Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Trei evenimente mondiale istorice

În acest an, se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului.

• În anul 1914, la Sarajevo, Franz Ferdinand şi soţia lui Sophia au fost asasinaţi de Gavrilo Princip, un tânăr sârb bosniac în vârsta de 19 ani, membru al organizaţiei Tânăra Bosnie. Această asasinare a fost motivul care a declanşat Primul Război Mondial. Cel care l-a omorât pe Franz Ferdinand, Gavrilo Princip, va sfârşi în spitalul unei închisori habsburgice din Theresienstadt (actualmente Terezin, Nord-Boemia, în Cehia), încă înainte de sfârşitul Primului Război, la 28 aprilie 1918, după amputarea unui braţ şi bolnav de tuberculoză.

• Data la care cel de-al Doilea Război Mondial a izbucnit este o problemă încă dezbătută. Istoricii nu au căzut de acord asupra nici unei date semnificative. Cel mai adesea, este menţionată data de 1 septembrie 1939, dată care marchează invadarea Poloniei de către Germania, ceea ce a dus la declaraţiile de război ale Franţei şi Angliei două zile mai târziu. Alte date luate în calcul sunt 7 iulie 1937, (invazia japoneză în China, care a fost începutul celui de-al doilea război chino-japonez), sau intrarea armatelor lui Hitler în Praga, în martie 1939.

• Zidul Berlinului a căzut! La data de 9 noiembrie 1989, în cadrul unei conferinţe de presă, după lungi şi obositoare dezbateri, un oficial german, a răspuns unei întrebări puse de un ziarist, întrebare legată de momentul în care graniţa se va deschide. El a spus că ACUM, dar referirea era spusă pe fondul oboselii şi a neînţelegerii întrebării. Fiind un eveniment transmis în direct, el a fost interpretat ca atare, şi mii de est şi vest germani s-au deplasat spre punctele de trecere ale frontierei; fără a exista un ordin scris în acest sens ci doar o comunicare prin intermediul presei, nemţii au cerut deschiderea graniţelor iar grănicerii s-au executat; acesta a fost momentul care avea să schimbe definitiv destinul Germaniei dar şi al Europei.

Un lucru extrem de important

În 1989, înaintea Reunificării, Germania Democrată era în faliment, atât Rusia cât şi Germania Federală refuzând a mai acorda sprijin financiar. Practic, administraţia statului democrat german a fost slăbită foarte mult prin incapacitatea acesteia de a-şi mai onora plăţile. A se vedea asemănările de astăzi cu Republica Moldova, care în 2-3 ani va intra în faliment ca urmare a faptului că banii veniţi din diaspora se vor reduce semnificativ. Acum, tara de dincolo de Prut s-a împrumutat foarte mult, iar scadenţa va veni în perioada următoare. Apoi, Rusia a stopat deja finanţările oficiale spre Republica Moldova iar datoria către România este extrem de mare ca urmare a restanţelor la energie electrică. Urmează unirea malurilor Prutului!