Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Evaziunea fiscală ar putea să nu mai fie infracțiune în cazul prejudiciilor sub 20.000 euro

Potrivit unui proiect al Guvernului, evaziunea fiscală ar putea să nu mai fie considerată infracțiune pentru prejudiciile care au o valoare de sub 20.000 euro, urmând ca Agentia Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să retragă plângerea penală dacă prejudiciul este achitat integral, de către cel prins, ne informează profit.ro.

Noile reglementări sunt cuprinse într-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Astfel, dacă valoarea prejudiciilor este sub 200.000 de euro, următoarele fapte nu vor fi considerate infracțiuni: ascunderea sursei impozabile; omisiunea evidențierii în actele contabile a operatiunilor comerciale sau a veniturilor; înscrierea unor cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile; sustragerea de la efectuarea verificarilor fiscal; substituirea, degradarea sau instrainarea bunurilor sechestrate; stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor.

Proiectul mai arată că și în cazul în care prejudiciul depășește 20.000 de euro, Fiscul va retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral. În prezent, legislația prevede, pentru aceste fapte, o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 15 ani, cu o majorare cu cinci ani dacă prejudiciul cumulat depășeste 100.000 euro.