Acasă Arhiva Valcenii ascund pasarile moarte din gospodarii

Valcenii ascund pasarile moarte din gospodarii

” „am constatat că în ultima perioadă numărul probelor aduse la laboratorul sanitar-veterinar a scă zut, ceea ce indică faptul că oamenii nu mai anunță mortalitățile din gospodărie de frică să nu le fie eutanasiate toate păsările”- ne-a declarat Anuța Handolescu

 

Din momentul în care virusul gripei aviare s-a mutat pe continentul european a început o adevărată isterie, iar cei care au dat primul avertisment îngrijorător au fost chiar oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Deși aceștia au încercat să își retragă declarațiile, totuși a fost tardiv, pentru că isteria în rândul populației începuse să ia amploare. Nici nu apăruse suspiciunea de gripă aviară în județul Vâlcea și pe adresa Direcției Sanitar Veterinare Vâlcea soseau zilnic zeci de sesizări în care oamenii semnalau că le-a murit o pasăre sau că au câteva bolnave. În unul din numerele trecute ale ziarului nostru, am dat publicității o asemenea adresă care spunea cam așa: „Cer stare de alarmă în țară pentru următoarele fapte: una găini bolnave și una moartă pe data de 24-25 ianuarie a.c.. Otravă la vite și tot felul de scârboteni. Omor organizat. Acte false. Toate astea le face poliția, mafia din sat, Comisariatul Militar Vâlcea și Spitalul Public Vâlcea. Vă rog să demarați anchetă urgentă, amănunțită”. Orice inundație, mușcă tură de câine, găină moartă, vacă leșinată sau babă nebună provoca pe atunci un adevărat tsunami de isterie în România.

Acum s-au schimbat radical lucrurile. De teamă să nu le fie eutanasiate toate păsările din curte, vâlcenii au început să ascundă de autoritățile locale toate mortalitățile și îmbolnăvirile păsărilor din gospodărie. „Am constatat că în ultima perioadă numărul probelor aduse la laboratorul sanitar-veterinar a scă zut, ceea ce indică faptul că oamenii nu mai anunță mortalitățile din gospodărie de frică să nu le fie eutanasiate toate păsările. Am decis să începem o campanie de informare a populației. Ei trebuie să știe cât de periculos este să ascunzi o posibilă suspiciune de gripă aviară”- ne-a declarat prefectul de Vâlcea, Anuța Handolescu. Iată că deși majoritatea focarelor s-au închis în județ, gripa aviară creează în continuare probleme autorităților vâlcene.

Claudia STANCIU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.