Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Inspectorii ITM, sechestrați din cauza amenzilor aplicate pentru munca la negru

CONTRAVENȚII. Inspectorii de muncă au adus la bugetul statului 6,23 milioane de euro din sancțiuni contravenționale aplicate agenților economici în primele trei luni ale acestui an. Deși perfect legale, acțiunile de control demarate de inspectorii  ITM nu sunt lipsite de agresiuni verbale și fizice, iar mai nou de sechestrări de persoane. Luna trecută, unul dintre inspectorii ITM Vâlcea a fost sechestrat de patronul unei societăți comerciale după ce i se  refuzase accesul în incinta societății. ITM primise sesizări conform cărora patronul respectiv folosea munca la negru, o informație care s-a confirmat în momentul controlului. Cazul a ajuns în instanța de judecată, unde patronul a dat o motivație fulminantă : l-a sechestrat pe inspector pentru că-i era teamă să nu-i zboare papagalul. Și pentru a fi sigur…a dat și cu cheia. Pentru evitarea acestor situații Ministerul Muncii a cerut  modificarea legii inspecției muncii, Legea nr.108/1999. Pe noua lege, cei ce se sustrag controlului sunt pasibili de amendă de la  5000 lei la  10.000 lei.  

Începând din această lună a intrat în vigoare noua lege a inspecției muncii. Modificările și completările efectuate la Legea nr.108/1999 reglementează finanțarea inspecțiilor teritoriale, acestea fiind finanțate integral de la bugetul de stat, cât și măsuri privind asigurarea securității inspectorilor de muncă. Pe noua lege, inspectorii de muncă vor beneficia de măsuri speciale de protecție împotriva amenințărilor, violențelor sau a oricăror fapte care îi pun în pericol pe ei, familiile și bunurile  lor, precum și rambursarea tuturor cheltuielilor pentru daunele suferite în exercitarea atribuțiilor.

ITM Vâlcea figurează printre cele mai performante inspectorate din țară la capitolul aplicării sancțiunilor contravenționale, o performanță concretizată printr-un număr la fel de mare de amenințări la adresa inspectorilor de muncă care au aplicat sancțiunile. Până în prezent, ITM Vâlcea a dat sancțiuni în cuantum de 268.800 lei, dintre aceștia  8000 lei pentru neplata datoriilor către stat, sume obținute de la 85 de angajatori, 150.000 lei pentru munca la negru.

Luna trecută, chiar înaintea apariției noii legi, unul dintre inspectorii de muncă a fost sechestrat de unul dintre angajatorii controlați pentru folosirea muncii la negru, după ce acesta îi refuzase accesul în unitate. Conflictul s-a finalizat în instanța de judecată. „Supunerea la control este o problemă la noi. Sunt persoane care au firme fantomă, lucrează cu oameni fără forme legale, nu le plătesc salariile și trebuie să-i sancționăm. Nu o facem de plăcere, dar și angajații au drepturi. Așteptam de mult această lege, pentru că oamenii noștri sunt total descoperiți atunci când merg pe teren. Sunt abuzați verbal, uneori și fizic, amenințați cu moartea, cu bătaia din cauza sancțiunilor aplicate agenților economici. Luna trecută, unul dintre inspectorii noștri a fost sechestrat pentru o amendă de 90 milioane lei vechi, dată aceluiași angajator pe două firme, pentru folosirea muncii la negru. Inițial, patronul i-a refuzat accesul  în unitate, a țipat la inspectorul nostru, dar în final l-a lăsat să intre în sediu, după care a închis ușa. Am ajuns în instanța de judecată și acolo a motivat că a închis ușa să nu-i fugă papagalul” – a precizat Ion Nicolaescu, șeful ITM Vâlcea.

Poliția, obligată să acorde paza

Pe noua lege, inspectorii de muncă vor putea apela la ajutorul poliției și al jandarmilor, necondiționat, indiferent de ora și destinația controlului. Cele două instituții vor fi obligate să răspundă la apelul telefonic al inspectorilor, dacă aceștia se află în pericol sau le este refuzat accesul. Până la apariția acestor modificări legislative, poliția și jandarmeria refuzau să participe la controalele demarate de ITM, pe motiv că cererea trebuia făcută cu o zi înainte, astfel  inspectorii de muncă plecau singuri în control, chiar și  în cazurile cunoscute ca fiind periculoase. ,,Această lege ne oferă un plus de putere, pentru că vom avea acces liber, permanent  și fără înștiințarea prealabilă în sediul oricărui angajator și în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice. Vom putea cere orice document și informație atât angajatorului, cât și angajatului. Și cel mai important – angajații nu vor mai fi obligați să dea declarații în prezența angajatorilor, iar dacă patronul îi refuză acest drept riscă o amendă de la 5000 lei la 10.000 lei”, a precizat șeful ITM Vâlcea.

DANA NEDESCU