Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: glasul-hd.ro

Nu îți mai poți plăti taxele, dacă ai amenzi neplătite

Foto: glasul-hd.roÎncepând cu anul viitor, amenzile vor avea prioritate. Acestea vor fi primele datorii care se vor achita la bugetul local, înaintea taxelor pentru clădiri și mașini, potrivit noului Cod de procedură fiscală, care modifică ordinea de stingere a obligațiilor fiscale.

Noul Cod de procedură fiscală, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, modifică ordinea de stingere a obligațiilor fiscale. Astfel, la art 165, alin 2, este prevăzut că “în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligație fiscală”.

Sunt vizate în principal, amenzile date de poliția rutieră sau de poliția locală pentru încălcarea normelor de circulație, de parcare sau de conviețuire și ordine publică.

Procesele verbale de contravenție sunt comunicate, în cel mult 90 de zile de la emitere, direcțiilor de taxe locale care somează debitorul. Neplata amenzilor se soldează cu poprirea conturilor bancare sau cu somarea angajatorului pentru a pune poprire pe salarii, scrie profit.ro.

Ceea ce a dus la această nouă modificare din codul de procedură fiscală, a fost faptul că oamenii nu-şi plăteau amenzile primite. Prevederea a mai existat în legislație înainte de 2012, an în care ordinea de stingere a obligațiilor fiscale a fost modificată, permițându-le contribuabililor să aleagă datoriile pe care le plătesc cu prioritate.