Pentru Teatrul Anton Pann, 2014, a fost un an plin de evenimente de succes. Dacă facem o retrospectivă vedem că Teatrul Anton Pann a debutat la început de an, pe 25 ianuarie, cu o montare regizorală de excepţie care s-a jucat în premieră naţională. Este vorba despre spectacolul „O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Simon Stephens/Mark Haddon, în regia Vlad Massaci, spectacol care a cucerit deopotrivă publicul şi presa de specialitate. Pe lângă celelalte spectacole pe care le aducem în atenţia dumneavoastră „Mai întâi te naşti” de Line Knutzon, o piesă tradusă din limba daneză de Carmen Vioreanu, scenografia şi costume Măriuca Ignat, regia, Attila Bordás şi „Aceeaşi zi din viaţa mea” tot în regia lui Attila Bordas, în ultimul trimestru al lui 2014, la Teatrul Anton Pann, s- a realizat primul spectacol de teatru după volumul de nuvele „Un cadavru liniştit, o înmormântare erotică” al scriitoarei japoneze Yoko Ogawa. Spectacolul „O înmormântare erotică” de în regia lui Botos Balint, scenografia Blanka-Aliz Bajko, traducerea şi adaptarea Raluca Sas- Marinescu, s-a jucat în premieră mondială pe scena Teatrului Anton Pann în data de 12 octombrie a anului 2014. Sfâşitul anului a adus în atenţia spectatorilor şi al presei de specialitate un alt spectacol care la Festivalulul Internaţional al Teatrului de Studio „Davila Interfest 2014″ de la Piteşti a câştigat Marele Premiu. „Eşti un animal, Viscovitz!” de Alessandro Boffa, traducerea Alexandra Maria Cheşcu, adaptarea scenică Tudor Lucanu, după cum spun cei care l-au văzut, va avea viaţă lungă. Încă de la premieră, din data de 3 decembrie, spectacolul s-a bucurat de succes.
Odată cu venirea verii şi a evenimentelor care au avut loc în oraşul nostru, precum Zilele Râmnicului şi Zilele Imnului Naţional şi nu numai, Teatrul Anton Pann a ieşit la rampă cu spectacole pentru cei mici. Teatrul Anton Pann a fost transformat de 1 iunie într-un univers al copilăriei. „Isprăvile lui Păcală” de Petre Dulfu, scenografia Bogdan Spătaru, multimedia László Olivér, ilustraţia muzicală Vasile Manta, regizor Bogdan Tudor Pelerin, a adunat participanţi de orice vârstă care s-au bucurat din plin de farmecul copilăriei, prin decoruri şi personaje de poveste. „Aventurile Pinguinului Călător” dramatizarea, regia şi scenografia Valentin Ligi şi „Cei trei purceluşi” după Serghei Mihailov, regia Adela Moldovan au fost alte două spectacole care i-a întâmpinat pe cei mici din luna septembrie. Aceasta e frumoasa poveste a spectacolelor realizate în premieră la Teatrul Anton Pann în 2014. Povestea continuă cu participare la festivalurile naţionale şi interrnaţionale, evenimente care au poziţionat Teatrul Anton Pann pe un loc bun alături de cunoscute teatre din ţară.
Credem că cel mai important eveniment unde s-a vorbit de valoarea Teatrului Anton Pann, de echipa de actori care a făcut şi face tot posibilul ca spectacolele noastre să fie la înălţime, de regizorii care vin şi montează aici, rămâne fără îndoială participarea la Festivalulului Naţional de Teatru Bucureşti, 2014.
Într-o pleiadă a celor mai bune spectacole, unele premiate la Gala UNITER, s-a numărat şi un spectacol de la Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea. „Trilogia belgrădeană” de Biljiana Srbljanovic, regia Cristi Juncu, scenografia Cosmin Ardeleanu, coregrafia Attila Bordas a fost foarte bine primită şi apreciată la superlativ. Vestea că este un spectacol care trebuie văzut se dusese mai de mult, cronicile de specialitate consemnând succesul acestui spectacol. Inainte cu ceva timp fusese prezentat
la Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad şi atrăsese toată atenţia. Şi în cadrul cele de a 24 ediţie a Festivalulului Naţional de Teatru Bucureşti, 2014, spectacolul „Trilogia belgrădeană”era aşteptat. Spectacolul a fost îndelung aplaudat, oameni de teatru, regizori, scenografi, actori, cronicari, regizori din străinătate au apreciat spectacolul ca fiind foatre bine realizat, iar jocul actorilor la cele mai inalte standarde. Chiar dacă au mai fost şi alte evenimente pe care le vom trece în revistă putem spune că selecţia în Festivalulului Naţional de Teatru din 2014 rămâne cel mai important moment al anului.
Amintim aici şi paticipările de la celelalte festivaluri. La Festivalul Internaţional de Monodramă MonoAkt din Kosovo şi Festivalul Internaţional de Teatru „Apollon 2014” din Albania, unde Ana Şuşca cu spectacolul „Aceeaşi zi din viaţa mea” de Ana Nicolae, în regia lui Attila Bordas a luat premiul special al juriului. „Aceeaşi zi din viaţa mea” a mai participat şi la la FITO (Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea)
Au urmat participările în cadrul Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad şi Festivalul de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret din Caracal cu spectacolul „Trilogia Belgrădeană” de Biljana Sbrljanovic, regia Cristi Juncu scenografia Cosmin Ardeleanu. Ultima participare de la Festivalulul Internaţional al Teatrului de Studio „Davila Interfest 2014″ de la Piteşti cu spectacolul „Eşti un animal, Viscovitz!” a dus Teatrului Anton Pann, Marele Premiu.
Încheiem prin a aminti şi participarea la Festivalul de Teatru „Aşchiuţă”editia a IV- acu „Peştişorul de Aur”dupa A. S. Puşkin, spectacol pentru copii.
După cum aţi văzut foarte multe evenimente realizate la Teatrul Anton Pann, unele în premieră, altele constituind deja o tradiţie în agenda instituţiei, concerte, recitaluri, întâlniri cu scriitori. Colaborarea cu Institutul Cultural Român din Bucureşti a făcut ca din nou un spectacol de la Teatrul Anton Pann să fie în atenţia bucureştenilor.
„Punguţa cu doi bani” după Ion Creangă, scenografie şi păpuşi Mirela Tofan, scenariul şi regia Ioan Brancu a fost prezentat pe 27 septembrie la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Un alt eveniment tot în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Bucureşti
a fost un concertul dedicat memoriei regretatului poet, George Ţărnea, eveniment la care au participat soliştii de muzică folk Ducu Bertzi, Maria Gheorghiu, Vasile Şeicaru, Nicu Alifantis şi actorul Horaţiu Mălăele.
Nu încheiem până nu amintim şi câteva din succesele actorilor fără de care teatrul nu ar exista. Anul acesta trei dinte actorii teatrului, Andrei Brădean, Reka Szasz şi Cătălin Asanache au fost prezenţi la Gala Tânărului Actor „Hop”- Costineşti 2014
TUDOR GIURGIU a acordat anul acesta actriţei RÉKA SZÁSZ, şansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”.
Şi dacă tot am vorbit despre TIFF, mai spunem doar atât. Anul acesta Vlad Bîrzanu, actorul Teatrului Anton Pann,a fost selectaţ din 120 de actori pentru a ne reprezenta la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj.
– Teatrul Anton Pann
Lasă un comentariu