Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Măsuri dispuse cu prilejul Zilei Muncii și a Sărbătorilor Pascale Ortodoxe

Românii vor avea parte de o minivacanță de șase zile pentru a se bucura de Ziua Muncii și de sărbătorile pascale, prilej cu care, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,General Magheru” al județului Vâlcea vor monitoriza permanent, dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.

       Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență ce pot interveni în această perioadă, peste 90 de pompieri militari care încadrează mijloace tehnice specifice, se vor afla zilnic în serviciu operativ, fiind pregătiți să acorde asistență medicală de urgență, să intervină pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor din mediile ostile vieții.

Răspunsul la eventualele urgențe medicale va fi asigurat prin intermediul unei autospeciale pentru transport personal și victime multiple și a celor 6 echipaje SMURD disponibile zilnic, care vor asigura prim ajutorul medical calificat.
Pentru ca obiceiul vâlcenilor de a sărbători Ziua Muncii în zonele de agrement sau lângă pădure să nu se transforme în evenimente negative, care pot avea urmări deosebit de grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor. Pentru astfel de situații, pregătiți la fața locului mijloace de stingere, cum ar fi o găleată cu apă sau un stingător. Înainte de plecare, stingeți cu grijă focul și acoperiți cenușa cu pământ pentru a preveni producerea unui incendiu.
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat la nivel județean, acțiuni de îndrumare și control, în vederea depistării și înlăturării stărilor de pericol și a potențialelor cauze ce pot genera incendii, la spațiile comerciale cu aglomerări mari de persoane, la unitățile de turism și la lăcașurile de cult din județul Vâlcea, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși.
Pe timpul desfășurării acțiunilor, au fost instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor dispuse în interiorul bisericilor.
Totodată, Inspecția de Prevenire a implicat serviciile voluntare pentru situații de urgență din toate unitățile administrativ – teritoriale, pentru a desfășura activități de informare preventivă la unitățile de cult, la operatori economici și la unități de turism.
Pompierii militari din cadrul subunităților de intervenție au executat misiuni de recunoaștere în teren, la lăcașurile de cult unde se preconizează aglomerări de persoane. În Noaptea de Înviere, echipaje operative vor asigura din teren, măsurile de apărare împotriva incendiilor în cele mai mari biserici, din zona urbană, pentru un răspuns prompt, în cazul producerii unor situații de urgență.
Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesar respectarea unor reguli:

  • accesul credincioșilor în incinta lăcașurilor de cult se permite în limita capacității bisericii, în scopul evitării producerii de accidente;
  • parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros, se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale serviciilor profesioniste sau voluntare pentru situații de urgență la un eventual incendiu;
  • este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile;
  • în nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate, nu adormiţi cu lumânările aprinse și nu le lăsați la îndemâna copiilor;
  • este bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol;
  • la sosirea în unitatea de cazare, studiați planul de evacuare în caz de incendiu; turiștii sunt obligați să se informeze despre modul de comportare și evacuare în caz de incendiu;
  • informați personalul de la recepție, dacă identificați căi de evacuare blocate; verificați modalitatea de deschidere a ferestrelor.
    De asemenea, în această perioadă vă recomandăm să urmăriți avertizările meteorologice, iar în cazul unor fenomene meteo periculoase, întrerupeți orice activitate în aer liber și respectați recomandările autorităților.

Din Lumina Învierii să se aprindă şi lumina sufletelor noastre.
Cu speranţa că recomandările noastre vă vor fi de folos, pompierii militari vâlceni vă urează tuturor ZILE LINIȘTITE ȘI ÎNSORITE și HRISTOS A ÎNVIAT!