Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

“Iona”, spectacolul Teatrului Anton Pann, pe scena Festivalului Internațional de Teatru Monodramă, Bulgaria 2024


Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea a primit invitația de a participa cu spectacolul ”Iona” de Marin Sorescu, regia Mateea Marin, la Festivalul Internațional de Teatru Monodramă, de la Gabrovo, Bulgaria-Международен фестивал на монодрамата „Соло Акт” 2024. Spectacolul Teatrului Anton Pann va avea reprezentația în ziua vineri, 5 aprilie.

Nu este prima participare, amintim că în 2018, în cadrul acestui festival cei de la Anton Pann au prezentat spectacolul “Visele lui Hamlet”, unde regretatul Florin Beciu a luat premiu pentru cel mai bun spectacol. Un juriu format din specialiști în teatru va acorda și anul acesta șase premii: pentru cel mai bun regizor, artist, compozitor, actor, actriță și cel mai bun spectacol. Având în vedere construcția spectacolului regizat de Mateea Marin și interpretarea de excepție a lui Alexandru Beteringhe, credem noi că unul din cele șase premii vor fi aduse la Vâlcea.
”Iona”, subintitulată de Marin Sorescu „tragedie în patru tablouri”, a fost publicată în 1968 în revista „Luceafărul” și face parte, alături de Paraclisierul și Matca, dintr-o trilogie dramatică, intitulată sugestiv Setea muntelui de sare. Tema piesei este singurătatea ființei umane, frământarea omului în efortul de aflare a sinelui. Iona întruchipează figura speranței eterne până la ultimul său gest pe care îl săvârșește în acest sens. Eroul trăieşte într-un permanent raport de anticipare, de asteptare a pesteului cel mare, al acestui ,,Godot”, prin asemanare cu Vladimir si Estragon ai lui Samuel Beckett. Piesa este construită sub forma unui monolog; monologul în sine constituie viziunea despre lumea omului modern.

Mateea Marin, regizorul acestei piese și președintele Asociației Ataraxia, datorită implicării în numeroasele activități culturale pe care le-a creat, a devenit cunoscută, atât în plan local, cât și la nivel național. Este absolventă a Universității Lucian Blaga Sibiu, Facultatea de Teatrologie. Experiența sa, de peste 15 ani în teatru ca manager al unor proiecte culturale de anvergură, regizor al unor spectacole de păpuși, colaborarea cu alte teatre pe diverse proiecte, formator de training-uri, deținător a numeroase premii, și lista ar putea continua, zicem noi, își spune cuvântul. Printr-o viziune proprie, la o altă manieră, a realizat acest spectacol.

Distribuție: Alexandru Beteringhe- Iona; Marina Muntean-pescar 1, mânuitor păpuși și Vasile Marinoiu- pescar 2.

Cătălin Asanache- light design; Lucian Marin și Ioan Andreica–muzică.

Iona” spectacoul Teatrului Anton Pann, a cărui reprezentație va avea loc în data de 5 aprilie, pe scena Festivalului Internațional de Teatru Monodramă, de la Gabrovo, Bulgaria, în competiție cu alte țări, va reprezenta România. Mult succes!