Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CIECH Soda România a închis fabrica de la Râmnicu Vâlcea! Peste jumătate din cei 637 de salariaţi au semnat oferta de plecare voluntară

CIECH Soda România a intrat în faza de stand-byla unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunțării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora. În timp ce angajații primesc în continuare o ofertă de plecări voluntare, compania rămâne deschisă pentru găsirea unei soluții sustenabile, care să permită reluarea operațiunilor și să vină în sprijinul întregii platforme industriale.
Acceptarea noului preț al aburului, propus de CET Govora, ar duce la pierderi și mai mari pentru companie, operațiunile sale urmând să devină nesustenabile din punct de vedere economic.
Peste jumătate dintre cei 637 angajați ai fabricii au semnat deja oferta pentru plecarea voluntară, care rămâne deschisă. O parte din personal va fi păstrată pentru a asigura mentenanța instalațiilor, astfel încât producția să poată fi reluată imediat și în siguranță, dacă este găsită o soluție, în timp ce o parte dintre angajați vor avea posibilitatea unei relocări în alte unități ale grupului.
Compania CIECH, al doilea producător european de sodă calcinată și unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, asigură că deocamdată nu a luat decizia de a se retrage din țară și că analizează toate opțiunile.Una dintre soluțiile posibile este un proiect pentru o centrală nouă, eficientă, la care ar putea contribui toți partenerii de la nivel local, precum Consiliul Județean Vâlcea sau Chimcomplex.
“Ne aflămîntr-un moment greu pentru fiecaresodist, pentru toțicei care s-au dedicatacesteiuzine, toțicei care au pus sufletînaceastăcompanie. Am căutatmereucooperareșisoluții la parteneriinoștri de dialog și nu doar pentru viitorulfabricii, al angajațilornoștri, ci pentru avea un proiect durabil care săajuteîntreagaplatformăindustrială, săvinăînsprijinulîntregiicomunități. Înacest moment, cu noulpreț la aburul industrial, pierderile, pe care deja le înregistrăm, s-aradânciși mai multdacă am continua. Însăvăasigurcă nu am renunțatniciosecundăsă ne gândim la viitor. Îmimenținconvingereacă una dintrecele mai buneopțiuniestesăavem o nouăsursă de abur, eficientă, la care săcontribuieșiceilalțipartenerilocali.Avemnevoie de soluții pe termenscurt, darși de acest proiect pe termen lung.Înacest moment toateopțiunilerămândeschise!”, a declarat Witold Urbanowski, director general al CIECH Soda România.
Reamintim că în iunie 2019 CET Govora a denunțat unilateral contractul pentru furnizarea aburului industrial, pe care îl semnase cu Ciech la 1 aprilie 2019. Contractul trebuia să fie valabil până la sfârșitul anului 2020, iar CIECHdeja agrease să plătească certificatele CO2.
Conform noului contract propus de CET, începând cu 18 septembrie 2019, prețul aburului urma să crească cu 135% comparativ cu anul trecut.În ciuda încercărilor de a ajunge la un consens, prețul aburului a rămas în continuare unul mai mult decât dublu față de 2018.Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) și urma să depășească 50% după 18 septembrie.
Grupulpolonezaavutînpermanență o atitudinedeschisăsprecooperareși a solicitat de asemeneasprijinulautoritățilorpână la cel mai înaltnivel.
Pierderile care fac inacceptabil prețul aburului pentru CIECH
CIECH a înregistrat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora, în 2006. Compania a trecut printr-o restructurare profundă, a achitat vechile datorii, a făcut investiții importante în fabrică, iar între 2014-2018 a mărit capacitatea de producție cu 30%, iar cifra de afaceri a crescut cu 50%.
Cu toate că în ultimii ani a reușit să recupereze din pierderile anterioare, creșterile consecutive ale prețului aburului au afectat sustenabilitatea companiei. Spre exemplu, întregul profit pe 2018 s-a evaporat în cheltuielile cu aburul din primele 3 luni ale lui 2019, motiv pentru care a urmat o nouă reducere de personal în acest an.
CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea, iar de când a venit în România a contribuit la dezvoltarea regiunii.
Potrivit unui raport EY, lansat în 16 septembrie, operațiunile sale susțineau în total, în 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.