Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VOCEA VALCII a asistat la procesul edililor Mircea Gutau si Nicolae Dicu

cazul celor doi edili ai municipiului Rm. Vâlcea s-a judecat în același dosar, iar avocații apărării au fost: Octavian Fieroiu, Doru Viorel Ursu și Marian Nazat.  Potrivit DNA (Departamentului Național Anticorupție) aceștia ar fi pretins, în perioada aprilie – iulie 2006, suma de 50 mii de euro de la administratorul firmei Rovimet, Crinu Popescu, cel care i-a denunțat, de altfel, pe edilii vâlceni, pentru a-l ajuta săobținăun certificat de urbanism. Procurorii anticorupție susțin că din cei 50 mii de Euro, vicele Dicu a primit 25 mii de euro. Acesta a fost surprins în flagrant cu 20 mii, ceilalți 5 mii fiind încasați de edil în martie 2006

București au judecat recursul procurorilor anticorupție cu privire la decizia Tribunalului București de a-l cerceta în stare de libertate pe primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircea Gutău. Văreamintim că săptămâna trecută, viceprimarul Nicolae Dicu a fost arestat preventiv, pe o perioadă de 29 de zile, pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită

Cazul celor doi edili ai municipiului Rm. Vâlcea s-a judecat în același dosar, iar avocații apărării au fost: Octavian Fieroiu, Doru Viorel Ursu și Marian Nazat.  Potrivit DNA (Departamentului Național Anticorupție) aceștia ar fi pretins, în perioada aprilie – iulie 2006, suma de 50 mii de euro de la administratorul firmei Rovimet, Crinu Popescu, cel care i-a denunțat, de altfel, pe edilii vâlceni, pentru a-l ajuta săobținăun certificat de urbanism. Procurorii anticorupție susțin că din cei 50 mii de Euro, vicele Dicu a primit 25 mii de euro. Acesta a fost surprins în flagrant cu 20 mii euro , ceilalți 5 mii fiind încasați de edil în martie 2006. Luni, înainte de pronunțarea Curții de Apel București cu privire la recursurile edililor râmniceni, președintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc, anunța că îi retrage sprijinul politic viceprimarului Nicolae Dicu. „Partidul Democrat nu va fi o umbrelăpentru persoanele certate cu legea”– spunea Boc. Cât despre primarul municipiului, șeful PD, preciza că el este nevinovat și va rămâne în partid.

          Boc, inconsecvent în declarații

          După judecarea recursului, liderul democrat și-a schimbat punctul de vedere: „În mod normal, decizia va fi luatăîn următorul Birou Permanent Național. Practic, (Mircea Gutău n.r.) va fi exclus din partid și i se va aplica același tratament politic ca și viceprimarului. Demonstrăm încă o dată, că PD nu este un protector pentru cei certați cu legea penală”. La scurt timp După arestarea lui Nicolae Dicu, social-democratul Victor Ponta spunea  că s-au făcut presiuni politice, inclusiv de că tre liderul PD Emil Boc, pentru ca primarul orașului Râmnicu Vâlcea, Mircea Gutău săfie cercetat în stare de libertate. „PD în special a făcut presiuni politice pentru ca primarul de Vâlcea să rămână în libertate și, din câte am aflat eu, chiar si președintele PD, Emil Boc, ar fi intervenit în sensul acesta”. Ponta a mai spus că presupusa luare de mitădin acest caz aratăcă „deja încep săse strângăbani pentru campania electorală”. Democratul Emil Boc a negat acuzațiile deputatului PSD Victor Ponta potrivit că rora PD ar fi făcut presiuni pentru eliberarea lui Gutău. „Îi cer domnului Ponta să-și retracteze declarațiile, pentru că , altfel, ne întâlnim noi doi în justiție. Dacă nu are dovezi, Ponta va trebui săplătească „ a spus Boc. În replică , pesedistul a menționat: „Nu am de gând să-mi retrag acuzațiile. Abia aștept să mădea în judecată. Nu-mi este frică de domnul Boc, nici la emisiuni, nici la procese, nici la… bătaie”.

          Judecarea procesului a întârziat 3 ore

          Inițial, Curtea de Apel București trebuia săse judece cauza celor doi edili ai Râmnicului în data de 10 iulie, la ora 13.00. însă , Gutău și Dicu nu s-au putut prezenta în fața instanței de judecatăla ora stabilită, deoarece procesul fraților Mihăilescu și cel al lui Ovidiu Tender au durat mai mult decât era așteptat. Astfel, Gutău și Dicu au intrat în sala de judecatăîn jurul orei 16.00. Pentru a putea prezenta obiectiv toate aspectele legate de cazul primarului și viceprimarului asupra că rora planeazăsuspiciunea de luare de mită, respectiv complicitate la luarea de mită, redactorii bisăptămânalului „Vocea Vâlcii” au decis săasiste la judecarea recursului intentat pe de o parte de procurorii DNA împotriva lui Mircea Gutău și pe de alta, celui al lui Nicolae Dicu cu privire la măsura arestării preventive.

