Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Şoferii din Râmnic, jecmăniţi la drumul mare de DRPD Craiova

ILEGALITĂŢI. Legislaţia în vigoare interzice cu desăvârşire amendarea şoferilor care circulă în interiorul municipiilor fără rovinietă. Cu toate acestea, angajaţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRPD) Craiova îşi bat joc de râmniceni şi aplică amenzi peste amenzi, deşi sunt ilegale. Chiar şi şoferii autobuzelor ETA au fost amendaţi pentru lipsa rovinietei, însă toate procesele de contestare a amenzilor au fost câştigate. Nu le pasă însă drumarilor de la DRPD Craiova, pentru că nu mai departe de miercuri, 19 februarie, ei i-au vânat din nou pe şoferii din Râmnic. Iar când agenţii rutieri de la Biroul Rutier Vâlcea le-au spus că nu este legal să aplice amenzi în municipiu, angajaţii de la Drumuri şi Poduri au avut o atitudine arogantă şi lipsită de respect.

Amenzi cu grămada date şoferilor râmniceni de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRPD) Craiova. Nimeni nu s-a plâns public până acum de faptul că drumarii dau amenzi ilegale pentru lipsa rovinietei în municipiul Rm. Vâlcea, însă cazul este unul de notorietate. Zeci de procese au fost câştigate de şoferii din Râmnic, însă, cu toate acestea angajaţii DRPD din Craiova continuă cu ilegalităţile.

Deşi legea le interzice să aplice amenzi pentru lipsa rovinietei în municipii, chiar miercuri, 19 februarie 2014, pe Drumul Naţional 64, în punctul Badcom, pe raza municipiului Rm. Vâlcea, un echipaj al celor de la DRPD Craiova a scos camerele video şi a început „vânătoarea” de şoferi.

Amendarea pentru lipsa rovinietei în municipiu este ilegală

Aşa cum spuneam, acţiunea lor este una în afara normelor legale, legislaţia în vigoare interzicând amendarea şoferilor ce circulă pe drumurile naţionale din interiorul unui municipiu. Mărturie în acest sens stă chiar Ordonanţa de Guvern Nr. 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. În această ordonanţă se arată foarte clar că „Tariful de utilizare se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, definită la art. 1 alin. (1) lit. d)”. Ei bine, aici intervin normele metodologice de aplicare, respectiv Ordinul 769/2010 pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România în care se specifică clar că „tariful de utilizare nu se aplică pentru sectoarele de drumuri naţionale aflate în interiorul reşedinţelor de judeţe şi al municipiilor, între indicatoarele rutiere de intrare/ieşire în/din acestea”.

Autobuzele ETA, principalele „ţinte” ale drumarilor

În ciuda acestor evidenţe legislative, drumarii de la DRPD Craiova aplică în continuare amenzi peste amenzi, iar „victime” au căzut chiar şoferii autobuzelor ETA din Rm. Vâlcea. Anul trecut, pe adresa ETA au ajuns circa 20 de amenzi contravenţionale pentru lipsa rovinietei, deşi autobuzele circulă doar pe raza municipiului Rm. Vâlcea. Directorul societăţii ETA, Ion Popescu, ne-a mărturisit că a contestat toate amenzile în instanţă, pentru că sancţiunile erau ilegale, dar şi pentru că procesele – verbale aveau semnătură ştampilă şi semnătură electronică, ele nefiind originale. Toate procesele au fost câştigate, însă directorul Ion Popescu vrea să meargă mai departe şi să-i reclame pe cei de la DRPD Craiova la Ministerul Transporturilor. „Chiar am avut o discuţie recentă pe această temă şi mă bucur că m-ați întrebat. Este o răzbunare a drumarilor de la Craiova, care se pare că au ceva cu noi vâlcenii. Nu se poate aşa ceva, ceea ce fac ei se numeşte abuz în serviciu. Am avut destule procese şi le-am câştigat pe toate, pentru că nu este normal să plătesc taxe de drum pe un drum naţional doar pentru că el trece prin municipiul Rm. Vâlcea. Legea spune clar că în municipiu nu se plăteşte rovinietă şi atunci nu înţeleg de ce cei de la Craiova procedează aşa. Este o chestiune haiducească ceea ce fac. Este, de fapt, practica haiducilor care stau la pândă. Nu vom sta cu mâinile în sân şi vom merge până în pânzele albe pentru că avem dreptate. Conducerea Primăriei Râmnicului cunoaşte speţa şi ne vom adresa Ministrului Transporturilor, pentru că trebuie luate măsuri urgente” – ne-a declarat directorul societăţii ETA, Ion Popescu.