Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
oltchim agonie 3 copy

Încă 45 de zile de agonie la Oltchim

DEZASTRU. Răspunsuri evazive, ezitări şi promisiuni deşarte că se va salva combinatul Oltchim. Asta a fost, pe scurt, întrevederea ministrului Economiei, pesedistul Constantin Niţă, cu angajaţii Oltchim şi autorităţile judeţului Vâlcea din dimineaţa zilei de marţi, 1 aprilie 2014, de pe Platforma Chimică. Deşi se anunţau proteste, chimiştii au decis să nu reacţioneze în niciun fel la vizita ministrului Niţă, ei adunându-se în sala de şedinţe a clădirii principale de la Oltchim şi i-au ascultat discursul şi promisiunile deşarte ale pesedistului de la Economie.

Prezent la Vâlcea marţi, 1 aprilie a.c., ministrul PSD, Constantin Niţă, nu a dat nici un răspuns concret şi a lăsat să se înţeleagă că, în cazul în care şi la următorul termen va eşua privatizarea Oltchim, nu are niciun plan de rezervă. Dar, politician versat, Constantin Niţă i-a asigurat pe chimişti că va face „tot ce-i stă în putinţă” pentru a salva combinatul. Vorbe goale, spuse şi de predecesorii săi, care, în lipsă de argumente şi soluţii concrete, au aruncat cu promisiuni deşarte. „Vreau să le mulţumesc public salariaţilor de la Oltchim pentru că au fost înţelegători. Le-am cerut să aibă încă un pic răbdare până vom finaliza acest proces de privatizare. Sigur că, împreună cu administratorii financiari, am apreciat faptul că investitorii care s-au înscris au cerut un timp pentru a-şi reface ofertele. Important este că şi-au manifestat interesul şi vor să cumpere Oltchim împreună cu Arpechim şi a trebuit să acceptăm această prelungire. Am cerut, de asemenea, managementului o mai mare implicare în această perioadă pentru asigurarea mentenanţei şi pentru găsirea de noi beneficiari, în aşa fel încât să trecem peste această perioadă destul de dificilă. Am ascultat şi părerile oamenilor, a sindicatelor şi este normal ca oamenii să nu mai aibă încredere pentru că toată lumea le-a promis şi nu prea s-a făcut nimic. Dar, trebuie să rezolvăm într-un fel sau altul această companie, înţelegând prin asta că trebuie să găsim o formulă de privatizare sau, dacă va fi cazul, va trebuie să ne gândim şi la alte variante. Principiile rămân aceleaşi, compania trebuie să funcţioneze pe criterii de eficienţă, iar datoria noastră este de a face tot ceea ce este posibil pentru a salva această companie” – a spus ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Piperea: „Şi noi suntem dezamăgiţi că nu s-au prezentat investitori serioşi care să preia acest SPV”

La întâlnirea de pe Platforma Chimică au fost prezenţi şi administratorii judiciari, iar Gheorghe Piperea a declarat că potenţialii investitori vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi pregăti oferta în vederea participării la licitaţia pentru cumpărarea societăţii Oltchim SPV. Contestatul administrator judiciar a mărturisit că două consorţii au cerut amânarea licitaţiei, iar principalului motiv este acela că vor să cumpere combinatul la pachet cu Arpechim Piteşti. Cele două companii interesate ar fi SIF Transilvania Holding Management şi chinezii de la Baota Petrochemical Group- Junlun Petroleum. „Termenul se prelungeşte cu 45 de zile începând de azi, pentru că, mai întâi, trebuie să trecem peste nişte proceduri de notificare şi convocare a creditorilor şi apoi trebuie adunate cele 30 de zile cerute de creditori. Aşadar, o următoare dată este de 16-17 mai 2014. În această perioadă există fonduri, preocupări pentru a se obţine fonduri de a continua activitatea la Oltchim, iar domnul ministru ne-a dat mandat de a intensifica această căutare de fonduri. Punem la punct şi un plan B, dar se va face public numai dacă va fi cazul. Şi noi suntem dezamăgiţi că nu s-au prezentat investitori serioşi care să preia acest SPV, dar infirm categoric ideea că ar fi vorba despre un eşec în privatizare pentru că există două consorţii de investitori foarte serioase care au un motiv foarte serios pentru a cere această amânare şi anume că vor să cumpere Oltchim împreună cu Arpechim, iar sumele de care vorbim sunt enorme” – a declarat administratorul judiciar Gheorghe Piperea.

oltchim agonie 1 copy