BILANŢ. La sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Vâlcea şi Judecătoria Rm. Vâlcea şi-au prezentat împreună bilanţul anului 2013, având invitaţi de seamă la acest eveniment, printre care îi enumerăm pe Gheorghe Diaconu – preşedintele Curţii de Apel Piteşti, Marius Gabriel Săndulescu – preşedintele Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Piteşti, dar şi trei membrii ai Consiliului Suprem al Magistraturii, Mona-Lisa Neagoe, Nicolae Horaţiu Dumbravă şi Alexandru Şerban. Dacă activitatea Tribunalului Vâlcea a fost lăudată de preşedintele Curţii de Apel Piteşti, bilanţul Judecătoriei Rm. Vâlcea, instituţie condusă de judecătorul Bogdan Mateescu, a fost criticat.
Preşedintele Curţii de Apel Piteşti, Gheorghe Diaconu, a analizat cu atenţie toate datele prezentate de cele două instituţii şi nu s-a putut abţine să nu laude activitatea judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea. În schimb, în ceea ce priveşte Judecătoria Rm. Vâlcea nu a avut cuvinte de laudă, instituţia condusă de magistratul Bogdan Mateescu intrând în noul an cu un număr foarte mare de dosare. Preşedintele Curţii de Apel Piteşti i-a dat de înţeles lui Mateescu că, deşi a creat un întreg scandal în justiţia din România cu răzvrătire sa împotriva membrului CSM – Cristi Dănileţ, rezultatele sale în fruntea Judecătoriei Rm. Vâlcea nu sunt dintre cele mai bune. „Acest bilanţ, recunosc, este inedit, prin faptul că discutăm despre rezultatele obţinute de Tribunal, cât şi de Judecătorie. Mă întreb de ce nu am fi chemat şi celelalte judecătorii. Mi-am făcut notări şi am scris Bravo referitor la bilanţul Tribunalului. Menţiunea aceasta se referă la faptul că deşi aţi intrat la 1 ianuarie 2013 cu un stoc de dosare foarte mare, aproape 10.000, aţi reuşit să diminuaţi semnificativ acest stoc, acesta fiind în scădere cu peste 2.000 de dosare, fapt ce s-a reflectat în procesul de operativitate obţinut. De asemenea, în ceea ce priveşte tribunalul există procente de casare foarte mici ceea ce înseamnă o calitate deosebită a actului de justiţie. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat din păcate la Judecătoria Rm. Vâlcea, unde în loc să scadă acest stoc de dosare, el a crescut. Nu cu mult, dar, totuşi, a crescut, aproximativ 600 de dosare. Ceea ce înseamnă că dvs. deşi aţi avut peste 14.000 de cauze noi intrate, nu le-aţi soluţionat nici pe acestea. Dacă nu le-aţi soluţionat pe acestea, an de an, balastul vine după dvs. Acest fapt îşi găseşte reflectare şi în încărcătura pe judecător. Prin urmare, aveţi o încărcătură în raport şi de acest stoc de 716 cauze per judecător, iar dacă dvs. aţi fi soluţionat cauzele nou intrate fără să mai aveţi stoc, aţi fi avut o încărcătură de sub 600 de dosare, ceea ce s-ar fi reflectat în faptul că aţi fi avut mai mult timp pentru studiu şi alte activităţi. Stocul de dosare ne îngreunează munca, de aceea trebuie să vă aplecaţi asupra lor” – a spus preşedintele Curţii de Apel Piteşti.
Butoi cu pulbere – birou de executări penale de la Tribunalul Vâlcea
Gheorghe Diaconu a ţinut totuşi să atragă atenţia şi asupra unui aspect mai puţin pozitiv din cadrul Tribunalului Vâlcea, susţinând că Biroul de Executări Penale este un „butoi cu pulbere”. „Avem şi noi un merit, conducerea Curţii de Apel Piteşti, prin faptul că în permanenţă am stat cu lupa pe dvs. Ne-am deplasat de foarte mult ori la dvs., mai ales pe sectoarele auxiliare. Am venit de foarte multe ori la Biroul de Executări Penale de la Vâlcea şi am spus că e nevoie de mai multă atenţie. Mi s-a părut că aveţi probleme şi aveţi nevoie de ajutor. Eu fac executări penale de când mă ştiu, adică din anul II de stagiatură. Ca atare, ştiu care este importanţa deosebită a acestui birou. Acolo este butoi cu pulbere, ceea ce înseamnă că trebuie să avem o atenţie sporită asupra modului în care întocmim lucrările. Mă refer la întocmirea cu celeritate. Dacă în civil nu se întâmplă un dezastru dacă uităm să includem la partaj nu ştiu ce bunuri, în penal dacă uităm să punem în libertate un inculpat, chiar şi o zi, sare în aer instanţa” – a conchis preşedintele Curţii de Apel Piteşti, Gheorghe Diaconu.
Lasă un comentariu