Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Impozitul pe locuințe se va tripla în marile orașe începând cu 2025

Impozitul pe proprietate se va majora considerabil începând cu anul 2025. Astfel, românii care dețin pe numele lor locuințe vor plăti chiar și de trei ori mai mult față de cât achită în prezent. Astfel, impozitul se calculează în funcție de suprafața locuinței și va fi de minimum 0, 1% din valoarea clădirii rezidențiale. Pentru ca statul să calculeze în mod corect noile impozite aferente proprietăților, Ministerul Finanțelor va implementa un soft cu fonduri europene.

Conform normelor care se vor aplica în anul 2025, vor crește taxele și taxele pentru clădirile rezidențiale, terenuri și mașini sub 12 tone, spune ecoomiștii. Ei au făcut și un calcul estimativ, pentru ca românii să aibă o imagine mai clară cu privire la banii pe care îi vor plăti pentru imobilele pe care le dețin. Spre exemplu, un apartament din centrul Bucureștiului de 3 camere va avea un impozit care trece de 330 de lei. În 2023, impozitul pentru același apartament era de 292 de lei.

Majorarea impozitelor pe proprietate este considerată o metodă de a crește veniturile la bugetul de stat, spun unii analiști financiari, deși în plan politic pot fi pierderi în ceea ce privește electoratul.

„Într-un an electoral nu se doreste cresterea acestor impozite pe proprietate. Sunt cele mai detestate de catre contribuabili la nivel european, s-a exprimat Dan Schwartz, expert fiscal, pentru observatornews.ro.

Măsura va aduce mai mulţi bani la bugetele locale. Anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde din impozitele pe proprietăti.

„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite. Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, conform sursei amintite.