Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Absenţele elevilor, luate la purecat de Funeriu

VERIFICĂRI. Începând de anul viitor, acordarea alocaţiilor complementare pentru copii va fi condiţionată cu prezenţa la cursuri. Conform noului proiect de lege aflat în prezent pe masa Senatului, cuantumul acestor alocaţii se va diminua direct proporţional cu numărul de absenţe înregistrat de odrasle. Astfel, în pragul Crăciunului, ministrul educaţiei, democrat-liberalul Daniel Funeriu, a trimis inspectoratelor şcolare o adresă în care cerea situaţia absenţelor înregistrate în primul trimestru. În acelaşi timp, agenţiile de protecţie socială stau cu banii blocaţi în conturi din cauza ,,căpşunarilor”, care-şi ridică drepturile băneşti o dată la trei luni sau poate chiar mai mult.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea a primit în data de 24 decembrie o adresă  în care i se cerea de către Ministerul Educaţiei o situaţie exactă a absenţelor înregistrate în primul trimestru al anului şcolar. Adresa i-a luat prin surpridere pe angajaţii din sistem care se pregăteau de vacanţa de Crăciun şi nu de elaborarea unui raport cu absenţele înregistrate în şcolile judeţului. Ministrul Funeriu are un scop precis: depistarea absenţelor în vederea reducerii alocaţiilor sociale. Premierul Boc i-a dat sarcină să scoată bani din piatră seacă, iar ministerul Funeriu s-a conformat. Începând de anul viitor, acordarea alocaţiilor complementare pentru copii va fi condiţionată cu prezenţa la cursuri. Conform noului proiect de lege, cuantumul acestor alocaţii se va diminua direct proporţional cu numărul de absenţe înregistrat de odraslele beneficiarilor. Deşi proiectul a fost gândit astfel pentru descurajarea abandonului şcolar, condiţionarea lui cu starea socială a familiei ar putea accentua abandonul şcolar din cauza reducerii veniturilor.

La nivelul judeţului Vâlcea sunt înregistraţi 13.000 de beneficiari de alocaţii complementare şi 4000 de beneficiari de alocaţii monoparentale.

Violeta Niţescu, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Vâlcea, a declarat că numărul acestora se va diminua drastic din perspectiva noii legi care prevede o serie de criterii de acordare a acestor ajutoare sociale. Conform legii, căpşunarii vor fi primii excluşi de pe lista acestor ajutoare şi parţial comunitatea romă care refuză să-şi alfabetizeze copiii.

,,În prezent se află în lucru o lege privind alocaţiile de sprijin pentru familiile cu venituri reduse. Conform acestui proiect de lege, alocaţiile complementare şi monoparentale vor fi condiţionate de starea socială a părinţilor, respectiv veniturile acestora, şi frecventarea cursurilor şcolare.  Dacă până acum, părinţii trebuiau să aducă o adeverinţă care confirma frecventarea cursurilor la zi de către copii, acum, aceste date vor fi eliberate de către inspectoratele şcolare direct către direcţiile de prestaţii sociale, pentru că se ştia că aceste adeverinţe se eliberau foarte uşor. În forma nouă, alocaţia va fi redusă dacă copilul are absenţe la şcoală, astfel:  cu 20%, pentru 10 absenţe şi cu 50%, dacă acesta înregistrează peste 20. Măsura a fost luată pentru prevenirea abandonului şcolar, dar şi pentru afalbetizarea copiilor de etnie romă, care refuză în continuare să meragă la şcoală. Se înscriu, dar pe parcursul anului şcolar renunţă. Legea îi va afecta grav pe cei care muncesc în străinătate, foarte mulţi dintre ei şi-au declarat venituri zero sau foarte mici, pentru a se încadra în cuantumul prevăzut de lege, dar au venituri  substanţiale”, a precizat directorul Violeta Niţescu.

În timp ce Funeriu numără absenţele copiilor, căpşunarii,  mulţi dintre ei beneficiari de prestaţii sociale,  nu se înghesuie să-şi ridice alocaţiile. Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale deţine în cont  sume mari de bani din cauza  beneficiarilor care nu şi-au ridicat drepturile băneşti de luni bune. ,,Avem sume mari de bani care stau în contul nostru, poate sunt supuse şi termenelor de prescriere, pentru că titularii de prestaţii nu cunosc sau nu acordă destul interes să-şi ridice aceste drepturi ce li se cuvin prin lege. Atât în decembrie, dar şi pe vară, am avut foarte multe cereri de la cei care s-au întors acasă. Restanţele se acordă doar pe  bază de cerere, iar banii se dau odată cu alocaţia viitoare”, a precizat Violeta Niţescu.

DANA NEDESCU