          Vicele Râmnicului, dărâmat psihic

          Nicolae Dicu a fost adus de angajații IGPR cu că tușe la mâni. Pe toatădurata procesului a avut lacrimi în ochi, iar familia sa nu a părăsit nicio clipăsala. Procesul a debutat cu judecarea recursului depus de Nicolae Dicu cu privire la decizia Parchetului București, referitor la emiterea unui ordin de arestare preventivăpe o perioadă de 29 de zile. Menționăm că vicele Nicolae Dicu l-a avut ca avocat al apărării pe Marian Nazat.  „Măsura arestării preventive în cazul inculpatului nu era necesară. El nu reprezintăun pericol pentru societate și consider că ar fi putut fi cercetat în stare de liberate. Doamna președinte, trebuie săaveți în vedere faptul că prin natura funcției pe care o îndeplinește, cea de viceprimar, Nicolae Dicu nu poate fi numit un subiect periculos pentru societate. De asemenea, este necesar săprecizăm că în cazul inculpatului Dicu nu este vorba de flagrant. Am săexplic imediat și de ce”¦ Așa cum se știe, denunțătorul a că zut de comun acord cu inculpatul, cu mai mult timp în urmăasupra sumei de bani pe care urma săi-o dea. Așadar, inculpatul a primit suma de 20 de mii de Euro, în baza unei înțelegeri mai vechi. Pe cale de consecință, flagrantul nu mai poate fi luat în considerare” a spus avocatul.

          Dicu și Crinu Popescu făceau afaceri de mult timp

          După pledoaria avocatului, președintele completului de judecatăi-a cerut vicelui Dicu săspunăcâteva cuvinte în apărarea sa. „Doamna președinte, onoratăinstanță, vreau săsubliniez încă de la început că primarul Mircea Gutău nu știa nimic despre cei 20 de mii de Euro. Îl cunosc pe Crinu Popescu de 20-25 de ani. Am fost colegi de serviciu. Banii pe care i-am primit de la el la hotel Maria, provin dintr-un împrumut pe care el mi l-a acordat.  Mai de mult, i-am spus că am nevoie de bani și la momentul arestării mele, măîntâlnisem cu Crinu Popescu să-mi dea suma promisă. Repet, sub formăde împrumut. Îin săprecizez că l-am rugat de mai multe ori pe primar să măajute în rezolvarea problemei lui Popescu. E vorba de semnarea certificatului de urbanism. Mai mult, am mai împrumutat și cu alte ocazii bani de la denunțător, așa că între noi doi nu se punea problema săfacem vreun contract de împrumut. Aveam încredere unul în celălalt. Nu m-am gândit nicio clipăcă îmi poate înscena așa ceva. Atât de urât”¦Există, de asemenea acte care dovedesc că firma mea a făcut afaceri cu cea a lui Crinu Popescu. Nu am vorbit niciodatăcu Mircea Gutău despre vreo sumăde bani. El nu știa nimic” a declarat vicele.

          În opinia avocaților, DNA are insuficiente probe pentru arestarea lui Gutău

          Conform declarațiilor procurorului anticorupție, instanța de judecatăar trebui săia în considerare faptul că în dosar, existăprobe care atestă, foarte clar că Mircea Gutău, primarul Râmnicului știa de existența banilor. ªi, mai mult, aceștia au fost luați de Nicolae Dicu cu scopul de a ajunge la primar. „Avem probe audio și video care relevăcă banii erau destinați primarului. Dacă doriți, onorat complet, le putem audia și viziona acum. Așa cum am spus, din probele pe care le avem, e foarte clarălegătura între denunțător și primar” a precizat procurorul. Avocații apărării au refuzat vizionarea probelor în  instanță.

            Avocatul apărării, Mircea Gutău a spus, în fața instanței de judecatăcă DNA-ul are insuficiente probe pentru a cere arestarea preventivăa edilului-șef. „Doamna președinte, avem la dosar transcrierile convorbirilor telefonice și discuțiilor între denunțător și Mircea Gutău. În momentul în care Crinu Popescu a intrat în biroul primarului, acesta a refuzat plicul cu bani pregătit de denunțător să-l ofere mită. A spus, răspicat «Nu!». Acesta, din punctul meu de vedere este dovada cea mai clarăcă Mircea Gutău nu ar fi acceptat niciodatăbani de la Popescu.  Mai mult decât atât, în anul 1999, Primăria Râmnicului i-a mai emis denunțătorului un certificat de urbanism. însă , așa cum voi prezenta instanței, acesta nu avea termen de valabilitate decât 12 luni. Pentru eliberarea unui nou certificat de urbanism, Crinu Popescu trebuia săfacă o simplăcerere și săobținăaltul. Nu era nevoie săplătească , mită, 50 de mii de Euro pentru solicitarea unuia nou. În plus, denunțătorul primise o amendăadministrativă, cu mai mult timp în urmă, din partea Primăriei. Așadar, e forte clar că cel care a făcut denunțul îl pizmuia pe primar. Deci, văîntreb, cum ar fi putut Mircea Gutău săia bani de la un om despre care știa foarte clar că -l urăște. Ar fi fost imposibil. Mircea Gutău nu a dat nici o clipădovadăde rea-voință. I-a spus foarte clar că dacă va aduce acordul vecinilor, i se va elibera fărănicio problemăcertificatul de urbanism” a declarat avocatul Octavian Fieroiu.

