Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Unirea se va face!

Într-un interviu dat unui post de televiziune de dincolo de Prut, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova nu e România şi că trebuie să rămână un stat suveran şi independent. Conform gândirii sale, o eventuală unire nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune. Continuându-şi balivernele, diplomatul rusofon a menţionat că Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări şi că este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite.

De-a lungul timpului statul medieval Moldova a avut capitala la Baia, Şiret, Suceava şi Iaşi. Toate se află pe teritoriul României. Deci Republica Moldova nu se poate erija în continuatoarea acelui stat. Cel mult poate împărţi acest rol cu România. La unirea principatelor, Moldova a avut de ales între „independenţă” şi „neutralitate”, unirea cu Muntenia sau „unirea” cu Basarabia, în cadrul imperiului rus. Clasa politică de atunci a ales. Dacă a fost bine sau rău, se poate vedea în modul în care s-a păstrat identitatea culturală a moldovenilor din România, faţă de cei din Basarabia.

Ne place sau nu, aceleaşi opţiuni sunt valabile şi astăzi. Părerea românilor adevărați, nu a celor spălați pe creier, este că trebuie să fim o țară unită. Nici reunificarea Germaniei nu a convenit unor forţe ale marilor puteri. Dar a convenit germanilor. Așa va fi și cu România. În rest, sper că ambasadorul american a avut o… deraiere. Altfel mă duce cu gândul la o carte: „Ferește-mă, Doamne, de prieteni”… Moldova a fost întotdeauna pământ românesc şi rămâne pământ românesc. Pot să se dea filoruşii cu fundul de pământ cât vor, tot cu noi o să ajungă Basarabia, mai devreme sau mai târziu.

Cred că motivul pentru care USA nu sprijină unirea Moldovei cu România este unul geostrategic şi nu altceva. Nu poţi să spui în acelaşi timp că nu e ok că Rusia să-şi ia Crimea dar să susţii unirea Moldovei cu România. Americanii sunt conştienţi că nu pot aplica dublu standard. Dacă ar susţine aşa ceva, ar fi multe alte locuri şi tari care ar vrea o schimbare de graniţe, lucru care poate genera multe probleme şi poate da peste cap toată pacea creată după al doilea război mondial şi, mai ales, poate extinde influenţa rusă în estul Europei lucru foarte periculos. Raţional are sens, doar că pentru noi este un subiect emoţional…

Totuşi, de când America hotărăşte soarta UE? Bruxelles-ul e în măsură să spună Da ori BA. Şi, atâta timp cât Moldova e susţinută de UE, nu văd de ce îi interesează pe americani. Nu le convine, să îşi închidă şandramaua şi să plece de dincolo de Prut. Nici România nu a avut ambasador american multă vreme şi n-a murit nimeni din asta. În 1920, SUA nu a ratificat tratatul de unire a Basarabiei cu Regatul României. Nu au fost de acord, cu toate că eram uniţi de 2 ani şi jumătate. Atunci, ca şi acum, îşi urmăresc interesul.

Cred că nu depinde decât de noi ca să ne refacem ţară. Republica Moldova are nevoie de România ca de mamă. Fraţii noştri basarabeni şi bucovineni au fost schingiuiţi înfiorător 50 de ani. Frica de ruşi e în sistemul lor genetic. Cred că e datoria fiecăruia dintre noi să convingem că ne iubim fraţii. Cum am reuşit să integrăm 1,5 milioane de unguri, putem integra şi 1 milion de ruşi. Vor ajunge să ne iubească şi să-i iubim. Sunt oameni ca şi noi şi au aceleaşi nevoi fundamental umane. Problema este că nivelul nostru să fie cât mai ridicat. Nu se pot uni cu nişte hoţi, mincinoşi, proşti, escroci, bădărani, grobieni. Dar te poţi uni cu inteligenţi, culţi, rafinaţi, eleganţi, curaţi, disciplinaţi, creativi, umani, bine-voitori, primitori. Tu ce faci azi pentru întregirea României?