreau să creez tocmai acei meseriași pe care nu-i avem, am avut o întâlnire pentru a crea învățământul profesional dual, la care au venit și reprezentanții Forumului German din Brașov – acolo unde această școală funcționează de șapte ani de zile. Gradul de încadrare în muncă la terminarea școlii este de 100% în ultimii doi ani, iar în acest an la concurs au fost 7,5 pe loc. Ce înseamnă asta: e bine sau nu e bine? E bine să urmăm exemplul unui județ unde lucrurile merg bine sau nu este bine? Ăsta e adevărul. Numai că orice reformă se face și cu câteva pierderi – tranșant. Sunt profesori care și-au făcut normele fictiv. Sunt sute de oameni înregistrați la seral care fentează cursurile – numai ca să-și facă profesorii normele. Ăsta e adevărul, iar el trebuie cunoscut. Am spus încă de anul trecut că vom face această reformă”, a explicat primarul Gutău pentru PSnews.ro.

Problema terenului fostei unități militare de la Vlădești încă nu s-a tranșat!

De asemenea, Mircia Gutău a mai precizat că problema terenului fostei unități militare de la Vlădești încă nu s-a tranșat, politicianul estimând că ea va intra la votul Consiliului Local în prima parte a anului viitor.

”A mai fost intenția să schimbăm cu Liceul Oltchim. Încă nu s-a luat o decizie dacă Liceul Oltchim îl vom da Universității din Pitești sau nu-l vom da, dar, dacă ei își vor păstra oferta de a ne da 24 de hectare de pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea (terenul fostei unități militare, unde proprietar este Ministerul Educației) și să le dăm la schimb un liceu (iar ei au cerut Liceul Oltchim), îl vom da la schimb cu cea mai mare plăcere, pentru că aducem un centru universitar în municipiul Râmnicu Vâlcea, iar municipiul Râmnicu Vâlcea va avea 24 de hectare unde să se facă locuințe pentru oameni sau altceva, după aprobarea Consiliului Local. Or, de aici până la a spune demagogic că – vai! – ce grijă au ei pentru licee, dar vrea Gutău să le distrugă, asta e o aberație în adevăratul sens al cuvântului.

Iar clădirea Liceului de Chimie – dacă va mai fi valabilă oferta pe care ne-o făcuse Ministerul Învățământului – o vom ceda în schimbul acelui teren și a acelei clădiri de la unitatea militară. Dar nu e nimic sigur – când va fi, vom supune aprobării Consiliului Local. (Când? – n.r.) Nu știu asta. Anul viitor. Oricum: prin martie-aprilie – cam așa sper să reușim”, a mai spus Gutău.

Inspectoratul Școlar Vâlcea și-a dat acordul

Primarul Mircia Gutău a explicat pe larg și modul în care ISJ Vâlcea și-a dat acordul pentru schimbarea de la cele două licee, insistându-se, în primul rând, pe ideea reformei din domeniu.

„În 15 decembrie 2017, s-a întrunit Consiliul de Administrație la Inspectoratul Școlar, din care au făcut parte 12 cadre didactice. Zece cadre didactice au fost pentru propunerea mea, pe care a aprobat-o Consiliul Local, și două s-au abținut. Deci vă dați seama: scorul a fost zdrobitor! Și nu poate nimeni să mă acuze c-aș avea vreo relație la inspectorat. Eu sunt de la Partidul Ecologist și ei sunt de la toate celelalte partide! Deci profesori adevărați realizează că trebuie făcută această schimbare, că trebuie să tai în carne vie. Nu poți face reformă pupându-i pe toți! Cum vi se pare să ai la seral 754 de elevi, dar să nu vină decât 3-4? Și ne minunăm că toți termină câte două facultăți, dar nu știu să facă o cerere. Sau avem licee tehnologice și gradul de încadrare de după absolvire este de 2%.

Deci noi trebuie să facem acele școli de meserii și veți vedea că în anul școlar 2018-2019 deja vom face primele două clase de meseriași în adevăratul sens al cuvântului, pe modelul celor de la Brașov. Pentru că și ăia s-au inspirat de la nemți. În Germania, s-a făcut o statistică: marii patroni ai celor mai renumite firme au făcut întâi școala profesională. După aceea au făcut liceul și după aceea – facultate. Deci trebuie să înțelegem și noi că prima dată trebuie să ai o bază, o meserie. În momentul de față, nu găsești un sudor, un frezor, un bucătar – nu găsești nimic. Toți spun că au meserii și învățământ dual, dar habar n-au ce înseamnă învățământul dual, pentru că ei nu știu”, a mai precizat Mircia Gutău.