          Procurorul DNA s-a bâlbâit

          Imediat După depoziția acestuia, procurorul DNA a spus: „Da, dar trebuie luat în considerare că   «NU»-ul acela nu a fost unul hotărât. A fost spus mai mult cu jumătate de gură. Deci, Mircea Gutău nu a fost foarte ca-tegoric, când a refuzat”. Rumoare-n sală. Urmeazădepoziția avocatului Doru Viorel Ursu: „După cele spuse de domnul Fieroiu, nu știu ce ar mai fi de adăugat. Dar, aș mai vrea, totuși, săpunctez câte ceva. În primul rând, este foarte grav dacă am ridicat delațiunea la rang de instituție de drept. Săfacem puțin profilul psihologic și moral  al delatorului. Are o rudăpe la DNA și vreo douădosare penale deschise aici. Doamna procuror ne poate spune chiar și numărul de dosar”¦ Trebuie avut în vedere că nu există, în dosar,  nici o probădirectăcare să-l incrimineze. «Nu»-ul de pe casetăeste fărăechivoc și nu comportădiscuții”.

         „Semnez zilnic peste 100 de certificate de urbanism” spune Gutău

          „Fac parte dintr-o familie cu 10 copii. Nu sunt ca ceilalți politicieni. Tot ce am obținut, pânăacum, a fost prin multă, multămuncă . Sunt născut în Bucovina, crescut în Ardeal și «măritat» în Oltenia. Nu am cerut un ban în viața mea. În primul rând, nu aș avea de ce. Soția mea este notar public și câștigădestul de bine, iar eu am o poziție socialăbună. Umilința la care a fost supus este de neimaginat. Nu am fost atât de umilit în toatăviața. Am fost încarcerat cu criminali de drept comun. Nu este normal. Repet, nu am cerut și nu am luat niciodatăbani. Pe casetă, se vede foarte clar acest lucru. L-am refuzat pe Crinu Popescu. A venit în birou în momentul în care semnam certificate de urbanism, peste 100, așa cum fac zilnic. Dacă ar fi avut acordul vecinilor, i l-aș fi dat fărănici cea mai mică problemă” a spus primarul, în apărarea sa.  De acum încolo, săpuneți la avizier, la Primăria Râmnicului toate informațiile necesare eliberării certificatului de urbanism” i-a spus judecă toarea primarului. După încheierea procesului, completul de judecatăa menționat că rămâne în pronunțare. Trebuie menționat că Mircea Gutău a fost însoțit la CAB de zeci de simpatizanți, care credeau în nevinovăția sa. În timpul deliberărilor, primarul a dat zeci de declarații presei și părea foarte încrezător că instanța de judecatăîi va da câștig de cauză. La câteva ore După judecarea recursurilor, completul de judecatăa anunțat că deliberările vor dura pânăa doua zi, 11 iulie 2006. „De ce s-a procedat așa? Nu văgândiți și la mine că nu pot sădorm. O noapte”¦” i-a spus primarul unuia dintre jandarmi, care anunțase decizia completului.

          Instanța a decis arestarea edilului-șef pe o perioadă de 29 de zile

          Marți, 11 iulie, o veste fulgerătoare a șocat un oraș întreg. CAB a decis arestarea primarului Râmnicului. În momentul în care a aflat că s-a dispus un mandat de arestare pe numele său a plecat spre București, cu intenția de a se preda. „Cred că este cea mai mare nedreptate care se poate face unui om și acest DNA, ca sănu o ia peste nas, a decis să măaresteze și pe mine. Rog toate organele abilitate, inclusiv Președinția, să-mi studieze dosarul, săvadăcă nu am luat nici un ban” a declarat Gutău. Pânăla terminarea anchetei penale, atribuțiile edilului-șef vor fi suplinite de viceprimarul li-beral Constantin Monceanu. Din informațiile pe care le deținem până-n prezent, autorizația de ascultare a convorbirilor telefonice pe perioada 4-6 iulie a.c., dintre cei doi a fost semnatăde vicepreședintele Tribunalului Vâlcea, încă lcându-se astfel procedura penală. Legea spune că semnarea autorizației de ascultare a convorbirilor telefonice se află, exclusiv, în competența președintelui tribunalului, legislația în vigoare, nepermițând nici un fel de derogare de atribuții, în acest sens. Așadar, legalitatea autorizației de ascultare poate fi pusă-n discuție. Oricum, pânăla o hotărâre definitivă, care va fi datăîn urma judecă rii pe fond a procesului penal, atât Mircea Gutău, cât și Nicolae Dicu beneficiazăde prezumția de nevinovăție.